Η ανεργία ευτυχώς ακόμα μειώνεται

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η νέα μείωση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο στο 11,8% του εργατικού δυναμικού είναι αναμφισβήτητα, ένα ακόμη, πάρα πολύ ευχάριστο νέο. Είναι μία καλή εξέλιξη και για την οικονομία και για την κοινωνία το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σταθερά. Ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Αυτό που καταφέραμε λοιπόν ως χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2010. Να γίνει όμως και σαφές πως το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, είναι ένα από τα πιο επώδυνα ανοικτά μέτωπα του παρελθόντος. Όχι μόνο του παρελθόντος των μνημονίων, όταν γιγαντώθηκε έως το 28%, αλλά και των προηγούμενων δεκαετιών. Γιατί, κακά τα ψέματα, και πιο παλιά η ανεργία ήταν μόνιμα και επίμονα υψηλή. Η Ελλάδα ήταν πάντα ανάμεσα στα χειρότερα κράτη της Ε.Ε. σε αυτό το πεδίο.

Μιλάμε για μία δεξαμενή που αριθμεί σήμερα πάνω από 550 χιλιάδες ανέργους και η οποία μεγαλώνει περισσότερο αν, κοιτάζοντας τα «ψιλά γράμματα» των επίσημων στατιστικών, προσθέσουμε και αυτούς που έχουν πάψει να αναζητούν εργασία ή αυτούς που καταρτίζονται ή όσους ασχολούνται με μία οικογενειακή επιχείρηση. Δηλαδή όσους δεν «καταγράφονται» επισήμως ως άνεργοι.

Είναι σημαντικό λοιπόν τώρα που η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη μεν, αλλά της τάξης του 2% για το 2023 λόγω της νέας παγκόσμιας κρίσης που θα φέρει ύφεση στο ένα τρίτο των οικονομιών του πλανήτη, τώρα που τελειώνει η πολύ καλή τουριστική σεζόν και έρχεται ο χειμώνας, να γίνει ότι είναι δυνατό ώστε αυτή η αποκλιμάκωση να συνεχισθεί.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη θωράκιση της αγοράς εργασίας, αλλά και οι ανάλογες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, όπως και οι πολιτικές και τα κίνητρα προσλήψεων προσωπικού πλήρους απασχόλησης είναι πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι… κεραίας. Παράλληλα με την προσπάθεια να συνεχιστεί η αύξηση των μισθών.

Βεβαίως το να δημιουργούνται μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μία χώρα δεν είναι κάτι απλό. Συνδέεται με όλη τη δομή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τη στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, με παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την εξαγωγική ικανότητα της χώρας και την προσέλκυση όλο και πιο πολλών άμεσων ξένων επενδύσεων.

Προφανώς ήδη αυτή η δυναμική υπάρχει. Υπάρχουν απτά αποτελέσματα στο πεδίο της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της απόδοσης του κράτος. Αλλά, παραμένουν και ανοικτές πληγές από το εμπορικό έλλειμμα και το μικρό απόθεμα ξένων επενδύσεων έως την χαμηλή κατάταξη στις παγκόσμιες λίστες ανταγωνιστικότητας. Η πρόοδος υπάρχει, είναι ταχεία και εμφανής, αλλά η βάση εκκίνησης είναι πολύ χαμηλή. Και καθώς όταν η παγκόσμια «πίτα» μειώνεται πρέπει η κάθε χώρα να διεκδικεί πολύ μεγαλύτερο «κομμάτι» για να προχωρήσει μπροστά, απαιτείται συντονισμένη διαρκής και εντατική προσπάθεια. Για να φτάσουμε σε λίγα χρόνια στο σημείο να μην χαιρόμαστε απλά επειδή είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση ανάμεσα στους τελευταίους - όπως συμβαίνει στην ανεργία στην οποία μας ξεπερνά σε οξύτητα προβλήματος μόνο η Ισπανία - αλλά να μπορούμε να ενταχθούμε στην ομάδα των «καλύτερων» σε όρους απασχόλησης και ευημερίας.

Όλες οι ειδήσεις

07:45

Made in Europe, στεγαστικό και προϋπολογισμός: Τρεις ειδήσεις από τις Βρυξέλλες που μας αφορούν

07:42

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Προωθεί κοινούς στόχους στον τομέα της ασφάλειας»

07:38

myDATA: Νέες λειτουργίες στη διακίνηση αγαθών - Ενεργοποιείται η έκδοση 2.0.2

07:32

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πόσο και γιατί «ξεχείλωσαν» χρονοδιάγραμμα και κόστος για τον «Αστικό Περίπατο»

07:30

Τραμπ: «Μέρισμα» 5.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό, αν κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές

07:27

Μπαταρίες: Μέσα στο μήνα οι δικαιούχοι για το δεύτερο «κύμα» έργων - Στόχος 1 GW στη πρίζα μέχρι τέλος του χρόνου

07:20

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αισθητά υψηλότερες τιμές φέτος - Ανοιχτό παράθυρο για απευθείας επιδότηση

07:15

Το αντίο στον Μαζωνάκη από τον πολιτικό κόσμο - Το «μου ’φαγες όλα τα δαχτυλίδια» - Ο…ζαχαρώδης Ανδρουλάκης

07:12

«Φλέβα χρυσού» για τις τράπεζες οι παιδικοί κουμπαράδες

07:04

Η μετακίνηση των επενδυτών - Το ποδόσφαιρο και τα λεφτά - Tο ελληνικό «ραντεβού» με το Διάστημα

23:53

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρωσικό πλήγμα με drone σε εμπορικό κέντρο στο Σούμι

23:45

Οι ΗΠΑ βίωσαν φέτος το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ

23:37

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: Παραμένει σταθερά ίδιος και απαράλλαχτος

23:34

Σε καραντίνα η Μόσχα: Εντοπίστηκαν κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών

23:22

Νεπάλ: Οι αρχές καταφεύγουν στα drone για τη διανομή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς

23:11

Wall Street: Ομόλογα και πετρέλαιο σφράγισαν το αρνητικό 3x3

22:50

Οι «πρώτοι» της Ευρώπης; Οι «7,4 μαθητές» στα δημοτικά και η ελληνική πραγματικότητα που αγνοεί η Eurostat

22:41

Χούθι: Εκτόξευσαν νέες επιθέσεις με drones και πυραύλους στη Σ. Αραβία

22:28

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 101 δολάρια το Brent

22:15

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «αμέσως μετά» τις ενδιάμεσες εκλογές - Ο Πούτιν θέλει συμφωνία

22:08

Κέρδη 1,5% για τον χρυσό, επέστρεψε πάνω από τα 4.400 δολάρια

21:50

Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη

21:36

Δημοσκόπηση GPO: Πώς κρίνουν οι πολίτες τα μέτρα της ΔΕΘ - Στο 30,6% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου

21:23

Σιβηρία: Drone έπληξαν βιομηχανική εγκατάσταση στην «πρωτεύουσα φυσικού αερίου» της Ρωσίας

21:04

Το Ιράν παραπέμπεται ξανά μετά από 20 χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα

20:53

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

20:44

Ανάρτηση Μαρινάκη για το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

20:23

Λίβανος: Ο στρατός προειδοποίει για επικίνδυνη «κλιμάκωση» από το Ισραήλ

20:12

Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας αποκλείει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια Συρία

20:11

Η Apple παρουσίασε το νέο foldable iPhone - Πόσο θα κοστίζει


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider