ΗΠΑ: Κατέρρευσε γέφυρα στη Βαλτιμόρη μετά από σύγκρουση με πλοίο - Έξι αγνοούμενοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Κατέρρευσε γέφυρα στη Βαλτιμόρη μετά από σύγκρουση με πλοίο - Έξι αγνοούμενοι
Γέφυρα στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε, όταν φορτηγό πλοίο που διερχόταν, προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με αναφορές της τοπικής αστυνομίας το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα.

Τελευταία ενημέρωση 18.02

Γέφυρα στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε, όταν φορτηγό πλοίο που διερχόταν, προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Σύμφωνα με αναφορές της τοπικής αστυνομίας το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα τοπική ώρα. Από την πρόσκρουση ξέσπασε φωτιά και στη συνέχεια μεγάλο τμήμα της γέφυρας Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ, κατέρρευσε.

Από την κατάρρευση της γέφυρας των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, αυτοκίνητα και άνθρωποι κατέληξαν στα νερά του ποταμού. Οι διασώστες ανέσυραν δύο επιζώντες, ο ένας εκ των οποίων παραμένει στο νοσοκομείο. Αναζητούν ακόμη τουλάχιστον έξι άτομα.

«Γνωρίζουμε ότι έως 20 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον ποταμό Πατάπσκο, καθώς και πολλά οχήματα», είχε δήλωσε ο Κέβιν Κάρτραϊτ της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN νωρίτερα. Ο ίδιος σημείωσε στην εφημερίδα Baltimore Sun ότι «ολόκληρη η γέφυρα» κατέρρευσε.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δήλωσε ότι δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί ενώ «ένα άτομο αρνήθηκε τις υπηρεσίες και αρνήθηκε τη μεταφορά, ουσιαστικά αυτό το άτομο δεν είχε τραυματιστεί». «Ωστόσο», πρόσθεσε, «υπήρχε ένα άλλο άτομο το οποίο διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση».

«Πρόκειται για μια ενεργή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αυτή τη στιγμή και θα εξακολουθήσει να είναι για κάποια ώρα ακόμη», τόνισε ο Ουάλας.

«Πρέπει να ερευνήσουμε μια μεγάλη περιοχή. Σε αυτή περιλαμβάνεται η επιφάνεια του νερού, ο βυθός αλλά και το κατάστρωμα του πλοίου», σημείωσε.

Ο Ουάλας δήλωσε ότι «το σόναρ μας έχει εντοπίσει την παρουσία οχημάτων βυθισμένων στο νερό», όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τον αριθμό τους.

Σχετικά με το πλοίο που προκάλεσε το ατύχημα δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο ανέφερε ότι οι αρχές ακόμη δεν έχουν μιλήσει με τον πλοηγό του.

«Μία ανείπωτη τραγωδία»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπράντον Σκοτ δήλωσε ότι η κατάρρευση της γέφυρας είναι «μια ανείπωτη τραγωδία».

«Πρέπει να σκεφτούμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους που επλήγησαν, τους ανθρώπους που πρέπει να αναζητήσουμε, προς το παρόν επικεντρωνόμαστε σε αυτό», υπογράμμισε.

Τέλος, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, ο Ρίτσαρντ Ουόρλεϊ τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για τρομοκρατία ή ότι (η πρόσκρουση) ήταν σκόπιμη».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης επιβεβαίωσε το περιστατικό: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στη 01:35 τα ξημερώματα η αστυνομία της πόλης της Βαλτιμόρης ενημερώθηκε για τη μερική κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key Bridge και ότι εργάτες ενδέχεται να βρίσκονται στο νερό».

Πρόκειται για μία γέφυρα με μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων που συνήθως αναφέρεται ως Key Bridge και αποτελεί εδώ και 47 χρόνια από την οικοδόμηση της, μέρος του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης θαλάσσιων μεταφορών MarineTraffic έδειξε ότι ένα πλοίο που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια, το Dali με σημαία Σιγκαπούρης, είχε σταματήσει νωρίς σήμερα το πρωί κάτω από τη γέφυρα.

Αδιευκρίνιστα ακόμη τα αίτια της πρόσκρουσης

Η εταιρεία Synergy Marine Group επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι το φορτηγό πλοίο της Dali με σημαία Σιγκαπούρης προσέκρουσε σε πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key Bridge στη Βαλτιμόρη. Με τη σειρά του ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, επιβεβαίωσε ότι είχε μισθώσει το φορτηγό πλοίο της Synergy για μεταφορά εμπορευμάτων. Σε σχετική ανακοίνωση δήλωσε: «Επιβεβαιώνουμε ότι το φορτηγό πλοίο Dali, της εταιρείας Synergy Marine Group, είναι μισθωμένο από την Maersk και μεταφέρει εμπόρευμα πελατών της».

«Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη», διευκρίνισε η εταιρεία, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος του Dali όπως και οι δύο πλοηγοί που βρίσκονταν πάνω σε αυτό την ώρα του συμβάντος, είναι καλά στην υγεία τους.

Φωτογραφία: Associated Press

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider