Σε υψηλό 13ετιας μπορεί να φθάσει το φυσικό αέριο το χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 13ετιας μπορεί να φθάσει το φυσικό αέριο το χειμώνα
Ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς κινδυνεύουν να δουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα μπορούσαν να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών κατά τον φετινό χειμώνα επιβαρύνοντας σημαντικά τα κόστη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τους λογαριασμούς θέρμανσης των καταναλωτών.
Στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, η τιμή για το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο πάνω από 5 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtus), για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014.

Εκτός από τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση, το φυσικό αέριο μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται και για την επεξεργασία χημικών, λιπασμάτων, χαρτιού και γυαλιού, μεταξύ άλλων προϊόντων.

«Εδώ και χρόνια δεν είχαμε αντιμετωπίσει περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου. Φέτος μόνο συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στη δίνη των χαμηλότερων προμηθειών και της αυξανόμενης ζήτησης. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, το θερμό καλοκαίρι ανάγκασε τους καταναλωτές να αυξήσουν τη χρήση του για τον κλιματισμό μειώνοντας έτσι τα αποθέματα για τη χειμερινή περίοδο. Αν οι χειμερινοί μήνες είναι πολύ ψυχροί οι τιμές μπορούν να σκαρφαλώσουν ακόμα πιο ψηλά. «Μια αύξηση του ψύχους από τα συνηθισμένα επίπεδα θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή άνω των $ 10/mmBtu», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Την τελευταία φορά που η τιμή του φυσικού αερίου ήταν τόσο υψηλή ήταν το 2008.

Ο Kilduff σημειώνει ότι το φυσικό αέριο συνδέεται στενά με την οικονομία και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι τιμές δεν είχαν σημασία. Τώρα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πληρώσουν περισσότερα και το ίδιο θα πληρώσουν και ορισμένοι καταναλωτές που έχουν συστήματα τιμολόγησης σε πραγματικό χρόνο. Με την παραμικρή έξαρση του καιρού «θα μπορούσατε εύκολα να το δείτε να φτάνει τα 6 ή τα 8 ή τα 10 δολάρια», σημειώνει.

Σύμφωνα με το ΕΙΑ, το επίπεδο φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι 7,4% κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών και 16,8% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πέρυσι. Παράλληλα, ο οργανισμός επισημαίνει ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου ως καυσίμου παραγωγής θα μειωθεί το επόμενο έτος λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και του άνθρακα.

«Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων αναμενόμενων τιμών του φυσικού αερίου, το προβλεπόμενο μερίδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αυξάνεται από 20% το 2020 σε περίπου 24% τόσο το 2021 όσο και το 2022»,σημειώνει. «Οι νέες προσθήκες ηλιακής και αιολικής ικανότητας αντισταθμίζονται κάπως με τη μειωμένη παραγωγή από υδροηλεκτρική ενέργεια φέτος, με αποτέλεσμα το μερίδιο όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ να φτάσει το 20% κατά μέσο όρο το 2021, περίπου το ίδιο με πέρυσι, πριν αυξηθεί σε 22 % το 2022 ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider