Ειδήσεις | Ελλάδα
05-06-2021 | 21:43

Καινοτομία για το περιβάλλον στον Δήμο Ρεθύμνου μέσα από το "Αντώνης Τρίτσης"

Newsroom
Μοιράσου το
Καινοτομία για το περιβάλλον στον Δήμο Ρεθύμνου μέσα από το "Αντώνης Τρίτσης"
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων - δεικτών στον Δήμο Ρεθύμνης» στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στυλιανός Πέτσας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, όπως το χαρακτηρίζει η δημοτική αρχή, προϋπολογισμού 371.382,98 ευρώ με το οποίο θα υλοποιηθούν δύο καινοτόμα συστήματα που θα λειτουργούν ως εργαλεία παρακολούθησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο Ρέθυμνο. Τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Με τη χρήση τους, επιτυγχάνεται: «Η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων όπως μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση και η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, η εξέλιξη αυτή: «…θα ενισχύσει το στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ότι αφορά την ασφάλεια των πολιτών αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών».

Με τη λειτουργία των συστημάτων, θα προσδιορίζονται επίσης, επακριβώς οι εκπομπές θορύβου αφού θα διενεργείται αυτοτελής μέτρηση της παραγόμενης ηχορύπανσης, με αποτέλεσμα να εξατομικεύεται η ευθύνη για τις συνέπειες λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Αναμένεται δε σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ότι: «Η συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση των αξιόπιστων δεδομένων που θα παρέχουν τα συστήματα, σε συνδυασμό με την έγκυρη και επαρκή ενημέρωση του κοινού, θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και θα εμπλουτίσουν τη χάραξη του μελλοντικού σχεδιασμού του δήμου προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε το ατομικό αλλά και συλλογικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στο Ρέθυμνο, να είναι θετικό, ορατό και μετρήσιμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.