Οι αριθμοί λένε την (πικρή) αλήθεια

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αριθμοί λένε την (πικρή) αλήθεια

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στη διαχείριση της κατάστασης κρίσης στην ελληνική οικονομία, την τελευταία επταετία των μνημονίων;

Το γεγονός ότι δε θέλουμε να πούμε εμείς, ως Ελληνική Δημοκρατία, πως πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι δικές μας πρωτοβουλίες.

Το γεγονός ότι δεν θέλουμε να αναλάβουμε την περιβόητη ιδιοκτησία του προγράμματος.

Αυτό έχει οδηγήσει στη λανθασμένη προσέγγιση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, κάθε φορά, που έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του κλεισίματος των εκάστοτε αξιολογήσεων, από λίγες ημέρες έως και πολλούς μήνες, όπως αυτή, για την οποία συζητάμε αυτή την περίοδο.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών;

Σημαντική επιδείνωση σε αυτό, που αποκαλούμε “πραγματική οικονομία”… μια κατάσταση, η οποία αποτυπώνεται, δυστυχώς, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, και, φυσικά, των υπολοίπων εργαζομένων.

Πλέον, η όποια επίπτωση από αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί σωρευτικά επιβαρυντικά στα όσα ήδη επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία.

Και όλα αυτά καταγράφονται στην εξέλιξη όλο και περισσότερων δεικτών, που αποτελούν βαρόμετρο.

Οι καταθέσεις σημειώνουν μια αναπάντεχη σημαντική πτώση (περίπου 2,3 δισ. ευρώ), στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα ποσά, που είχαν επιστρέψει το 2016.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τράπεζες επέστρεψαν πάλι - μετά από εννέα μήνες - στον κοστοβόρο κύκλο της αύξησης της εξάρτησής τους από την ακριβή ρευστότητα του ELA.

H ανεργία δείχνει να διατηρείται στα υψηλά επίπεδα άνω του 23%.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι 18.700 επιχειρήσεις ενδέχεται να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χαθούν 33.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έφτασαν τον Ιανουάριο να αυξάνονται κατά 1,630 δισ. Ευρώ.

Όπως και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου πήραν και πάλι την ανηφόρα. Το γεγονός ότι δεν έχουμε πάρει ακόμα τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου να έχουν αποπληρωθεί μόλις 78 εκατ. Ευρώ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σημείωσε τον Φεβρουάριο την υψηλότερη μηνιαία πτώση, που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Ακόμα και σε προϊόντα με ανελαστική ζήτηση, όπως το γάλα και το ψωμί, η κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 7%.

Με βάση όλη αυτή την εικόνα, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος εκτιμά ότι η ανάπτυξη για φέτος θα περιοριστεί στο 0,5%.

Το κόστος της αβεβαιότητας είναι κάτι παραπάνω από υψηλό.

Δυστυχώς, οι αριθμοί, αυτή τη φορά, λένε την (πικρή) αλήθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider