ΕΛ.ΑΣ: Κάμερες στις στολές, αριθμοί στα κράνη των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛ.ΑΣ: Κάμερες στις στολές, αριθμοί στα κράνη των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ
Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και μήνες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Άμεσα θα γίνει η τοποθέτηση body-cam (σ.σ. ατομικών μίνι καμερών) στους αστυνομικούς υπηρεσιών όπως η ΔΡΑΣΗ, η ΟΠΚΕ και η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., μετά και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης όπου υπήρξε πλήθος καταγγελιών για υπέρμετρη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πρόκειται για μια απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και μήνες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού να προχωρά με ταχείες διαδικασίες και επί της ουσίας επισπεύδεται η έναρξη της χρήσης των body-cam. Πλέον κάθε αστυνομικός πρώτης γραμμής, που θα έρχεται σε επαφή με πολίτες σε περιστατικά όπως συγκεντρώσεις, πορείες, αλλά και καταδιώξεις, συλλήψεις κ.ά. θα γνωρίζει ότι κάθε κίνηση καταγράφεται και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υλικό εάν και εφόσον το ζητήσει αρμόδιος εισαγγελέας.

Αναγνωριστικός αριθμός

Την ίδια ώρα, στα κράνη των ανδρών της Ομάδας ΔΡΑΣΗ θα υπάρχει πλέον αριθμός (σ.σ. όχι ο υπηρεσιακός αριθμός μητρώου κάθε αστυνομικού), ούτως ώστε οι αξιωματικοί στη ΓΑΔΑ να γνωρίζουν την «ταυτότητα» του αστυνομικού. Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στο Σώμα.

Κάμερες στα ΜΑΤ

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι ήδη οι διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ έχουν εξοπλιστεί με κάμερες και κοντάρι, όπου εκπαιδευμένος αστυνομικός καταγραφεί την επιχειρησιακή δράση, ενώ αν απαιτείται μπορεί να λάβει απευθείας εικόνα το Κέντρο Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider