Ανοιχτό το ενδεχόμενο των 2.000 κρουσμάτων, τι λένει οι ειδικοί για τις μεταλλάξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοιχτό το ενδεχόμενο των 2.000 κρουσμάτων, τι λένει οι ειδικοί για τις μεταλλάξεις

Ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα έως τα μέσα Μαρτίου άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δ. Σαρηγγιάνης, συμπληρώνοντας πως υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου, ενώ το σημαντικό είναι ότι κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά.

«Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προτείνοντας αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα. «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα», ανέφερε ο καθηγητής συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στη χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες.

Παράλληλα, ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ. Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει». «Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα, την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων», σημείωσε ο ίδιος.

Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτά περί επιστροφής στη Ουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές», διευκρινίζοντας πως «δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσίας, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος».

«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι. Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Έναντι της μετάλλαξης της Βρετάνιας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εξάλλου, μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μεταξύ άλλων είπε ότι «η αλλαγή στο γενετικό υλικό του ιού είναι μια φυσική διαδικασία από την στιγμή που μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός που αυτή τη στιγμή μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους και όχι οι διάφορες μεταλλάξεις τους, είναι διαφορετικός από αυτόν που είχε ξεκινήσει στην Κίνα. Στη φυσική πορεία κάθε ιού γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι, πράγμα που ισχύει και για τον κορωνοϊό» δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις είναι πραγματικά πιο θανατηφόρα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αυτά τα στελέχη του ιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider