Το 2022 και η «ευκαιρία» μετά την Πανδημία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τι μπορεί να ευχηθεί κανείς για τη νέα χρονιά; Προφανώς υγεία; Αυτό είναι σήμερα το πρώτο και κορυφαίο ζητούμενο, όλα τα άλλα αυτή τη στιγμή, είναι δευτερεύοντα. Ιδιαίτερα καθώς βρισκόμαστε σε μία στιγμή αβεβαιότητας ως προς τις παραμέτρους της κορύφωσης της πανδημίας. Γιατί από την εξέλιξη της πανδημίας εξαρτώνται σε τελική ανάλυση τα πάντα. Και η πορεία της οικονομίας και η πορεία της κοινωνίας αλλά και των πολιτικών -προσώπων και επιλογών σε διεθνές επίπεδο. Οπότε υγεία!

Όμως ίσως να υπάρχει και μία ακόμη ευχή που καλό θα είναι να υλοποιηθεί. Να αποτελέσει η περιπέτεια της πανδημίας μία αφορμή για αναθεώρηση δράσεων και επιλογών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τη χρήση με τον ορθό τρόπο των συμπερασμάτων που εξήχθησαν για τη λειτουργία οικονομικών συστημάτων, διαχειριστικών επιλογών, θεμελιακών συμφώνων και σταθερών σε επίπεδο υπερεθνικών οργανισμών, σχεδιασμών αρωγής και αντιμετώπισης κρίσεων, κοινωνικών συμπεριφορών και παραμέτρων, καθώς και οργάνωσης σε νέα βάση συστημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα και την πρόοδο των κοινωνιών, όπως η περίθαλψη και η εκπαίδευση. Μας δίδαξε αρκετά πράγματα αυτή η διετία της πανδημίας. Πρέπει λοιπόν να σχεδιαστεί ένα διαφορετικό μέλλον με βάση όσα μάθαμε. 

Αν θα γίνουν τα παθήματα μαθήματα; Άγνωστο... Γι' αυτό και η ευχή. Όμως, ακόμα και ένα ποσοστό της εμπειρίας που αποκτήθηκε αυτή την περίοδο να αξιοποιηθεί, το κέρδος θα είναι σημαντικό. Γιατί η πανδημία εκτός των άλλων λειτούργησε και λειτουργεί και ως ένας τεράστιος καταλύτης. Ώθησε εκ των πραγμάτων με πολύ ταχύτερα βήματα από ό,τι ήταν ίσως προγραμματισμένο την εξέλιξη και αλλαγή οικονομικών και κοινωνικών μοντέλων. Για τη μετάβαση σε μία εποχή νέων αναγκών, νέων ανακαλύψεων, νέων συνθηκών εργασίας, νέας οικονομίας. Η νέα επανάσταση, η μετάβαση σε μία εποχή ψηφιακή εξελίσσεται πλέον με μεγάλη ταχύτητα ωθώντας και απαιτώντας από τις κοινωνίες ταχύτερη προσαρμογή.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτό έφερε στην επιφάνεια σειρά από μεγάλες ή μικρές παθογένειες και αδυναμίες. Έβγαλε στην επιφάνεια λάθη δεκαετιών. Έβγαλε στο φως την περιορισμένη ικανότητα και αντίληψη καταστάσεων που παρατηρείται σε κυβερνήσεις προηγμένων θεωρητικά χωρών. Ξεγύμνωσε την έλλειψη διορατικότητας και την πυροσβεστική και όχι προληπτική αντιμετώπιση καταστάσεων. Και την λανθασμένη - εφήμερη αντιμετώπιση άλλων δομικών προβλημάτων. Γιατί η πανδημία δεν ήρθε σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον... Χαρακτηριστική η περίπτωση της ενεργειακής κρίσης αλλά και της εκτόξευσης του πληθωρισμού και των φαινομένων ακρίβειας. 

Τα μοντέλα αλλάζουν και πέρα από τις θεωρίες συνομωσίας αλλά και την αξιοποίηση - εκμετάλλευση της μετάβασης από κερδοσκοπικά κέντρα, η ουσία παραμένει ίδια. Ο κόσμος πλέον αλλάζει... Και η πανδημία είναι ένας ισχυρότατος καταλύτης. Όμως αν αυτός ο καταλύτης οδηγήσει τα πράγματα προς το καλύτερο σε μια επόμενη ημέρα ή προς το χειρότερο, αυτό θα είναι αποκλειστικά δικό μας έργο. Των κυβερνήσεων και των κοινωνιών.  Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι μετά το τέλος αυτού του εφιάλτη, που ελπίζουμε όλοι ότι θα λήξει ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας μέσα στο 2022, δεν θα γυρίσουμε πλευρό και θα συνεχίσουμε τον ύπνο μας, αλλά θα ξυπνήσουμε, θα ανασκουμπωθούμε και θα δημιουργήσουμε. Υπό αυτή την έννοια, η πανδημία παρά το προφανές και το αυτονόητο του δράματος που προκάλεσε, μπορεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να αποτελέσει με τη λήξη της και μία μεγάλη ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2022. Καλή χρονιά σε όλους!

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ειδική συζήτηση για τον λαγοκέφαλο στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου

23:42

Στο αμερικανικό Κογκρέσο νέες κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

23:28

Ειδική διοίκηση για πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας συγκροτεί ο Ζελένσκι

23:16

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Ήχησε το 112

23:10

Wall Street: Εβδομαδιαία κέρδη για S&P 500 και Nasdaq - Ξεχώρισαν Meta και SK Hynix

23:00

Χρυσοχοΐδης: «Η Δημοκρατία δεν ανέχεται πρακτικές που οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών»

22:47

Πυροσβεστική: 26 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

22:33

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο ΥΠΕΝ για επέκταση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: 13 ερωταπαντήσεις

22:18

Φρένο στο πτωτικό σερί 1 μήνα για πετρέλαιο - Κέρδη στην εβδομάδα

22:04

Οι συριακές αρχές κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος για τις επιθέσεις στη Δαμασκό

21:50

Στο Ομάν ο Ιρανός ΥΠΕΞ για συνομιλίες: Επί τάπητος τα Στενά του Ορμούζ - «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

21:36

Εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

21:12

Τρ. Πειραιώς: Ξεκίνησε η συγχώνευση 6 θυγατρικών της

21:00

Τσίπρας: Η εξέλιξη με τα F-35 αποτελεί εθνική ήττα που την χρεώνεται ο κ. Μητσοτάκης

20:48

Βρετανία: Δολοφονήθηκε η πρώην υπουργός, Αν Γουίτικαμ - 1 σύλληψη

20:36

Φιντάν: «Ελπίζω ότι σύντομα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα για τα F-35»

20:24

Υποτροφίες σε 365 αριστούχους φοιτητές από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

20:12

Πόσα ευρώ επιστρέφουν σε θέσεις εργασίας, οικονομία και κοινωνία οι επενδύσεις στη φαρμακευτική καινοτομία

20:00

Το Ντονμπάς, οι πιέσεις προς το Κίεβο και το επικίνδυνο στοίχημα της Μόσχας

19:47

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Δόθηκε παράταση - Έως πότε η προθεσμία

19:41

Ρωσικά πλήγματα στο Κραματόρσκ, ουκρανικά χτυπήματα στην Αζοφική - Κλείνει ο δίαυλος Ντον-Αζόφ

19:29

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα στα ταμπλό με πιέσεις από τεχνολογία

19:26

Θεσμική συμμαχία ΥΠΕΞ - Εξαγωγέων για ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας

19:15

SK Hynix: Δυναμικό ντεμπούτο με άλμα 13,08% στον Nasdaq - Στα 170 δολάρια η μετοχή

19:04

Συνθήκες καύσωνα συνεχίζουν να πλήττουν δυτικές περιοχές της Γαλλίας

18:53

Ο Μακρόν υποδέχεται τη Δευτέρα στο Παρίσι 25 ηγέτες για τη στήριξη της Ουκρανίας

18:42

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη θέσπιση ενός γραφείου κατά της διαφθοράς

18:30

Λίμνη Ζηρού: Ένα μαγευτικό τοπίο στην Πρέβεζα

18:18

Τραμπ: Πρόθυμος για συνομιλίες με το Ιράν - «Οι ΗΠΑ όμως τους ξεκαθάρισαν ότι η εκεχειρία τελείωσε»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider