Βόρειο Κόσοβο: Απέτυχε το δημοψήφισμα για την αποπομπή δημάρχων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βόρειο Κόσοβο: Απέτυχε το δημοψήφισμα για την αποπομπή δημάρχων
Το δημοψήφισμα για την αποπομπή τεσσάρων δημάρχων στο βόρειο Κόσοβο απέτυχε εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή

Το δημοψήφισμα για την αποπομπή τεσσάρων δημάρχων στο βόρειο Κόσοβο απέτυχε εξαιτίας της μικρής συμμετοχής, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεποσάβιτς προσήλθαν συνολικά για να ψηφίσουν 253 πολίτες από τους 46.556 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Για την επιτυχία του δημοψηφίσματος έρεπε να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων. Η αποτυχία του δημοψηφίσματος οφείλεται στην αποχή του σερβικού πληθυσμού. Το μεγαλύτερο σερβικό κόμμα «Σερβική Λίστα» το οποίο ελέγχεται από το Βελιγράδι είχε καλέσει σε αποχή τους Σέρβους επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν μία φάρσα και είχε ήδη αποτύχει πριν ακόμη προκηρυχτεί. Οι Σέρβοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν εκφράζουν την πραγματική κατάσταση και ότι η Πρίστινα αύξησε τον αριθμό των εγγεγραμμένων για να αποτύχει το δημοψήφισμα.

Με δεδομένο ότι το δημοψήφισμα κρίθηκε ανεπιτυχές, οι Αλβανοί δήμαρχοι παραμένουν στις θέσεις τους και σύμφωνα με την νομοθεσία μια νέα πρωτοβουλία για την αποπομπή τους μπορεί να ξεκινήσει μετά από ένα χρόνο.

Οι Αλβανοί δήμαρχοι στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους, Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν εξελέγησαν τον Απρίλιο του 2023 στις εκλογές τις οποίες μποϋκοτάρισαν οι Σέρβοι και έτσι η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 3%. Οι Σέρβοι αλλά και ο διεθνής παράγοντας αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εκλογών εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων και ζητούσαν την επανάληψη τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Η επιπρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες Ουκρανούς στην «κρεατομηχανή»

Ιράν: Η «χρεοκοπία του νερού» και πώς επηρεάζει τη χώρα

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από ιρακινή πόλη προς αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία

gazzetta
gazzetta reader insider insider