Αγαπητέ Μιχάλη, κάτι πρέπει να επανεξεταστεί...

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πρώτη στιγμή που επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν χωρά αμφιβολία ότι υπήρξε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Και ακόμα είναι. Ωστόσο η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος και το αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, δείχνει ότι κάπου, κάπως, κάτι έχει ξεφύγει. Κάτι πρέπει να επανεξεταστεί.

Αναμφισβήτητα ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι ένα πολύ έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος και με βαθιά γνώση των δυνατοτήτων, των χειρισμών και των παγίδων του υπουργείου του. Και γνωρίζει καλά ότι η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, που λόγω της ασύδοτης σε αυτή τη συγκυρία δράσης του γίνεται «κράχτης» εγκληματικότητας σε διάφορα επίπεδα - και αυτό προκύπτει καθημερινά με τα αυξημένα ρίσκα και θράσος διαφόρων κακοποιών - αποτελεί το πεδίο, το μέτωπο που μπορεί να συντηρήσει ή να ραγίσει το πετυχημένο προφίλ που επί δεκαετίες έχει χτίσει.

Την ίδια στιγμή είναι αλήθεια ότι όσο και αν οι επιλογές ενίσχυσης των δυνάμεων της τάξης είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία κλπ, την ώρα που οι μαφιόζοι γαζώνονται μέρα μεσημέρι, η καταστολή διαδηλωτών ή και έκνομα αντιδρούντων νεαρών, δεν φαντάζει μείζον... Αλλά αυτό ίσως είναι ένα ατυχές momentum. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει με πειστικότητα να φανεί ότι υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και όχι απλά μία χαρτογράφηση των περιοχών ευθύνης και δράσης.

Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αναλαμβάνοντας το συγκεκριμένο υπουργείο ο κ. Χρυσοχοΐδης βρήκε μία εικόνα απαξίωσης. Του υλικού εξοπλισμού, του ηθικού και της διαθεσιμότητας του προσωπικού. Όλα αυτά άλλαξαν, το έργο φάνηκε γρήγορα και απέδωσε Αλλά τώρα υπάρχει μία πολύ μεγάλη πρόκληση. Δύσκολη. Αλλά αυτή οφείλει πλέον να φέρει το ταχύτερο σε πέρας.

Πάντως για να είμαι ειλικρινής και ανεξάρτητα από την συγκυρία σε ότι αφορά τον ίδιο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν ξέρω αν αυτή η ταύτιση με το υπουργείο δημόσιας τάξης είναι προς όφελός του. Προφανώς και πολιτικά τον επανέφερε στο προσκήνιο, προφανώς ξέρει καλά τη δουλειά, προφανώς είναι από τους πλέον επιτυχημένους διαχρονικά υπουργούς δημόσιας τάξης. Όμως ως κυβερνητική οντότητα και προσωπικότητα το... κοστούμι του... «Ιαβέρη» μπορεί και να τον αδικεί. Είναι σαν... καρατερίστας... Μονοδιάστατος ρόλος. Υπό την έννοια ότι έχει διαχειριστεί με επιτυχία κρίσιμα παραγωγικά και αναπτυξιακά υπουργεία, ενώ σαφώς ήταν και μία εν δυνάμει ηγετική πολιτική προσωπικότητα.

Όλες οι ειδήσεις

13:45

Στο 60% οι πληρότητες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες

13:41

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις για το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»

13:36

Τσαγγάρη: Εργαλείο διαφάνειας το Poso Kanei - Δικαίωμα του πολίτη και όχι πολυτέλεια η ενημέρωση για τις τιμές

13:25

ΙΕΑ: Νέα καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2026

13:23

Ταμειακό έλλειμμα 2,39 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2026

13:19

Τουρνάς: Από τις 23 Ιουνίου ξεκινούν οι έλεγχοι - Η κλιματική κρίση δεν μας δίνει άλλη παράταση

13:15

Μητσοτάκης: Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται και θα κερδηθεί μόνο με ρεαλιστικές πράξεις

13:05

Μαρινάκης: «Η χώρα πλήρωσε ακριβά τη λογική του τζάμπα»

13:05

IEA για Μέση Ανατολή: Υπερπροσφορά πετρελαίου το 2027 εάν διατηρηθεί η ειρήνη

12:51

BNP Paribas: Η αγορά πετρελαίου μεταξύ ανακούφισης και αβεβαιότητας

12:45

G7: Κοινή γραμμή για στήριξη Ουκρανίας και κατάπαυση πυρός στον Λίβανο

12:44

Η Visa επεκτείνει το Click to Pay για τους κατόχους καρτών της Revolut

12:41

Αμοιβαία Κεφάλαια: Οι λήξεις, τα νέα κουπόνια και η επόμενη ημέρα στα target maturity

12:38

12 + 1 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Beyond 2026

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,5% στη διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το δ' τρίμηνο 2025

12:32

Αύξηση 8,4% τον Φεβρουάριο στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας

12:29

Δίκη για τα Τέμπη: Ένταση μεταξύ συγγενών θυμάτων και Ζωής Κωνσταντοπούλου

12:20

ΓΣΕΒΕΕ: Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:20

Ο Όμιλος AKTOR ωριμάζει σχέδιο απανθρακοποίησης της λειτουργίας του

12:13

Βαρδινογιάννης: Κενά ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ - Ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης

12:11

ΔΥΠΑ - ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Στήριξη σε σπουδαστές στη Λάρισα με Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

12:08

Attica Group: Σε προκαταρκτικές συζητήσεις για τη συμμετοχή της η Strix Holdings

11:58

Βρετανία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο Μάντσεστερ, κρίνεται το μέλλον Στάρμερ

11:56

Νέα προσυνεδριακή άνοδος για SpaceX - «Κλείδωσε» κεφαλαιοποίηση 2,65 τρισ. δολαρίων

11:55

Με νέες ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης

11:50

Έρευνα EY-Parthenon: Οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

11:39

Ανδρουλάκης: Αν το ΠΑΣΟΚ λάβει την εντολή, η Ελλάδα θα έχει σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση

11:27

Ευρωζώνη: Η νέα πραγματικότητα του χρέους και η αναβάθμιση της περιφέρειας

11:10

Αντιμέτωπος με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση ο Λιγνάδης, δεκτή η έφεση της Εισαγγελίας

11:05

Χρηματιστήριο: Ήπιες εναλλαγές προσήμου κοντά στα νέα υψηλά


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider