Χονγκ Κονγκ: Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στις σχέσεις Κίνας-Ε.Ε.;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χονγκ Κονγκ: Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι στις σχέσεις Κίνας-Ε.Ε.;
Πέρσαν σήμερα οι αλλαγές που θέλει η Κίνα στο σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ για το κοινοβούλιο. Αναμένεται ασφυκτικότερος έλεγχος από το Πεκίνο και πατριωτική στροφή. Αντιδράσεις ήδη από Μ. Βρετανία και Ε.Ε.

Σήμερα το πρωί οριστικοποιήθηκαν από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας οι πολιτικές αλλαγές που προτάθηκαν στο πρόσφατο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο και σχετίζονται με το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ. Οι βασικές αλλαγές είναι τρεις: Η αύξηση των εδρών του κοινοβουλίου από 70 σε 90, η αύξηση των ex officio βουλευτών που προέρχονται από την Κίνα και -το κυριότερο- η θέσπιση μιας ελεγκτικής επιτροπής του κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία θα έχει ως καθήκον της να ελέγχει μέσα από συνέντευξη τους υποψήφιους βουλευτές, ώστε να αποφύγει να αναπτυχθούν «αντι-πατριωτικά στοιχεία».

 



Η Κίνα κάνει λόγο για σημαντικές δημοκρατικές βελτιώσεις

Σε ανακοίνωσή της η κινέζικη υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο αναφέρεται σε κενά και ελαττώματα του τρέχοντος εκλογικού συστήματος που έπρεπε να βελτιωθούν για να συμβαδίζουν με τις φιλοδοξίες του κινέζικου λαού που συνοψίζονται στο πολιτικό σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα» (όπως διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1997 με την προσάρτηση του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα από τη Μ. Βρετανία).

Με βάση τη λογική αυτή, το δημοκρατικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ δεν θα μοιάσει ποτέ με τα πολιτικά μοντέλα άλλων χωρών ή περιφερειών, γιατί η Κίνα δεν θα ήθελε το Χονγκ Κονγκ να είναι εντελώς αυτόνομο (εξ ου και δεν ισχύει ακριβώς η λογική των «δύο συστημάτων»). Άρα, οι αλλαγές αυτές γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής συμμόρφωσης του Χονγκ Κονγκ μετά την εξέγερση που είχε λάβει χώρα εκεί το 2019 και απαιτούσε από ριζικές δημοκρατικές αλλαγές στα πρότυπα των δυτικών δημοκρατιών και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έκαναν λόγο και για ριζικκή απόσχιση από την Κίνα.

 

insider

 

Οι κινέζικες αρχές αναφέρουν ότι είναι βασική πολιτική αρχή της Κίνας, η πολιτική εξουσία στις ειδικές διοικητικές περιοχές (Χονγκ Κονγκ, Μακάο) να είναι σταθερά στα χέρια όσων αγαπούν «την πατρίδα Κίνα και το Χονγκ Κονγκ». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για προστασία από «πορτοκαλί επαναστάσεις» που προκαλούνται από εξωτερικές δυνάμεις που ελέγχουν συγκεκριμένους πολιτικούς παράγοντες και προωθούν το διχασμό. Συνεπώς, για την Κίνα, οι αλλαγές αυτές δεν συνιστούν αυταρχική στροφή, αλλά διασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια και εστιάζουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. είναι έτοιμες να απαντήσουν



Με βάση τις εξελίξεις που έχουν υπάρξει στις σχέσεις Κίνας – Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα με τις κυρώσεις που εξαγγέλλονται εκατέρωθεν, περιμένουμε σίγουρα να αναβληθεί εκ νέου η συζήτηση για την εμπορική συμφωνία CAI μεταξύ Κίνας και Ε.Ε., όπως είχε συμβεί από την προηγούμενη Πέμπτη. Η πλευρά της Μ.Βρετανίας επεξεργάζεται ήδη μια απάντηση η οποία θα βασίζεται στην (ορθή) κριτική ότι οι αλλαγές που πέρασαν σήμερα και αναμένονται να εφαρμοστούν στους επόμενους μήνες στο Χονγκ Κονγκ, αποτελούν οπισθοδρόμηση για την δημοκρατική πορεία του Χονγκ Κονγκ, αλλά και βασικό εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας – Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider