Κρας τεστ για την Ευρώπη η κλιματική αλλαγή

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την θυμόμαστε όταν έχει πυρκαγιές, καύσωνα, ισχυρή χιονόπτωση ή οποιοδήποτε άλλο έντονο καιρικό φαινόμενο. Η κλιματική αλλαγή, όμως είναι μόνιμα εδώ και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι απαιτεί ιδιαίτερα αποφασιστική, περίπλοκη και χρονοβόρα διαχείριση. Πολλές βλάβες είναι ήδη μη αναστρέψιμες και τα μέτρα που αποφασίζονται και λαμβάνονται θα έχουν αποτελέσματα που θα φανούν μετά από πολλά χρόνια.

Προφανώς, η απάντηση δεν μπορεί να είναι εθνική, είναι παγκόσμια. Και – δυστυχώς -  προς το παρόν είναι σαφές πως ισχυρή βούληση δεν υπάρχει για να αλλάξει η τροχιά προς την κλιματική κρίση. Η Ευρώπη είχε θέσει τους στόχους της και πήρε πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία με τελευταίο βήμα το REPowerEU. Αλλά, ακόμη και αυτή η πρωτοβουλία, είναι μία απόδειξη του «πολύ λίγα, πολύ αργά». Ακόμη και σήμερα, 14 μήνες μετά την ανακοίνωση του εν λόγω σχεδίου, τα κράτη παλεύουν να το ενσωματώσουν, ενώ είναι σαφές πως αποτελεί ουσιαστικά το «περίσσευμα» των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας ελάχιστο νέο «χρήμα» με την μορφή επιδοτήσεων.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχει καταφέρει ακόμα η Ευρώπη να συμφωνήσει σε βασικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Δεν υπάρχει κοινή θέση για παράδειγμα για το μείγμα ενέργειας ή για τη ταχύτητα μετάβασης της βιομηχανίας σε «πράσινη» ενεργειακή κατανάλωση. Και, προφανώς, είναι σαφής η άρνηση να δοθεί πραγματική νέα χρηματοδότηση.  

Ήδη, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται (μαζί με το δημογραφικό) στα πιο μεγάλα προβλήματα για το μέλλον της Ευρώπης.

Όσο για την Ελλάδα, ένα κράτος με μεγάλες ανάγκες κλιματικής πρόληψης και αποκατάστασης, αλλά και με λίγους πόρους (λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών και χαμηλών εισοδημάτων), θα πρέπει να δει πώς θα αδράξει τα κονδύλια που δίδονται από τις Βρυξέλλες. Τα λεφτά από τα 2 ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πολλά, πάρα πολλά ίσως για τα ελληνικά «διαχειριστικά» δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, θέλει πολύ προσοχή. Γιατί αν δεν καταναλώσει η χώρα αυτά που τώρα της δίδονται, δεν θα μπορεί να ζητήσει και άλλα….

Όλες οι ειδήσεις

17:41

Eurobank: Από το εξωτερικό τα μισά κέρδη του 2025 - Στο 55% το payout

17:38

Helleniq Energy: Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα συγκρίσιμα EBITDA το 2025 - Μέρισμα 0,6 ευρώ ανά μετοχή

17:33

Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα ενισχύει σταθερά τη θέση της ως ανταγωνιστικός προορισμός για διεθνείς διοργανώσεις»

17:11

Warner Bros: Οι δημοφιλείς σειρές του HBO Max δεν κατάφεραν να αποτρέψουν πτώση 6% στα έσοδα τριμήνου

17:01

Γερμανία: Στις 30 Ιανουαρίου 2027 η εκλογή του επόμενου Ομοσπονδιακού Προέδρου

16:58

Μοιρασμένα πρόσημα στη Wall Street μετά από Nvidia και Salesforce

16:50

Θεοδωρικάκος: Δίκαιη κατανομή των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ανταγωνιστικότητα, με γεωγραφική ισορροπία

16:31

Συλλαλητήριο για τα Τέμπη το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου: ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργούν 9:00 - 21:00

16:29

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα

16:27

ProtectEU: Η Κομισιόν παρουσιάζει νέο θεματολόγιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

16:14

Με έγκριση του πορίσματος της ΝΔ, η «αυλαία» στην εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

16:06

ΒΕΑ: Άμεσα ρύθμιση έως 120 δόσεις και αύξηση του ορίου οφειλής

16:00

Κρεμλίνο: Η μείωση των ενεργειακών εσόδων και το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι «συνηθισμένες δυσκολίες»

15:49

Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν θα είναι διαθέσιμες από αύριο

15:43

Παπαθανάσης: Η Πολιτική Συνοχής στον πυρήνα της βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης

15:31

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των αποδήμων από τη ΝΔ

15:27

Ρωσία: «Πώς το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνυπάρχει με το ΣΑ του ΟΗΕ;»

15:19

Το Instagram θα ειδοποιεί τους γονείς για τυχόν αναζητήσεις των παιδιών τους για αυτοκτονία

15:10

Μεγάλου (Πειραιώς): Σήμα για ισχυρή πιστωτική επέκταση το 2026, καθησυχάζει για δάνεια ν. Κατσέλη

15:02

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

15:02

Υπέρ των απελάσεων αλλά κατά των τακτικών Τραμπ η πλειοψηφία των Αμερικανών

14:59

«Η Μόσχα δεν έχει θέσει καμία προθεσμία για να βάλει τέλος στον πόλεμο», λέει ο Λαβρόφ

14:58

Τι προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο

14:52

Τσάπαλος: Ισχυροποίηση ΕΕΕΠ - Aυτόματα θα κατεβάζει ιστοσελίδες παράνομου στοιχηματισμού

14:50

Σχεδόν 1 εκατ. νέοι Βρετανοί εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης

14:45

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος κατέθεσε αίτηση για ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου

14:39

Προκαταρκτική έρευνα για την κοπή καλωδίων τηλεδιοίκησης στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης

14:33

Δικαστήριο ΕΕ: Η Ουγγαρία παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με άδεια λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού

14:27

Νεμπής (ΟΤΕ): Επενδύσεις 600 εκατ. για το 2026 - Νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων

14:27

Δανία: Βουλευτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου προκήρυξε η Φρεντέρικσεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider