Ανεβάζει «στροφές» η ανάπτυξη, κομβικές όμως οι μεταρρυθμίσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει «στροφές» η ανάπτυξη, κομβικές όμως οι μεταρρυθμίσεις
Κομισιόν και Fitch προβλέπουν τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά ζητούν να μην μπει «φρένο» στις μεταρρυθμίσεις. To CNBC προειδοποιεί ακόμη και για τον κίνδυνο να χαθεί η δόση. Η επόμενη μέρα της Ελλάδας «θέλει» και ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις.

Ένα από τα πολλά στοιχήματα που έθεσε για την «επόμενη» μέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση, ήταν η ισχυροποίηση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο για κάθε κυβέρνηση, προκειμένου η ανάπτυξη αρχικά να εδραιωθεί και στη συνέχεια να «περάσει» στην πραγματική οικονομία, ώστε να «μετουσιωθεί» σε ορατό εισόδημα για τους πολίτες.

Το στοίχημα αυτό, έστω και σε επίπεδο καθαρά αριθμών, έχει ως έναν βαθμό επιτευχθεί. Ο ένας μετά τον άλλο, θεσμοί και διεθνείς οίκοι, προβλέπουν τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία, 2019 -2020. Πρόκειται άλλωστε για μια κρίσιμη διετία, κατά την οποία, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι παρά τα όποια «εμπόδια» μπορεί να φέρει στο προσκήνιο μια εκλογική χρονιά, η χώρα άξια κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της, μετά την έξοδο από το οικονομικό πρόγραμμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν, την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας τις «ενδιάμεσες» οικονομικές προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, μίλησε για τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να φτάσει από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Fitch, το βράδυ της Παρασκευής, μπορεί να μην προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «ανεβάζει ταχύτητα» η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση του οίκου για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας είναι ότι θα επιταχυνθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020.

Η ανάπτυξη – όπως θεσμοί και οίκοι ορίζουν την ανάπτυξη, «μετρώντας την με αριθμούς»– έρχεται. Το ζητούμενο πλέον είναι να «περάσει» η ανάπτυξη στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη και να γίνει ορατή στην ουσία, όχι μόνο στα χαρτιά και στα «νούμερα». Και εκεί έρχονται οι γνωστές σε όλους μας «μεταρρυθμίσεις». Οι ίδιοι θεσμοί και οίκοι που προβλέπουν τόνωση της ανάπτυξης, προειδοποιούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, για τις όποιες έχει ήδη δεσμευθεί, προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», προειδοποίησε, στην έκθεσή της, η Κομισιόν.

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, το πρακτορείο CNBC, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, προειδοποιεί πως είναι «ορατός ο κίνδυνος για την Ελλάδα, να μην λάβει «φρέσκα» κεφάλαια τους επόμενους μήνες, υπό το βάρος των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί μεν, δεν έχει εφαρμόσει δε».

«Βρίσκονται πίσω στο χρονοδιάγραμμα, σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις τους», δηλώνει στο CNBC ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, διαμηνύοντας πως εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει τη μεταμνημονιακή δόση των 750 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. «Είναι πιθανό η Αθήνα να έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων πριν από τον Μάρτιο, ωστόσο είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν», εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από όλα τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό, για μια ακόμη φορά, πως το «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων – και δη η εφαρμογή τους – θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη…

Μ.Φ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider