BoE: Τα crypto μας οδηγούν σε μια κρίση όπως τα subprimes στο 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BoE: Τα crypto μας οδηγούν σε μια κρίση όπως τα subprimes στο 2008
Σε μια ομιλία του την Τετάρτη, ο Κάνλιφ παρομοίασε τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από 16 δισ. δολάρια πριν από πέντε χρόνια σε 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, με την αγορά στεγαστικών δανείων του 1,2 τρισ. δολαρίων το 2008.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τζον Κάνλιφ, προειδοποίησε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εάν δεν εισαχθούν αυστηροί κανονισμοί.

Σε μια ομιλία του την Τετάρτη, ο Κάνλιφ παρομοίασε τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, από 16 δισ. δολάρια πριν από πέντε χρόνια σε 2,3 τρισ. δολάρια σήμερα, με την αγορά στεγαστικών δανείων του 1,2 τρισ. δολαρίων το 2008.

«Όταν κάτι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ως επί το πλείστον σε ανεξέλεγκτο χώρο, οι αρχές χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πρέπει να καθίσουν και να το λάβουν υπόψη», είπε.

Ο Κάνλιφ αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην αντιδράσουν υπερβολικά ή να αξιολογήσεις τις νέες προσεγγίσεις ως «επικίνδυνες» απλώς και μόνο επειδή είναι διαφορετικές, και σημείωσε επίσης ότι οι τεχνολογίες crypto προσφέρουν μια προοπτική «ριζικών βελτιώσεων» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αν και οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένοι προς το παρόν, οι τρέχουσες εφαρμογές των κρυπτονομισμάτων δημιουργούν ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η πλειοψηφία «δεν έχει εγγενή αξία και είναι ευάλωτη σε σημαντικές διορθώσεις στις τιμές».

Μεταβλητότητα

Το bitcoin και το ether, τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, έπεσαν πάνω από 30% σε αξία νωρίτερα φέτος πριν ανακάμψουν και έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθή από τη δημιουργία τους. Οι τιμές είναι ευαίσθητες σε μια ποικιλία εξωτερικών παραγόντων, από τα σχόλια του CEO της Tesla, Έλον Μασκ, έως την καταστολή από την κινεζική κυβέρνηση.

«Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων αρχίζει να συνδέεται με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και βλέπουμε την εμφάνιση των παικτών μόχλευσης. Και, το κυριότερο, αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο σε έναν ανεξέλεγκτο χώρο», δήλωσε ο Κάνλιφ.

Τα σχόλιά του απηχούν αυτά του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι τον Μάιο, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους λόγω της έλλειψης «εγγενούς αξίας» των περιουσιακών στοιχείων.

Η βρετανική αρχή για τον χρηματοπιστωτικό έλεγχο έχει επίσης προειδοποιήσει για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των κρυπτονομισμάτων.

Ο Κάνλιφ είπε ότι ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα εάν η αγορά συνεχίσει να επεκτείνεται με τέτοιο ρυθμό, αλλά η κλίμακα αυτών των κινδύνων θα καθοριστεί από την ταχύτητα απόκρισης των ρυθμιστικών αρχών και των κυβερνήσεων.

Η τιμή του bitcoin έχει μειωθεί κατά 10% σε μία μόνο μέρα σε σχεδόν 30 περιπτώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, επεσήμανε, η μεγαλύτερη εκ των οποίων ήταν πτώση σχεδόν 40% μετά από ένα κυβερνο-περιστατικό στο ανταλλακτήριο BitMEX με έδρα τις Σεϋχέλλες.

«Το μελλοντικό ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να προκύψει από τέτοια γεγονότα, εάν αυτά τα κρυπτοσυστήματα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε κλίμακα, εάν συνεχίσουν να ενσωματώνονται περισσότερο στον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και εάν οι επενδυτικές στρατηγικές συνεχίσουν να γίνονται πιο περίπλοκες;» διερωτήθηκε ο Κάνλιφ.

Το 2008

Ο κεντρικός παράγοντας για το αν οι σημαντικές διορθώσεις των τιμών μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα, φορτώνοντας ορισμένους επενδυτές με επώδυνες απώλειες, αλλά αποφεύγοντας τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, εξαρτάται κυρίως από τη διασύνδεση και τη μόχλευση, υποστήριξε ο Κάνλιφ.

Και τα δύο ήταν παρόντα στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων πριν από το 2008, επιτρέποντας τις επιπτώσεις που έφεραν τελικά την παγκόσμια οικονομία στα γόνατα, και οι δύο γίνονται όλο και πιο σημαντικές στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, επιχειρηματολόγησε ο Κάνλιφ. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στις αρχές να διαχειριστούν αυτόν τον αυξανόμενο κίνδυνο και να διασφαλίσουν ότι το σύστημα είναι ανθεκτικό σε μεγάλες διορθώσεις.

«Παρόλο που η κρυπτοχρηματοδότηση λειτουργεί με καινοτόμους τρόπους, τα καλά σχεδιασμένα πρότυπα και κανονισμοί θα μπορούσαν και πρέπει να επιτρέψουν τη διαχείριση των κινδύνων στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπως διαχειρίζονται στον κόσμο της παραδοσιακής χρηματοδότησης», δήλωσε ο Κάνλιφ.

Πολλές ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να εργάζονται για τη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχειρίζονται την εκθετική ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, με τον Κάνλιφ να λέει ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί επειγόντως.

«Η τεχνολογία και η καινοτομία οδήγησαν στη βελτίωση της χρηματοδότησης σε όλη την ιστορία. Η τεχνολογία των crypto προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία. Όπως είπε ο Ραλφ Γουάλντο Έμερσον: «αν χτίσετε μια καλύτερη ποντικοπαγίδα, ο κόσμος θα ανοίξει το δρόμο προς την πόρτα σας», τόνισε.

«Αλλά πρέπει να είναι μια πραγματικά καλύτερη ποντικοπαγίδα και όχι μια που να λειτουργεί απλά με χαμηλότερα πρότυπα - ή καθόλου πρότυπα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και επίσημα στην Wall Street η διαπραγμάτευση του Bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν και... προειδοποιούν

Ο Μάικλ Μπέρρυ του Big Short «τρολάρει» τα crypto και προειδοποιεί για την ιστορικών διαστάσεων «φούσκα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider