Πως η Πορτογαλία δεν θα γίνει... Ελλάδα 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πως η Πορτογαλία δεν θα γίνει... Ελλάδα 

H απερχόμενη κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho έχει να δώσει μια συμβουλή στο επόμενο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας: Αν απομακρυνθεί από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε η χώρα θα έχει την τύχη, της Ελλάδας.
Την περασμένη Τρίτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό Coelho και οι Πορτογάλοι αναμένουν τώρα από τον πρόεδρο της χώρας Anibal Cavaco Silva να επιλέξει διάδοχο.
Η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, έχει υποσχεθεί προεκλογικά να αναιρέσει κάποια από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί την εποχή που η χώρα βρισκόταν επί μνημονιακού εδάφους.
Η πολιτική που ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός Coelho, έχει αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες της Πορτογαλίας, αλλά και τους ομολόγους του στην Ευρώπη.
Μέλη της κυβέρνησης του τόνιζαν κατά καιρούς την ανάγκη για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, αυτό δηλαδή που δεν έκανε η Ελλάδα, αναφέροντας πως σε αντίθετη περίπτωση η Πορτογαλία θα έχει την τύχη της Ελλάδας.
Όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup ο οποίος προσφάτως υποστήριξε ότι η Πορτογαλία έχει πολλές κοινές οικονομικές «παθολογίες» με την Ελλάδα, με τα ποσοστά χρέους να είναι σχεδόν στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Το συνδυασμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Πορτογαλίας είναι 370% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο, μετά την Ιαπωνία.
Όμως η διαφορά είναι ότι η Πορτογαλία έχει καθαρές εξωτερικές υποχρεώσεις της τάξης του 215% του ΑΕΠ.
Από την άλλη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί το «θαύμα των εξαγωγών» της Πορτογαλίας, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από το 30% του ΑΕΠ το 2010, στο 40% του ΑΕΠ φέτος, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη μείωση της παραγωγικότητας της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια.
Έτσι το μίγμα υψηλού χρέους και χρόνιας χαμηλής ανάπτυξης είναι τοξική, ενώ σε συνδυασμό με αποπληθωριστικές δυνάμεις δηλητηριάζουν τη δυναμική του χρέους.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ποσοστό χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Πορτογαλίας θα μειωθεί φέτος στο 128% , από 130% το 2014, ποσοστό όμως που πρέπει να μειωθεί περαιτέρω προκειμένου να αναβαθμιστεί η οικονομία της από τους οίκους αξιολόγησης, όπως ο Fitch.
Το πολιτικό σκηνικό ωστόσο στην Πορτογαλία βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της αναζήτησης υπηρεσιακής κυβέρνησης, μετά την πτώση της δεξιάς κυβέρνηση Coehlo και το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών για διάστημα έξι μηνών.
Σε μια πλήρη ανατροπή του σκηνικού, τα περισσότερα κόμματα της βουλής είναι υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, με το κουμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας μόνο να αντιτίθεται σε αυτήν την άποψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider