Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το «εισιτήριο»

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βγήκαν από τις Βρυξέλλες οι προτάσεις για τους νέους δημοκρατικούς κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, ενδεχομένως τούτο να είναι ακόμα κάτι… μακρινό. Ωστόσο, τα νομικά κείμενα είναι μία ακόμα κίνηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιθυμεί να μεταφέρει και το μήνυμα ότι κάτι κινείται. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μετά από πολλούς διαξιφισμούς μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

Το θετικό της πρότασης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει παρεκκλίνει σημαντικά από τις θέσεις που ανακοίνωσε το 2022. Δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό το περίφημο “non paper” των χωρών του Bορρά δεν ενσωματώθηκε, τουλάχιστον όχι εμφανώς στην… πρώτη ανάγνωση. Από την άλλη πλευρά συνεχίζουν να «λείπουν» βασικά αιτήματα της Αθήνας και άλλων κρατών όπως το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τους στόχους για τα πλεονάσματα του μέλλοντος συγκεκριμένες επενδύσεις ή αμυντικές δαπάνες. Υπάρχει επίσης και ένα πλέγμα ισχυρής παρακολούθησης, ανά χώρας στόχων, αλλά και ανάγκης  ισχυρότερης προσαρμογής για τις χώρες υψηλού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, το ξεκάθαρο «μήνυμα» είναι ότι oι δημοσιονομικοί στόχοι θα παρακολουθούνται στενά και στο μέλλον. Αυτό το μήνυμα μετέφερε και από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας το προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο περιέχει με σαφήνεια αυτά που είναι εφικτό να γίνουν και δεσμεύεται για περαιτέρω παρεμβάσεις, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Κάνει σαφές πως αν υπάρχουν περιθώρια τότε θα «μειώσουμε ακόμα φορολογικούς συντελεστές» και αν «η απόδοση του προϋπολογισμού μάς εκπλήξει ευχάριστα, μπορούμε να πάμε και πέρα από αυτές τις δεσμεύσεις» που ήδη παρουσίασε. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι διαφορετικό, κάτι πιο «εύρωστο» σε μία περίοδο πού η Ελλάδα είναι μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα, από την επιστροφή στην πραγματικότητα. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πόσο σημαντική είναι η υπεραπόδοση της εισπραξιμότητας των φόρων που κατέστη εφικτή και το (πλεονασματικό) 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δίνει ελπίδες για μεγαλύτερα περιθώρια  μείωσης των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών, αλλά και για  εισοδηματική σύγκλιση.

Η  δημοσιονομική προσαρμογή λοιπόν είναι το εισιτήριο για όλα αυτά. Αλλά, για να διασφαλισθεί «υγιώς» και με περιθώριο άσκησης πολιτικής πρέπει τα ταμεία να «γεμίζουν». Και τούτο απαιτεί μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη λειτουργία του Κράτους και του ανταγωνισμού (άρα και στη τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων),  ταυτόχρονα με ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή και επενδυτική ορμή. 

Όλες οι ειδήσεις

23:37

Μία σύλληψη για κλοπές οχημάτων σε διάφορες περιοχές της Αττικής

23:16

Παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους: Για τις 6 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη της 72χρονης κατηγορουμένης

22:49

ΕΛΑΣ: Επτά νεκροί και 527 τραυματίες σε 461 τροχαία τον Απρίλιο στην Αττική

22:18

Αυτιάς σε Κομισόν: Ολοκληρώστε την ηλεκτρική διασύνδεση με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου για να μειωθεί η υψηλή τιμή στο ρεύμα

21:47

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 13 ατόμων στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων της αστυνομίας

21:18

Γερμανία: Ελεύθερος στη Βόρεια Θάλασσα ο «Τίμι», η φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε αβαθή στη Βαλτική

21:00

Βραζιλία: Τουλάχιστον έξι νεκροί λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

20:49

Πάτρα: Φωτιά σε υπαίθριο χώρο βιομηχανικής εγκατάστασης

20:36

Ιράν: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ

20:17

ΗΠΑ προς ναυτιλιακές: Αν πληρώσετε «διόδια» στο Ιράν για το Ορμούζ κινδυνεύετε με κυρώσεις

20:01

Thyssenkrupp: Ανέστειλε τις συνομιλίες με την ινδική Jindal Steel για την πώληση της TKSE

19:37

Η κατάρρευση της Αριστεράς στην Κεντρική Ευρώπη και η νέα κυριαρχία της Δεξιάς

19:30

Χεζμπολάχ: Χαρακτηρίζει προσβλητικό βίντεο που δείχνει τους μαχητές της ως καρικατούρες από το βιντεοπαιχνίδι Angry Birds

19:16

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Φίτσο θα επισκεφτεί το Κίεβο μετά από επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

19:06

Ζελένσκι: Ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία

18:42

Υεμένη: Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε πειρατεία πετρελαιοφόρου

18:27

Ιράν: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μοχαμαντί διακομίστηκε σε νοσοκομείο

17:49

ΥΠΑ για Άραξο: Εκφράζει τη συμπαράστασή τους στους τραυματίες

17:23

MarketWatch: Η Ιαπωνία απλώς έβαλε ένα «τσιρότο» στο γεν

17:00

Λίγο ΑΕΠ – μεγάλη μόχλευση: Πώς οι αγροτικές ενισχύσεις των 3,8 δισ. ευρώ συντηρούν την περιφερειακή οικονομία

16:53

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της συγκάλυψης

16:46

Ταυτοποιήθηκε 37χρονος μοτοσικλετιστής που οδηγούσε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θήβας

16:40

Ουκρανία: Οι μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα έφθασαν στα περίχωρα της πόλης Κοστιαντινίφκα

16:27

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών για το αυξημένο κόστος παραγωγής

15:52

Berkshire Hathaway: Ανακοίνωσε αυξημένα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο

15:34

Meta: Αντιμέτωπη με δίκη που θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγές σε Facebook και τις άλλες πλατφόρμες της

15:12

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 του Μετρό

15:06

ΝΑΤΟ: Εργάζεται με τις ΗΠΑ για να κατανοήσει τις λεπτομέρειες της απόφασης σχετικά με τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία

15:00

Μεξικό: Τουλάχιστον 11 νεκροί και 30 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο

14:56

Ιράν: Ακόμη δύο εκτελέσεις ανδρών για συνεργασία με το Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider