Το στοίχημα μιας ενδογενούς δυναμικής επενδύσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όλες τις προηγούμενες ημέρες τα εύσημα και οι θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα διαδέχονταν η μία την άλλη και -πιθανότατα- ο «χορός» αυτός θα συνεχισθεί. Από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τη συνεργασία  της UniCredit με την  Alpha Bank, αλλά και τα εύσημα της Λαγκάρντ και των υπόλοιπων αξιωματούχων που βρέθηκαν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, όλα μα όλα τα νέα δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σε μία κανονικότητα. Με επόμενα βήματα τα θετικά πορίσματα των θεσμών τον Νοέμβριο, την (αναμενόμενη) αναβάθμιση της 1ης Δεκεμβρίου και όλα τα επόμενα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης και όχι μόνο.   

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας ήταν μία πολύ δύσκολη, σύνθετη και πολυετής διαδικασία. Απαίτησε πολλές θυσίες από τους πολίτες και από τις επιχειρήσεις, καθώς και πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους διοικούντες. Μπορούμε, λοιπόν, προς το παρόν να χαρούμε για αυτό που συνέβη. Αλλά θα πρέπει να είναι επίσης ξεκάθαρο η ελληνική οικονομία μόλις κατάφερε να πατήσει ξανά στην άκρη του σκαλοπατιού της «κανονικότητας» και πως απομένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν.

Η Ελλάδα ξέρει πλέον τι έχει να χάσει αν στραβοπατήσει. Και για αυτό έχει πολλούς λόγους να θέλει να διασφαλίσει πως όλα θα πάνε καλά. Μόνο που θα πρέπει να διασφαλίσει το μέλλον της σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Σε συνθήκες πολλαπλών διεθνών κρίσεων και με υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα.

Άρα, πρέπει να κτίσει τις προϋποθέσεις για επαρκή και βιώσιμη ανάπτυξη. Προς το παρόν, να μη γελιόμαστε, το πιο μεγάλο μέρος της ανόδου του ΑΕΠ με δεδομένη την άσκηση περιοριστικής πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ, έρχεται από τα κοινοτικά κονδύλια (με ικανή συνδρομή βεβαίως και από άλλα πεδία όπως ο τουρισμός).  Αν μάλιστα πετύχουν οι αρμόδιοι φορείς που διαχειρίζονται τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάπτυξης να μοιράσουν εγκαίρως το χρήμα στην αγορά (να κάνουν δηλαδή δαπάνες 10 δις ευρώ περίπου ετησίως), τότε η ανάπτυξη μπορεί να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα.

Εδώ υπάρχει ένα «αλλά» που συνδέεται με το γεγονός πως τα λεφτά αυτά της ΕΕ τελειώνουν σε λίγα χρόνια (στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης) και πως «φως» για νέο χρήμα ή για νέες «ευελιξίες» δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Στη σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας έγινε μία πρώτη κρούση για τα εν λόγω ζητήματα με τις «παρατάξεις» του Βορρά και τον Νότου να μετρούν τις δυνάμεις τους για την επόμενη «μάχη», που έχει ορισθεί  για τις συνόδους των υπουργών Οικονομίας στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το πρόβλημα είναι πως πέρα από το όχι του Γερμανικού άξονα υπάρχουν ακόμη πιο ακραίες «φωνές» από τα πιο... Βόρεια της Ευρώπης. Διαφωνούν για πολλά: για το δημοσιονομικό πλαίσιο, για το ύψος των δαπανών της ΕΕ (και των επενδυτικών), ακόμη και για κάποιες λογικές ευελιξίες για την κλιματική κρίση ή για το προσφυγικό.  

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμασθεί έτσι ώστε να μπορεί και... μόνη της. Σημαίνει πως καλείται να δημιουργήσει την επόμενη 3ετία μία ενδογενή δυναμική επενδύσεων που δεν θα έχει ως «καύσιμο» τις επιδοτήσεις της ΕΕ και τούτο – πιθανότατα – σε συνθήκες υψηλού κόστους δανεισμού. θα πρέπει λοιπόν να αδράξει τα οφέλη από το success story και από το κοινοτικό χρήμα, από την πολιτική αποδοχή/ανοχή των μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται και να δώσει τέλος σε κακοδαιμονίες δεκαετιών που ακόμη εμποδίζουν την ιδιωτική και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ποιες είναι οι κακοδαιμονίες αυτές το επαναλαμβάνουν – ξανά και ξανά – θεσμοί, οίκοι, αναλυτές, γενικά όλοι όσοι ασχολούνται με την πορεία της χώρας.

Το στοίχημα της ενδογενούς δυναμικής στο επενδυτικό πεδίο θα είναι κομβικό για να διασφαλισθεί (σε συνθήκες απόσυρσης του κράτους από το ρόλο του χρηματοδότη) η άνοδος των εισοδημάτων, της απασχόλησης, των κρατικών εσόδων και – κατά συνέπεια – της ανάπτυξης. Το εν λόγω στοίχημα θα είναι κομβικό στοιχείο ειδικά αν ο συμβιβασμός που κυοφορείται στις Βρυξέλλες για το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων και επιδοτήσεων καταλήξει σε μία μεσοβέζικη λύση. Θα είναι ακόμη πιο κομβικό αν δεν αποκλιμακωθούν (ή ακόμη χειρότερο αν ενταθούν) οι εστίες διεθνούς αστάθειας και κρίσης.

Όλες οι ειδήσεις

12:42

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναζητούν πιθανότητες επίτευξης μιας εκεχειρίας

12:40

Άρειος Πάγος: Ευθύνες στην Marfin για την καταστροφή του κτιρίου στη Σταδίου τον Μάιο του 2010

12:33

Πέτσας: Στόχος η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας - Έμπρακτος πατριωτισμός η πολιτική μας

12:30

Παπαστεργίου: Πότε έρχεται το Kids Wallet – Πώς θα μπλοκάρεται η πρόσβαση στα social media

12:26

Υβριδικά αυτοκίνητα: Πρωτιά στις πωλήσεις τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

12:15

Αλκοολούχα ποτά: Η υψηλή φορολογία βασικό κίνητρο για το παράνομο εμπόριο

12:11

EE: Πλήρης ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου 2025

12:10

ΙΟΝ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 75% της καραμελοποιίας Λάβδας

12:03

Hellenic Train: Επανέρχεται το τρένο του Πηλίου από 14/12

11:54

Συρία: Το HRW καλεί τις νέες αρχές να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο

11:49

Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006

11:46

Enaon EDA: Εννέα δημοτικά κτίρια στη Λαμία συνδέονται με το δίκτυο διανομής αερίου

11:42

Κεραμέως: Την τελευταία πενταετία έχουμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας

11:39

Οι Έλληνες της Κομισιόν

11:36

Μπλε Κέδρος: Ακυρώθηκαν 700.000 ίδιες μετοχές

11:31

Financial Times: Success story η Ελλάδα - Πώς η Αθήνα ξεπέρασε το Παρίσι

11:26

Αυξητική πορεία για τα καζίνο και τα διαδικτυακά παιχνίδια στην Ελλάδα

11:25

Ο Τραμπ διόρισε επικεφαλής του Voice of America την πρώην παρουσιάστρια Κάρι Λέικ

11:22

Εκλογή νέας Διοικητικής Επιτροπής στο ΒΕΑ

11:21

My market: «Γεύματα Προσφοράς» σε οικογένειες και ένα μήνυμα ελπίδας προς όλους

11:16

Καφούνης: Η στιγμή για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με το σύνολο της επιχειρηματικότητας

11:15

Αποφυγή του 80% των θανάτων από πέντε καρκίνους με πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο

11:07

Η εικόνα στις τραπεζικές προμήθειες και ο «μπαλαντέρ» του asset management

11:04

Κίνηση - έκπληξη στην Ελβετία: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

11:03

Οικονόμου: Σε 700.000 αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι έλεγχοι για εισιτήρια στα ΜΜΜ

11:00

«Ταύρος» για τη Metlen η Citi - Στις κορυφαίες επιλογές της για το 2025 στη μεταλλουργία

10:56

Μακρόν από Πολωνία: Η ενίσχυση της στήριξης της Ουκρανίας στο επίκεντρο της συζήτησης

10:55

Voucher έως €1.600 για λογισμικά, υπολογιστές, laptops σε ΜμΕ - Ξεκινούν οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι

10:41

ΑΒ Βασιλόπουλος: Διεύρυνση του δικτύου franchise - 300 καταστήματα πανελλαδικά

10:34

Attica Bank: Επιτυχής ολοκλήρωση τιτλοποίησης ενήμερων δανείων ύψους 220 εκατ. ευρώ

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider