Και άλλες εκκενώσεις στη Λα Πάλμα - Η λάβα εξακολουθεί να εκλύεται από το ηφαίστειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και άλλες εκκενώσεις στη Λα Πάλμα - Η λάβα εξακολουθεί να εκλύεται από το ηφαίστειο
Άνθρωποι από τη γειτονιά Tacande Alto εκκενώθηκαν αργά τη Δευτέρα και νωρίς την Τρίτη, αφού ένα νέο ρεύμα λάβας άρχισε να ρέει από μια άλλη ρωγμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο.

Η λάβα που χύνεται από την πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη των Καναρίων Νήσων μετά από 50 χρόνια ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν άλλο ένα τμήμα του Ελ Πάσο στο νησί Λα Πάλμα, δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος της πόλης.

Άνθρωποι από τη γειτονιά Tακάντε Άλτο εκκενώθηκαν αργά τη Δευτέρα και νωρίς την Τρίτη, αφού ένα νέο ρεύμα λάβας άρχισε να ρέει από μια άλλη ρωγμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, δήλωσε ο Σέρχιο Ροντρίγκεζ στον τηλεοπτικό σταθμό TVE την Τρίτη.

«Η λάβα στο δρόμο της προς τη θάλασσα ήταν κάπως ιδιότροπη και έχει αποκλίνει από την πορεία της», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ.

Περίπου 6.000 από τους 80.000 ανθρώπους που ζουν στο νησί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την έκρηξη μέχρι στιγμής, ανέφερε το TVE.

Το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται την Κυριακή, εκτοξεύοντας λάβα εκατοντάδες μέτρα στον αέρα, καταβροχθίζοντας δάση και στέλνοντας λιωμένα πετρώματα προς τον ωκεανό πάνω από μια αραιοκατοικημένη περιοχή της Λα Πάλμα, το πιο βορειοδυτικό νησί του αρχιπελάγους των Κανάριων, το οποίο είχε κλονιστεί από χιλιάδες σεισμούς τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή τραυματισμοί, αλλά τα βίντεο με drone κατέγραψαν δύο «γλώσσες» μαύρης λάβας να ανοίγουν ένα διάδρομο καταστροφής στο τοπίο καθώς προχωρούσαν προς τη δυτική πλευρά του ηφαιστείου.

Οι ειδικοί λένε ότι εάν και όταν η λάβα φτάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκρήξεις και σύννεφα τοξικών αερίων. Οι ναυτικές αρχές κρατούν κλειστή ως προφύλαξη μια περιοχή δύο ναυτικών μιλίων στη θάλασσα γύρω από την περιοχή.

Η ροή της λάβας αναμενόταν αρχικά να φτάσει στην ακτή το βράδυ της Δευτέρας, αλλά η ταχύτητά της έχει πέσει τις τελευταίες ώρες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε τη ροή λιωμένης πέτρας να «αγκαλιάζει» αργά ένα σπίτι στο χωριό Λος Καμπίτος, καίγοντας το εσωτερικό και στέλνοντας φλόγες μέσα από τα παράθυρα και στην οροφή.

Περίπου 150 σπίτια έχουν καταστραφεί από την έκρηξη, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου του νησιού Μαριάνο Ερνάντες.

Οι αρχές έκτακτης ανάγκης έχουν πει ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να φοβούνται για την ασφάλειά τους εάν ακολουθούν τις συστάσεις.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Χιλιάδες εκκένωσαν τις εστίες τους μετά την έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα

Έκρηξη ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα των Κανάριων Νησιών - Μεταβαίνει εσπευσμένα ο Πέδρο Σάντσεθ (Upd)

gazzetta
gazzetta reader insider insider