Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά
Η Άγκυρα επιδιώκει για ακόμη μια φορά να συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων, ανοίγοντας τη βεντάλια πέρα από τον Έβρο, την Κύπρο και στο Αιγαίο.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την αποκάλυψη ότι η Άγκυρα σχεδιάζει έρευνες σε περιοχές του Αιγαίου σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των έξι ναυτικών μιλίων. Με διάβημα στον Τούρκο πρέσβη απάντησε η Αθήνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και να δηλώνει την ετοιμότητα της χώρας για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση.

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο πάντως μετά την κίνηση της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου να ζητήσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου είναι πως η Άγκυρα επιδιώκει για ακόμη μια φορά να κάνει το πρώτο βήμα και να περιμένει την αντίδραση της Αθήνας αλλά και να συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων, ανοίγοντας τη βεντάλια πέρα από τον Έβρο, την Κύπρο και στο Αιγαίο.

Πλέον, η Αθήνα φαίνεται πως εξετάζει τον σχεδιασμό της βήμα προς βήμα, θα επιδιώξει την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση συμμάχων και εταίρων κι αναμένεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές παραστάσεις. Χθες κατηγορηματική ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών στις νέες τουρκικές απειλές για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το Νίκο Δένδια να ξεκαθαρίζει πως καμία παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», είπε ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας πως αυτές αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Το απόγευμα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι απαιτήσεις για έρευνα πάντως σε σημεία στο Αιγαίο, κοντά στα έξι μίλια από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη έρχονται ως συνέχεια του Τουρκολιβυκού μνημονίου όπου η Άγκυρα επί της ουσίας δηλώνει πως τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων που σήμερα έχουν. Στην ουσία η Τουρκική πλευρά διαμηνύει πως δεν διανοείται να μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Στο υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν και έκδοση νέας NAVTEX από τον σταθμό της Αττάλειας. «Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Διάβημα στην Τουρκία

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες το απόγευμα ο Πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία. Όπως επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ. O Νίκος Δένδιας συνομίλησε επίσης σήμερα το απόγευμα με τον ομόλογό του της Μάλτας, E. Bartolo, με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης, το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά στον τουρισμό.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider