Πίσω στο 2011 οι παραγωγοί Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντ. Μπ. Βάις είχαν πάει με σκυμμένα κεφάλια στο HBO προκειμένου να παρακαλέσουν για έξτρα χρήματα – δύο εκατομμύρια δολάρια, που θα χρησιμοποιούσαν σε μία και μοναδική σκηνή ναυμαχίας στη δεύτερη σεζόν του «Game of Thrones». Η πρώτη σεζόν της σειράς είχε γυριστεί με μπάτζετ 60 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 6 εκατ. ανά επεισόδιο.
Μέχρι να φτάσουμε στην περσινή, έκτη σεζόν, το μπάτζετ είχε εκτοξευτεί στα 100 εκατ. δολάρια, 10 εκατ. ανά επεισόδιο. Και για την έβδομη σεζόν που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, το κόστος παρέμεινε περίπου ίδιο, αλλά για επτά επεισόδια αντί για δέκα όπως οι προηγούμενες. Μιλάμε για 14,3 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο, ποσό που σπάει κάθε τηλεοπτικό ρεκόρ. Ξεπερνάει ακόμη και το «The Crown» του Netflix, για τη ζωή της Ελισάβετ Β' της Αγγλίας, που κόστισε 13 εκατ. ανά επεισόδιο – αν και με 10 επεισόδια παραμένει η ακριβότερη σειρά όσον αφορά το συνολικό μπάτζετ.
Αυτές είναι αυξήσεις!
Οι πρωτοκλασάτοι σταρ της σειράς αμείβονταν με 300.000 δολάρια ανά επεισόδιο για τις σεζόν πέντε και έξι. Πρόκειται για τους Εμίλια Κλαρκ (Ντενέρις Ταργκάριεν), Κιτ Χάρινγκτον (Τζον Σνόου), Πίτερ Ντίνκλατζ (Τίριον Λάνιστερ), Νικολάι Κόστερ-Βάλνταου (Τζέιμι Λάνιστερ) και Λίνα Χέντεϊ (Σέρσεϊ Λάνιστερ). Για την έβδομη και όγδοη σεζόν έκλεισαν νέα συμφωνία που θα τους εξασφαλίζει 1,1 εκατ. δολάρια ανά επεισόδιο. Βέβαια οι σεζόν αυτές θα έχουν λιγότερα επεισόδια και, με τον ρυθμό που πεθαίνουν οι χαρακτήρες της σειράς, κάποιοι θα εγκαταλείψουν πριν το φινάλε. Ωστόσο, χάρη σε μια σειρά από μπόνους που σχετίζονται με τα δικαιώματα προβολής της σειράς σε 170 χώρες και τις επαναλήψεις, το κέρδος των πέντε βασικών πρωταγωνιστών ανά επεισόδιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,6 εκατ. δολάρια!
Το ίδιο ισχύει και για τη Β' κατηγορία πρωταγωνιστών, που επίσης πήρε γερή αύξηση χωρίς ωστόσο να αποκαλυφθούν τα ποσά. Εδώ ανήκουν οι Μέισι Γουίλιαμς (Άρια Σταρκ), Σόφι Τέρνερ (Σάνσα Σταρκ) και άλλοι που δεν κατονομάζονται από το HBO. Ανάμεσά τους, πάντως, ήταν και η Νάταλι Ντόρμερ (Μάρτζερι Ταϊρέλ) που μας αποχαιρέτησε – μαζί με αρκετούς άλλους – στο «εκρηκτικό» φινάλε της περασμένης σεζόν.
«Ανασταίνει» οικονομίες
Η έβδομη σεζόν γυρίστηκε στη Βόρεια Ιρλανδία, την Ισλανδία και την Ισπανία – αποχαιρέτησε η Κροατία, που για πέντε σεζόν φιλοξενούσε στο Ντουμπρόβνικ το King's Landing της σειράς. Η Ισπανία αναβαθμίστηκε, καθώς η παραγωγή έφυγε από τη Χιρόνα και απλώθηκε στη Σεβίλλη, το Κάθερες, το κάστρο Αλμοδόβαρ ντελ Ρίο στην Κόρδοβα, τη Σαντιπόνθε, τη Θουμάια και τη Μπερμέο.
Η Βόρεια Ιρλανδία σήκωσε και πάλι το μεγαλύτερο βάρος των γυρισμάτων. Οι πρώτες έξι σεζόν έχουν συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας πάνω από 170 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τουρίστες που καταφθάνουν για δουν από κοντά τα κάστρα, τα δάση και τους δρόμους που απολαμβάνουν στη μικρή οθόνη. Χάρη στο «Game of Thrones» έχουν δημιουργηθεί 900 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.700 μερικής απασχόλησης.
Στην Ισλανδία ο τουρισμός που έφερε η σειρά οδήγησε το ΑΕΠ της χώρας σε αύξηση 11% το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Πέρυσι επισκέφτηκαν τη χώρα 1,8 εκατ. τουρίστες, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ και ετήσια άνοδο 40%.