Διεθνή
01-03-2021 | 14:29

Στο 1,8% η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2020

Newsroom
Μοιράσου το
Στο 1,8% η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Τουρκίας το 2020

Mε ρυθμό 5,9% στο τέταρτο τρίμηνο και 1,8% για το σύνολο του έτους αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, η αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ρυθμό ταχύτερο από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, καθοδηγήθηκε από τον διπλασιασμό σχεδόν των δανείων από κρατικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, αν και η αναπτυξιακή επίδοση της Τουρκίας ήταν καλύτερη σε σχέση με όλες τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες της G20, με εξαίρεση την Κίνα, σημειώθηκε με κόστος: Ο φθηνός δανεισμός επιτάχυνε την πτώση της ισοτιμίας της λίρας, βύθισε τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της και συνέβαλε στην εκτίναξη του πληθωρισμού στο 15%. Επίσης, λίγες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Η ισοτιμία της λίρας σταθεροποιήθηκε στις 7,351 λίρες ανά δολάριο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ και ήταν 1% υψηλότερη στη διάρκεια της ημέρας. Το τουρκικό νόμισμα έκανε βουτιά την περασμένη εβδομάδα, μετά το ράλι που είχε ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί μία νέα, φιλική έναντι των αγορών, οικονομική περίοδο.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης αύξησε έκτοτε τα επιτόκια, μειώνοντας δραστικά τις πιστώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν, ο οποίος διορίσθηκε τον Νοέμβριο, έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία θα θέσει φέτος ως προτεραιότητα τη σταθερότητα των τιμών. Αναλυτές λένε ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2021, παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.