Καλαντώνης: «Ναι» υπό όρους στο κούρεμα επιχειρηματικών δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλαντώνης: «Ναι» υπό όρους στο κούρεμα επιχειρηματικών δανείων

Θετικός στο κούρεμα κόκκινων επιχειρηματικών δανείων υπό αυστηρές προϋποθέσεις εμφανίστηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης σημειώνοντας ότι «έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου στα δάνεια προς επιχειρήσεις».

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ ο κ. Καλαντώνης σημείωσε πως «είναι αντιληπτό σε όλους, ότι το θέμα των επισφαλών δανείων αφορά στο σύνολο της οικονομίας» και πρόσθεσε ότι οι νέες ρυθμίσεις επιτρέπουν στις τράπεζες να διαχειριστούν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά αφενός προστατεύοντας εκείνους που έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία και αφετέρου αυξάνοντας τη πίεση σε εκείνους που μπορούν πληρώσουν.

«Θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε όλοι πως, όταν κάποιος –επιχείρηση ή ιδιώτης - μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες ή το δημόσιο και δεν το κάνει, τότε το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική αδικία, την οποία πλέον μετά από έξι χρόνια κρίσης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε», τόνισε ο κ. Καλαντώνης.

«Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση θα τεθούν κριτήρια, όπως η συνολική προηγούμενη συμπεριφορά του οφειλέτη, το ύψος, η διάρκεια και το ποσοστό αποπληρωμής του δανείου του, η οικογενειακή κατάσταση, καθώς και η αποδεδειγμένη κατοχή πλούτου. Με βάση τα κριτήρια αυτά, κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε ιδιώτης, θα αξιολογείται ως προς τη δυνατότητα αλλά και τη διάθεση εξυπηρέτησης των οφειλών του με στόχο να βρεθεί μια αποδεκτή –και από τις δύο πλευρές- λύση».

«Οι οριζόντιες λύσεις, ευνοούν ορισμένους και αδικούν τους πολλούς, μα κυρίως αδικούν τους συνεπείς, τους οποίους δεν μας επιτρέπεται να αγνοούμε», δήλωσε.

Ναι σε μερικό κούρεμα

«Όσον αφορά ειδικά στις επιχειρήσεις, εμείς στη Eurobank, αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό το πρόβλημα των επισφαλών δανείων. Η αναδιάρθρωση των δανείων αυτών, με μερική απομείωση της ονομαστικής τους αξίας, είναι εφικτή σε περιπτώσεις που αυτό δικαιολογείται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και σε περιπτώσεις που τεκμηριωμένα διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της και υπό την αυστηρή προϋπόθεση εισόδου νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση, είτε από τους υφιστάμενους είτε από νέους επενδυτές, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν αξιόπιστα επιχειρηματικά σχέδια.

Παράλληλα, εκτός από τα συνήθη βραχυπρόθεσμα προγράμματα μείωσης δόσης, στη Eurobank έχουμε ήδη αρχίσει να προσφέρουμε μια νέα γενιά μακροπρόθεσμων λύσεων όπως το πρόγραμμα διαχωρισμού οφειλής. Με το πρόγραμμα αυτό η επιχείρηση καλείται να εξυπηρετήσει ένα μέρος μόνο της οφειλής της, ενώ το υπόλοιπο τμήμα «παγώνει» και αποθηκεύεται άτοκο για περίοδο έως και 4 ετών, οπότε και επανεξετάζεται συνολικά η τότε οικονομική δυνατότητα της επιχείρησης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider