Επίσημο: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημο: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους - Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας
Από την Πέμπτη θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, υπό προϋποθέσεις. Από τη Δευτέρα καταργείται πλήρως η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Αναλυτικά, τα νέα μέτρα ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Την άρση του υποχρεωτικού μέτρου χρήσης της μάσκας σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Η άρση του εν λόγω περιορισμού, που θα ισχύσει από αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 05:00, θα αφορά όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Αντίθετα η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό και σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

'Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η χρήση της μάσκας αποτελεί βασικό μέτρο ατομικής προστασίας, είπε και δεν θέλουμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Τόνισε ότι ισχύει η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως καταργείται η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, στις 05:00.

Αναλυτικά, από τη Δευτέρα θα ισχύουν:

Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Επίσης, αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider