Με τρενάκι του τρόμου έμοιαζε η συνεδρίαση της Wall Street την Τετάρτη καθώς τα αρχικά κέρδη των δεικτών ως απότοκο των τραπεζικών αποτελεσμάτων και του ΡΡΙ, μετατράπηκαν σε απώλειες μετά τις δηλώσεις ενός αξιωματούχου του Λευκού Οίκου που ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει έντονα την απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του προέδρου της Fed, κάτι που διέψευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να πρασινίσει το ταμπλό (νέο ρεκόρ για Nasdaq) αν και η ανησυχία των επενδυτών είναι διάχυτη.
Ο Dow Jones κέρδισε 0,53% στις 44.254 μονάδες, ανατρέποντας απώλειες 0,6% ενώ ο S&P 500 αντέστρεψε το πρόσημο από το -0,68% στο +0,32% στις 6.263 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,26% στις 20.730 μονάδες, καθώς επέστρεψε από το -0,83% και πέτυχε φρέσκο ιστορικό υψηλό. Oι τραπεζικές μετοχές ξεχώρισαν με την ΒοfA να υποχωρεί 0,26% (αύξηση 3,2% στα κέρδη β' τριμήνου) και τον τίτλο της Morgan Stanley να κατρακυλά 1,27% (ράλι 13% στα κέρδη) ενώ η Goldman Sachs αναρριχήθηκε 0,90% (ρεκόρ στο equity trading).
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά απίθανο» να απολύσει τον Πάουελ άμεσα. «Όχι, δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε», επεσήμανε ο Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν «αποκλείει τίποτα», λόγω της «κακής δουλειάς» που κάνει όχι μόνο στο πεδίο των επιτοκίων. Αφού έστρεψε εκ νέου τα πυρά του στον πρόεδρο της Fed επειδή δεν μειώνει τα επιτόκια, ερωτώμενος για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο απόλυσης του Πάουελ, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό «να φύγει λόγω απάτης».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφερόταν στην έρευνα που διεξάγεται για το κόστος ανακαίνισης των κεντρικών γραφείων της Fed, ύψους 2,5 δισ. δολαρίων. Ο Τραμπ παραδέχτηκε πάντως ότι συζήτησε το θέμα της απόλυσης του Πάουελ με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκείνοι το πρότειναν αλλά ο ίδιος «είναι πιο συντηρητικός» στις απόψεις του. Για εβδομάδες, ο Τραμπ πιέζει για την αποπομπή του Πάουελ, ζητώντας από την Fed να περικόψει το υψηλό κόστος δανεισμού ελέω και της Mπεζ Βίβλου.
«Οι αγορές δεν θα ήθελαν τον Πάουελ να απολυθεί» εκτίμησε ο Λάρι Τενταρέλι, ιδρυτής του Blue Chip Daily Trend Report. «Είναι προφανώς ένα πολιτικό παιχνίδι... αλλά συνολικά, οι περισσότεροι από τους μεγάλους συμμετέχοντες στην αγορά που γνωρίζω πιστεύουν ότι ο Πάουελ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, ειδικά με τη στάση αναμονής για την αποτύπωση των επιπτώσεων των δασμών στον πληθωρισμό» συμπλήρωσε.
Στα μάκρο, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος στη σύγκριση Μαΐου - Ιουνίου (0%) την ώρα που οι τιμές καταναλωτή χτες εμφάνισαν αύξηση 0,3% στο ίδιο διάστημα. Η μέτρηση διέψευσε και την μέση εκτίμηση των αναλυτών, που περίμεναν αύξηση κατά 0,2%, μετά την αύξηση κατά 0,3% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης. Σε ετήσια βάση δε, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε τον Ιούνιο στο 2,3% από το 2,7% ετησίως του Μαΐου, ενώ η μέση εκτίμηση προέβλεπε ρυθμό αύξησης 2,5%.
Αντίστοιχη ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο που δεν υπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και θεωρείται πιο κατατοπιστικό των πιο μακροπρόθεσμων τάσεων. Ο δομικός πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ διατηρήθηκε επίσης αμετάβλητος σε επίπεδο μήνα (0%) μετά τη μηνιαία αύξηση 0,1% που είχε προηγηθεί και ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο δε, ο δείκτης επιβράδυνε στο 2,7% από το 3%.
«Ο πληθωρισμός σημειώνει αργή άνοδο, καθώς τα σημάδια από τους δασμούς είναι πλέον εμφανή στις εισαγωγές διαρκών και μη διαρκών αγαθών», προειδοποίησε ο Τζο Μπρουσουέλας, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM U.S. «Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Θα υποχωρήσει περαιτέρω ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τις κατοικίες, που εξακολουθεί να είναι υψηλός; «Η αίσθησή μας είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να επιδεικνύει υπομονή καθώς εξελίσσεται η πορεία του πληθωρισμού», πρόσθεσε.
«Τα οικονομικά δεδομένα από τον ΡΡΙ δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα όταν κοιτάς κάτω από την επιφάνεια», σημείωσε ο Μαρκ Μπάλσερ, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην Girard. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο PPI δεν περιλαμβάνει τον άμεσο αντίκτυπο των δασμών, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από δασμούς ύψους 27 δισ. δολαρίων που εισπράχθηκαν τον Ιούνιο θα πρέπει να απορροφηθούν από κατασκευαστές, εγχώριες εταιρείες ή, τελικά, από τον καταναλωτή», διευκρίνισε.