Στο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Ν.Α Ευρώπη αλλά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή για τις ελληνικές επιχειρήσεις όχι μόνο από τον κλάδο της ενέργειας αλλά και του τουρισμού και των κατασκευών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. Κατά την ομιλία του στην ημερίδα με τίτλο «Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις και Προοπτικές», ο υφυπουργός ανέφερε ότι «επιδιώκουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην Ν.Α. Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής και στην τροφοδοσία της Ευρώπης από νέες πηγές ενέργειας».

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, τόνισε ότι εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας. Σε αυτό συντελεί η συνεργασία που υπάρχει σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικά κονδύλια και διεθνείς οργανισμούς, που σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, και ευκαιρία συμμετοχής του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου.

Ενδεικτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με το Ισραήλ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συνεργασία των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ενέργειας, με την Αίγυπτο στα μεγάλα έργα υποδομής και στη συνεργασία μεταξύ των λιμένων των δύο χωρών, και με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στο διμερές εμπόριο, όπου «οι εξαγωγές μας έχουν σημαντικά περιθώρια να αυξηθούν».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των συνεργασιών της στην περιοχή σε διμερές επίπεδο, αλλά έχουν ήδη αναπτυχθεί δύο τριμερή σχήματα συνεργασίας, Ελλάδα-Κύπρος –Ισραήλ το ένα, και Ελλάδα-Κύπρος Αίγυπτος το δεύτερο, τις χώρες της Βαλκανικής, της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, αντίστοιχα.