Πάουελ: Παρατείνεται το «QE» - Νέος κίνδυνος από τον κοροναϊό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Παρατείνεται το «QE» - Νέος κίνδυνος από τον κοροναϊό
Παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς repos η Fed μέχρι τον Απρίλιο. Κίνδυνο και αβεβαιότητα γύρω από τον κοροναϊό εντοπίζει ο Πάουελ.

Η Fed μπορεί να διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο εύρος του 1,5%-1,75% ωστόσο επεφύλασσε κάποιες διαφοροποιήσεις που εστιάζουν στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, την αγορά repos, και τον όγκο χρεογράφων που διατηρεί στον ισολογισμό της.

Συγκεκριμένα, η Fed αύξησε στο 1,6% από 1,55% το ειδικό επιτόκιο IOER που αφορά στα αποθεματικά που διατηρούν οι αμερικανικές τράπεζες στη Fed. Παράλληλα, το πρόγραμμα αγοράς repos ύψους 60 δισ. δολαρίων θα παραταθεί εκ νέου ως τον Απρίλιο. Έχοντας διογκώσει κατά πολύ το μέγεθος του ισολογισμού της η Fed τους τελευταίους μήνες «ρίχνοντας» ζεστό χρήμα στην αγορά, ο Πάουελ διευκρίνισε πως σταδιακά θα υπάρξει προσαρμογή στην αγορά repos.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξάπλωση του κοροναϊού τονίζοντας πως αποτελεί το νέο κίνδυνο γύρω από το οικονομικό outlook, επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο θα εξαπλωθεί και ποιες θα είναι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις στην Κίνα κατά βάση, και έπειτα στους εμπορικούς της εταίρους. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες...Μελετάμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση γύρω από τον κοροναϊό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Εμπόριο

Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική όπως δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου. «Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία «πρώτης φάσης» με την Κίνα και το γεγονός βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία USMCA αποτελούν θετικά για την οικονομία. Χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο οι επιχειρήσεις εξακολουθούν ανησυχούν».

Φωτογραφία: Getty Images/ Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider