Ειδήσεις | Διεθνή
20-08-2021 | 21:46

Γερμανία - Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών: Ο στόχος των ισλαμιστών ήταν η δημιουργία ενός “Εμιράτου 2.0" στο Αφγανιστάν

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία - Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών: Ο στόχος των ισλαμιστών ήταν η δημιουργία ενός “Εμιράτου 2.0" στο Αφγανιστάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ήδη από το τέλος του 2020, είχε προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), για την έλλειψη μαχητικής ετοιμότητας του αφγανικού στρατού. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η BND επανέλαβε μάλιστα αυτήν την εκτίμηση, αναφέρει η ηλεκτρονική πύλη «Business Insider», η οποία επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους.

«Ανέκαθεν οι Ταλιμπάν προτιμούσαν στους σχεδιασμούς τους να καταλάβουν την Καμπούλ χωρίς μάχη. Ο στόχος των ισλαμιστών ήταν η δημιουργία ενός “Εμιράτου 2.0" στο Αφγανιστάν. Στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους κύκλους ασφαλείας, οι ΗΠΑ θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για την ταχεία πτώση της Καμπούλ. Η μονομερής τους προσπάθεια για βιαστική απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν τροφοδότησε - από γερμανική και ευρωπαϊκή άποψη - τις εξελίξεις που οδήγησαν στην πτώση της χώρας στους Ταλιμπάν», αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής πύλης «Business Insider», η BND φέρεται να υπερασπίστηκε τις λανθασμένες εκτιμήσεις της για την κατάσταση στο Αφγανιστάν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σήμερα Πέμπτη λέγοντας ότι ούτε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας έδωσαν νέες πληροφορίες ή προειδοποιήσεις πριν από την πτώση της Καμπούλ με τις οποίες να προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.