Η ανεργία ευτυχώς ακόμα μειώνεται

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η νέα μείωση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο στο 11,8% του εργατικού δυναμικού είναι αναμφισβήτητα, ένα ακόμη, πάρα πολύ ευχάριστο νέο. Είναι μία καλή εξέλιξη και για την οικονομία και για την κοινωνία το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σταθερά. Ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που καταφέραμε λοιπόν ως χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2010. Να γίνει όμως και σαφές πως το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, είναι ένα από τα πιο επώδυνα ανοικτά μέτωπα του παρελθόντος. Όχι μόνο του παρελθόντος των μνημονίων, όταν γιγαντώθηκε έως το 28%, αλλά και των προηγούμενων δεκαετιών. Γιατί, κακά τα ψέματα, και πιο παλιά η ανεργία ήταν μόνιμα και επίμονα υψηλή. Η Ελλάδα ήταν πάντα ανάμεσα στα χειρότερα κράτη της Ε.Ε. σε αυτό το πεδίο.

Μιλάμε για μία δεξαμενή που αριθμεί σήμερα πάνω από 550 χιλιάδες ανέργους και η οποία μεγαλώνει περισσότερο αν, κοιτάζοντας τα «ψιλά γράμματα» των επίσημων στατιστικών, προσθέσουμε και αυτούς που έχουν πάψει να αναζητούν εργασία ή αυτούς που καταρτίζονται ή όσους ασχολούνται με μία οικογενειακή επιχείρηση. Δηλαδή όσους δεν «καταγράφονται» επισήμως ως άνεργοι.

Είναι σημαντικό λοιπόν τώρα που η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη μεν, αλλά της τάξης του 2% για το 2023 λόγω της νέας παγκόσμιας κρίσης που θα φέρει ύφεση στο ένα τρίτο των οικονομιών του πλανήτη, τώρα που τελειώνει η πολύ καλή τουριστική σεζόν και έρχεται ο χειμώνας, να γίνει ότι είναι δυνατό ώστε αυτή η αποκλιμάκωση να συνεχισθεί.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη θωράκιση της αγοράς εργασίας, αλλά και οι ανάλογες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, όπως και οι πολιτικές και τα κίνητρα προσλήψεων προσωπικού πλήρους απασχόλησης είναι πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι… κεραίας. Παράλληλα με την προσπάθεια να συνεχιστεί η αύξηση των μισθών.

Βεβαίως το να δημιουργούνται μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μία χώρα δεν είναι κάτι απλό. Συνδέεται με όλη τη δομή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τη στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την εξαγωγική ικανότητα της χώρας και την προσέλκυση όλο και πιο πολλών άμεσων ξένων επενδύσεων.

Προφανώς ήδη αυτή η δυναμική υπάρχει. Υπάρχουν απτά αποτελέσματα στο πεδίο της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της απόδοσης του κράτος. Αλλά, παραμένουν και ανοικτές πληγές από το εμπορικό έλλειμμα και το μικρό απόθεμα ξένων επενδύσεων έως την χαμηλή κατάταξη στις παγκόσμιες λίστες ανταγωνιστικότητας. Η πρόοδος υπάρχει, είναι ταχεία και εμφανής, αλλά η βάση εκκίνησης είναι πολύ χαμηλή. Και καθώς όταν η παγκόσμια «πίτα» μειώνεται πρέπει η κάθε χώρα να διεκδικεί πολύ μεγαλύτερο «κομμάτι» για να προχωρήσει μπροστά, απαιτείται συντονισμένη διαρκής και εντατική προσπάθεια. Για να φτάσουμε σε λίγα χρόνια στο σημείο να μην χαιρόμαστε απλά επειδή είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση ανάμεσα στους τελευταίους - όπως συμβαίνει στην ανεργία στην οποία μας ξεπερνά σε οξύτητα προβλήματος μόνο η Ισπανία - αλλά να μπορούμε να ενταχθούμε στην ομάδα των «καλύτερων» σε όρους απασχόλησης και ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

10:03

Ιράν: Ο στρατός στοχοθέτησε εγκαταστάσεις στο Κουβέιτ, το Κατάρ και το Μπαχρέιν

09:50

Πετρέλαιο: Ασκήσεις ηρεμίας μετά το χθεσινό ράλι

09:42

Interpol: Περίπου 5.800 συλλήψεις και κατάσχεση 300 εκατ. δολαρίων σε παγκόσμια επιχείρηση κατά της απάτης

09:21

Γεωργιάδης: Από στρώμα ασθενούς ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Σισμανόγλειο - Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές

09:14

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN - Η ατζέντα

09:05

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Ασυμβίβαστο υπουργικού και βουλευτικού αξιώματος

08:41

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Έξι τραυματίες, οι δύο διασωληνωμένοι - Κάηκε ολοσχερώς εργοστάσιο

08:33

Τράπεζες: Πώς μοιράζεται το παιχνίδι μεταξύ yield και growth

08:33

Βενεζουέλα: Στους 3.811 οι νεκροί του διπλού σεισμού - Έκκληση στην Αγγλία για την αποδέσμευση 30 τόνων χρυσού

08:28

Aman at Sea: Θα πληρώνατε 25.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε κρουαζιέρα;

08:16

«Στήνεται» το πλαίσιο για τις μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση εργασίας

08:05

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά στη δυτική Ευρώπη

08:01

Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν, η εποχικότητα ευνοεί και το επενδυτικό αφήγημα παραμένει ισχυρό

07:53

«Ήλιος»: Στα 866€ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο - 774€ για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και 1.308€ για το Δημόσιο

07:48

Κτηματολόγιο: Ψηφιακές οι αιτήσεις χωρικών μεταβολών - Το νέο σύστημα που αλλάζει τις συναλλαγές ακινήτων

07:42

Το γαλάζιο σινιάλο στους αγρότες - Το τηλεοπτικό μπλόκο - Οι φευγάτοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

07:38

Samsung Wallet: Ξεκίνησε στην Ελλάδα η μάχη των ψηφιακών πορτοφολιών - Πώς αλλάζουν οι πληρωμές

07:33

Τραμπ: «Πήραν τηλέφωνο από το Ιράν, θέλουν συμφωνία πάρα πολύ - Δεν ξέρω αν είναι άξιοι»

07:24

Lamda: «Βγαίνουν» 350 διαμερίσματα στο Ελληνικό μέχρι το τέλος του 2026

07:20

Βιομηχανία: Ξανά στο τραπέζι με την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους - Ποιο μέτρο εξετάζεται

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Εξετάζεται παράταση υποβολών έως τις 22 Ιουλίου

07:04

Στο πικ τα νέα στεγαστικά - Η Τράπεζα Άμυνας και η Ελλάδα - Πρωτιά με φόντο την Ακρόπολη

23:48

Apple: Συμφωνία-μαμούθ με την Broadcom για παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ

23:42

SpaceX: Η μετοχή χάνει την ορμή της μετά την IPO-ρεκόρ των 85,7 δισ. δολαρίων

23:41

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:28

Wall Street: Ο Dow Jones «λούστηκε τις συνέπειες» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

23:04

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με τη στάση του έναντι του Τραμπ

22:37

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για πάρκινγκ - Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout

22:22

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά» μετά τη νέα ένταση στον Κόλπο

22:00

Ανησυχία Γκουτέρες για αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider