Το 2022 και η «ευκαιρία» μετά την Πανδημία

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τι μπορεί να ευχηθεί κανείς για τη νέα χρονιά; Προφανώς υγεία; Αυτό είναι σήμερα το πρώτο και κορυφαίο ζητούμενο, όλα τα άλλα αυτή τη στιγμή, είναι δευτερεύοντα. Ιδιαίτερα καθώς βρισκόμαστε σε μία στιγμή αβεβαιότητας ως προς τις παραμέτρους της κορύφωσης της πανδημίας. Γιατί από την εξέλιξη της πανδημίας εξαρτώνται σε τελική ανάλυση τα πάντα. Και η πορεία της οικονομίας και η πορεία της κοινωνίας αλλά και των πολιτικών -προσώπων και επιλογών σε διεθνές επίπεδο. Οπότε υγεία!

Όμως ίσως να υπάρχει και μία ακόμη ευχή που καλό θα είναι να υλοποιηθεί. Να αποτελέσει η περιπέτεια της πανδημίας μία αφορμή για αναθεώρηση δράσεων και επιλογών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τη χρήση με τον ορθό τρόπο των συμπερασμάτων που εξήχθησαν για τη λειτουργία οικονομικών συστημάτων, διαχειριστικών επιλογών, θεμελιακών συμφώνων και σταθερών σε επίπεδο υπερεθνικών οργανισμών, σχεδιασμών αρωγής και αντιμετώπισης κρίσεων, κοινωνικών συμπεριφορών και παραμέτρων, καθώς και οργάνωσης σε νέα βάση συστημάτων που έχουν σχέση με την καθημερινότητα και την πρόοδο των κοινωνιών, όπως η περίθαλψη και η εκπαίδευση. Μας δίδαξε αρκετά πράγματα αυτή η διετία της πανδημίας. Πρέπει λοιπόν να σχεδιαστεί ένα διαφορετικό μέλλον με βάση όσα μάθαμε. 

Αν θα γίνουν τα παθήματα μαθήματα; Άγνωστο... Γι' αυτό και η ευχή. Όμως, ακόμα και ένα ποσοστό της εμπειρίας που αποκτήθηκε αυτή την περίοδο να αξιοποιηθεί, το κέρδος θα είναι σημαντικό. Γιατί η πανδημία εκτός των άλλων λειτούργησε και λειτουργεί και ως ένας τεράστιος καταλύτης. Ώθησε εκ των πραγμάτων με πολύ ταχύτερα βήματα από ό,τι ήταν ίσως προγραμματισμένο την εξέλιξη και αλλαγή οικονομικών και κοινωνικών μοντέλων. Για τη μετάβαση σε μία εποχή νέων αναγκών, νέων ανακαλύψεων, νέων συνθηκών εργασίας, νέας οικονομίας. Η νέα επανάσταση, η μετάβαση σε μία εποχή ψηφιακή εξελίσσεται πλέον με μεγάλη ταχύτητα ωθώντας και απαιτώντας από τις κοινωνίες ταχύτερη προσαρμογή.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αυτό έφερε στην επιφάνεια σειρά από μεγάλες ή μικρές παθογένειες και αδυναμίες. Έβγαλε στην επιφάνεια λάθη δεκαετιών. Έβγαλε στο φως την περιορισμένη ικανότητα και αντίληψη καταστάσεων που παρατηρείται σε κυβερνήσεις προηγμένων θεωρητικά χωρών. Ξεγύμνωσε την έλλειψη διορατικότητας και την πυροσβεστική και όχι προληπτική αντιμετώπιση καταστάσεων. Και την λανθασμένη - εφήμερη αντιμετώπιση άλλων δομικών προβλημάτων. Γιατί η πανδημία δεν ήρθε σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον... Χαρακτηριστική η περίπτωση της ενεργειακής κρίσης αλλά και της εκτόξευσης του πληθωρισμού και των φαινομένων ακρίβειας. 

Τα μοντέλα αλλάζουν και πέρα από τις θεωρίες συνομωσίας αλλά και την αξιοποίηση - εκμετάλλευση της μετάβασης από κερδοσκοπικά κέντρα, η ουσία παραμένει ίδια. Ο κόσμος πλέον αλλάζει... Και η πανδημία είναι ένας ισχυρότατος καταλύτης. Όμως αν αυτός ο καταλύτης οδηγήσει τα πράγματα προς το καλύτερο σε μια επόμενη ημέρα ή προς το χειρότερο, αυτό θα είναι αποκλειστικά δικό μας έργο. Των κυβερνήσεων και των κοινωνιών.  Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι μετά το τέλος αυτού του εφιάλτη, που ελπίζουμε όλοι ότι θα λήξει ως προς τον βαθμό επικινδυνότητας μέσα στο 2022, δεν θα γυρίσουμε πλευρό και θα συνεχίσουμε τον ύπνο μας, αλλά θα ξυπνήσουμε, θα ανασκουμπωθούμε και θα δημιουργήσουμε. Υπό αυτή την έννοια, η πανδημία παρά το προφανές και το αυτονόητο του δράματος που προκάλεσε, μπορεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να αποτελέσει με τη λήξη της και μία μεγάλη ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2022. Καλή χρονιά σε όλους!

Όλες οι ειδήσεις

21:40

Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ

21:39

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων

21:35

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Έρευνα για απάτη 1,5 εκατ. ευρώ σε προμήθειες εξοπλισμού Covid στη Ρουμανία

21:29

Ισραήλ: «Το 2026 θα μπορούσε ακόμη να είναι μια χρονιά μαχών σε όλα τα μέτωπα» λέει ο αρχηγός του στρατού

21:21

Επίθεση στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών: Το Hilton λέει ότι τηρούσε τα πρωτόκολλα της Μυστικής Υπηρεσίας

21:06

Μερτς: «Η ιρανική ηγεσία προσπαθεί να ταπεινώσει τις ΗΠΑ - Χωρίς σχέδιο εξόδου ο Τραμπ»

20:55

Τρίκαλα: Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους διευθυντικό στέλεχος της «Βιολάντα»

20:49

Το EFA GROUP αποκτά το 90% της Superior Air και επεκτείνεται σε MRO, εκπαίδευση και αεροπορικές υπηρεσίες

20:44

Αλεξόπουλος: «Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα εξάγουν προϊόντα και καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς»

20:39

Ελβετία: Η κόρη του πρώην προέδρου του Ουζμπεκιστάν δικάζεται για ξέπλυμα χρήματος

20:38

Νετανιάχου: «Οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ επιβάλλουν τη συνέχιση της δράσης στον Λίβανο»

20:30

Γιατί η Κίνα τα βάζει ξανά με το «Made In Europe»

20:29

Η Trastor οδεύει προς ΑΜΚ για άντληση νέων κεφαλαίων

20:24

Μαρινάκης: «Επικίνδυνη για τη Δημοκρατία η επίθεση στη δικαιοσύνη από τον κ. Ανδρουλάκη»

20:19

Ο Μακρόν υπόσχεται να μιλήσει με το Ιράν για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

20:10

Ταχιάος: «Αδύνατον η οδός Πόντου να παραδοθεί ταυτόχρονα με την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Καλαμαριά»

20:02

Πρωτοψάλτης για Λέσβο: «Κανένα περιθώριο για λάθος, αυστηρή τήρηση των μέτρων»

19:58

Real Consulting: Ξεπέρασε το 10% το έμμεσο ποσοστό της Motor Oil

19:50

Ινδονησία: Σύγκρουση τρένων σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην Τζακάρτα

19:46

Bridgewater: Το ΑΙ ρίχνει «υπαρξιακή σκιά» στις παραδοσιακές εταιρείες λογισμικού

19:44

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Η απόφαση του Εισαγγελέα του ΑΠ κακοποιεί το αίσθημα δικαίου»

19:41

Καταρρέει ο τουρισμός στην Κούβα - Πτώση σχεδόν 50% το α' τρίμηνο

19:37

Τα funds χρηματοδότησης για το κλίμα προσελκύουν εισροές-ρεκόρ σε μια χρονιά «αφθονίας ή λιμού»

19:25

Απώλειες στις ευρωαγορές αναμένοντας κεντρικές τράπεζες και πρόοδο στο Ιράν

19:19

Άδοξο τέλος στις προσπάθειες συγχώνευσης της United Airlines με την American Airlines

19:15

Jefferies: Πιθανές εισροές 1,3 δισ. δολαρίων σε εννέα μετοχές φέρνει η αναβάθμιση από STOXX

19:09

Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας: «Καμία νομική βάση» για την επιβολή διοδίων στο Ορμούζ

19:06

ΕΕΣ: «Οι σαρωτικές αλλαγές στον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν σημαίνουν και βελτίωσή του»

19:02

Ισραήλ: «Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παίζει με τη φωτιά και αυτή θα κάψει τον Λίβανο»

18:58

Κατά 7,6% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας το α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider