Cameron: Mερικές φορές η «λιγότερη Ευρώπη» είναι καλύτερη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cameron: Mερικές φορές η «λιγότερη Ευρώπη» είναι καλύτερη

Την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, της Βρετανίας, David Cameron, αποστέλλοντας επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk. Σε αυτή εξηγούσε τους τέσσερις κύριους στόχους των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί η χώρα.η αποστολή των βρετανικών αιτημάτων προς την Κομισιόν, για την τροποποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μετά την επιστολή του David Cameron, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, σε μήνυμά του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μία σειρά προτάσεων για την αλλαγή των σχέσεων μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ε.Ε., εν όψει και του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». «Θα υπάρξουν κι αυτοί που θα πουν ότι έχουμε ξεκινήσει μια Mission Impossible( ανέφικτη αποστολ αλλά εγώ δεν το πιστεύω ούτε λεπτό», ήταν ένα από αυτά που σημείωνε ο David Cameron στην επιστολή του.

Ο Tusk εξήγησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ένας γύρος διαβουλεύσεων με τις υπόλοιπες 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε., όπως και επίσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Tusk, στόχος είναι οι τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (17-18/12).

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε «εξόχως προβληματική» την απαίτηση της Βρετανίας για περιορισμούς στην κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων του Λονδίνου περιλαμβάνεται η επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών από χώρες – μέλη που δεν βρίσκονται σε ένα επαρκές οικονομικό επίπεδο.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε εύκολα, όπως ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων» δήλωσε ο κ. Σχοινάς, ερωτηθείς για τις αξιώσεις της Βρετανίας. Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει και μία σειρά προβληματικών απαιτήσεων, όπως η θεμελιώδης αρχή της ελευθερίας διακίνησης.

«Η διάκριση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών παραβιάζει ακριβώς αυτή τη θεμελιώδη αρχή» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Mερικές φορές η «λιγότερη Ευρώπη» είναι καλύτερη

Δυναμική ήταν άλλωστε και η ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού νωρίτερα την Τρίτη στο βρετανικό κοινοβούλοι. Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο κ. Cameron υποστήριξε πως «μερικές φορές η “λιγότερη Ευρώπη” είναι καλύτερη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαδραματίζει ένα λιγότερο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και τη διοίκηση των κρατών – μελών, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της Ευρώπης συνίσταται στην ετερογένεια των 28 χωρών.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, πρότεινε τη δυνατότητα απόρριψης ορισμένων αποφάσεων ή οδηγιών της Ε.Ε. από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών. «Θέλουμε να υπάρχει η επιλογή απόρριψης μίας ευρωπαϊκής απόφασης, εφόσον μία ομάδα χωρών της Ε.Ε. συμφωνεί σ’ αυτό» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, αξιώνοντας μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Ε.Ε. Παράλληλα, πρότεινε την αναστολή του συμφώνου «ελεύθερης μετακίνησης» για όσα νέα κράτη – μέλη δεν διαθέτουν ένα επαρκές επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. θα διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider