Έκκληση για επιεική μεταχείριση της Ελλάδας, που βρίσκεται στο «μάτι» του «προσφυγικού κυκλώνα» απευθύνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Αυτές τις μέρες η Ελλάδα θα είχε αρκετούς λόγους να απελπίζεται με την κατάσταση της ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας και προσθέτει: «Καθώς στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά όχι στις ακτές της, η ΕΕ υπόσχεται στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ ή ακόμα και κατάργηση της βίζας».
Αντιθέτως η Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από την κρίση, βρίσκεται ενώπιον αποκλεισμού από το Σένγκεν, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Είναι περίεργο το πώς συμπεριφέρεται η Ε.Ε. σε ένα κράτος-μέλος της».
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας, τίποτα δεν προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, διαπιστώνει η SZ.
«Σχεδόν κάθε εβδομάδα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψηφίζει μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο, περικόπτοντας δισεκατομμύρια. Κάθε νομοσχέδιο φέρνει νέα οδυνηρά μέτρα. Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε διαλυθεί από μία τόσο σκληρή πολιτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα, με μία πλειοψηφία μόνο τριών ψήφων, εμφανίζεται απρόσμενα ανθεκτική, όπως φαίνεται και από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού λιτότητας για το 2016», επισημαίνει το δημοσίευμα.