Τουρκικό αίτημα για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκικό αίτημα για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά. Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Από τη μια οι εορτασμοί για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης έξω από την Αγιά Σοφιά με προκλητικό τρόπο και από την άλλη το αίτημα της Τουρκικής εταιρείας Πετρελαίου για έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δημιουργούν και πάλι κλίμα έντασης στα ελληντουρκικά, σε μια περίοδο που υποτίθεται πως Αθήνα και Άγκυρα επιδιώκουν την επαναπροσέγγιση.

Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς τη Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Δηλαδή, η τουρκική εταιρεία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της. Όπως μετέδωσε χθες ο ΣΚΑΙ, οι περιοχές αυτές είναι βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η εταιρεία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνησή της, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη. Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του (Real News) επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει συνηθίσει την Τουρκία να επαναφέρει συνέχεια απειλές δεδομένου ότι έχει επιλέξει να επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων. «Αυτό που μάλλον δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει είναι ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της Ε.Ε., αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μπακογιάννη για γεωτρήσεις: Ενέχουν μεγάλους κινδύνους

Σχετικά με τις προαναγγελίες τουρκικών γεωτρήσεων μιλώντας στον ΣΚΑΙ η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως δεν είναι και τόσο εύκολο, εξηγώντας πως η Άγκυρα ξέρει καλά ότι τέτοιου είδους κινήσεις ενέχουν μεγάλους κινδύνους. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πάρα πολύ καλά θωρακισμένη από τις συμμαχίες της, από τη στήριξη που έχει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου και το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν», είπε η βουλευτής της ΝΔ. Για τις κινήσεις της Αθήνας, τόνισε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη ψυχραιμία, νηφαλιότητα ενώ τα μηνύματα της Ελλάδας πρέπει να είναι σταθερά. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση για διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο ο οποίος δεν θα προκύπτει από πιέσεις και εκβιασμούς.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφιά

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις με φόντο την Αγία Σοφία προχώρησε χθες ο Tούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την ανάγνωση του Κορανίου εντός του ναού στο πλαίσιο της επετείου για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο «σουλτάνος» σε ομιλία του στα εγκαίνια νοσοκομείου, τόνισε πως «ο Mωάμεθ όταν μπήκε στην πόλη του έγινε υποδοχή σαν λυτρωτή που τον περίμεναν. Η Αγία Σοφία αντί να κατεδαφιστεί με ένα θρησκευτικό μίσος, καλλωπίστηκε περισσότερο και ως δικαίωμα Άλωσης προσφέρθηκε στους Μουσουλμάνους». Η κατάκτηση (Fetih) της Κωνσταντινούπολης δεν είναι κατοχή, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας άσχετους εκείνους που προσπαθούν να δώσουν ένα τέτοιο νόημα. «Η κατάκτηση είναι κυρίως κατάκτηση της καρδιάς» είπε ενώ τα τεμένη στην Αθήνα έχουν όλα γκρεμιστεί.

«Δεν άγγιξαν άλλα θρησκευτικά μνημεία και αφέθηκαν να υπάρχουν αναποκρινόμενα στις ανάγκες» πρόσθεσε. Όπως είπε «σε σημεία που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε πριν από έναν αιώνα, τα θρησκευτικά μας μνημεία και σύμβολα μας εξαφανίστηκαν. Κοιτάξτε σήμερα στην Αθήνα δεν έχουμε ένα δικό μας τζαμί. Όλα έγιναν ένα με το έδαφος. Όμως εμείς στην Κωνσταντινούπολη δεν κάναμε κάτι τέτοιο. Μόνο με την εικόνα αυτή βλέπουμε το μεγαλείο των προγόνων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider