Panama Papers: Πρόστιμο 150 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 150 επιχειρήσεις στη Γερμανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Panama Papers: Πρόστιμο 150 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν 150 επιχειρήσεις στη Γερμανία
Oι φορολογικές αρχές της Έσσης αξιολογούν ήδη σε εθνικό επίπεδο χιλιάδες έγγραφα μαζί με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Αστυνομία (BKA) και τον Γενικό Εισαγγελέα της Έσσης.

Ποινικές διαδικασίες έχουν κινηθεί ήδη στη Γερμανία για 150 επιχειρήσεις που βρίσκονταν στα Panama Papers που αποδείχτηκε ήδη ότι φοροδιέφευγαν μέσω υπεράκτιων εταιρειών και έχουν επιβληθεί κυρώσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πληροφορίες της Frankfurter Rundschau.

Στα έγγραφα του Παναμά που έφεραν στη δημοσιότητα δημοσιογράφοι της «Süddeutsche Zeitung», αποκαλύφθηκαν χιλιάδες τέτοιες υπεράκτιες εταιρείες με έδρα όχι μόνο στον Παναμά, αλλά και στη Σαμόα και τις Σεϋχέλλες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης (Μάλτα και Κύπρος), δήλωσε ο Αρμιν Βόλφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις γερμανικών νομικών κύκλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι φορολογικές αρχές της Έσσης αξιολογούν ήδη σε εθνικό επίπεδο χιλιάδες έγγραφα μαζί με την Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Αστυνομία (BKA) και τον Γενικό Εισαγγελέα της Έσσης. Σύμφωνα με τον Βολφ, τα αποτελέσματα της έρευνας για πάνω από 1.500 εταιρείες έχουν υποβληθεί σε αρμόδιες αρχές διερεύνησης στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό.

Δεν πρόκειται μόνο για φορολογικά εγκλήματα, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Πρόεδρος της ΒΚΑ, Χόλγκερ Μιντς, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες ότι η υπηρεσία του είχε στηρίξει την έρευνα για τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ με στοιχεία από τα Panama Papers. Μητέρα τριών γιών, η Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, πέθανε στα 53 της χρόνια εξαιτίας των αποκαλύψεν που είχε κάνει εις βάρος της κυβέρνησης της χώρας της την οποία είχε κατηγορήσει για διαφθορά.

Ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ που δολοφονήθηκε μαζί με τη φίλη του εργαζόταν για τον σλοβακικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Aktuality.sk όπου είχε αποκαλύψει υποθέσεις για φορολογικές απάτες που διέπραξαν επιχειρηματίες και συνδέονταν επίσης με τα Panama Papers. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της «Süddeutsche Zeitung» έχουν ήδη επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πρόστιμα πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η φοροδιαφυγή αποκαλύφθηκε μάλιστα σε σοβαρές περιπτώσεις μετά από δέκα χρόνια. Τα έγγραφα του Παναμά περιλαμβάνουν στοιχεία από το 1970 έως το 2017. Περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τον Βόλφ, περίπου 180.000 αντίγραφα συμβάσεων, δεδομένα λογαριασμών, emails μηνύματα και πολλά άλλα στοιχεία.

Η BKA έχει εξασφαλίσει όχι μόνο τα πρωτότυπα έγγραφα του Παναμά, αλλά και άλλα «πλούσια δεδομένα» από το 2017. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει στην αποκάλυψη φοροφυγάδων που επιχείρησαν να κρύψουν από τις φορολογικες αρχες τα χρήματά τους σε νέες εταιρείες-βιτρίνα. Ο υπουργός Οικονομικών της Έσσης τόνισε ότι η συνολική ευαισθησία στο θέμα έχει αυξηθεί. Αν και όπως είπε «δεν συμπεριφέρονται όλα τα κράτη με τέτοιο τρόπο ώστε να διαλευκανθούν οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις προβληματικές χώρες». Όπως είπε ο Σέφερ «τα επιχειρηματικά μοντέλα φοροδιαφυγής είναι ακόμα εκεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider