Ο ΙΕΑ κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΙΕΑ κατεβάζει τον πήχη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2021 καθώς τα lockdown εξακολουθούν να επεκτείνονται σε πολλά κράτη του κόσμου. Όπως εκτιμά ο οργανισμός, η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 96,6 εκατομμύρια φέτος. Αυτό αντικατοπτρίζει μια πτωτική αναθεώρηση ύψους 0,3 εκατομμυρίων βαρελιών σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου μήνα.

Σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μετά από την υιοθέτηση αυστηρότερων κυβερνητικών πολιτικών οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν και πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Η παγκόσμια διάθεση εμβολίων θέτει τις βασικές αρχές σε μια ισχυρότερη πορεία για το έτος, με την προσφορά και τη ζήτηση να μετατοπίζονται προς μια ανοδική πορεία μετά την άνευ προηγουμένου κατάρρευση του 2020», ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του.

«Αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει πλήρως η ζήτηση πετρελαίου καθώς τα πρόσθετα lockdown σε ορισμένες χώρες επηρεάζουν τις πωλήσεις καυσίμων», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηριζόμενες από την αισιοδοξία για την κυκλοφορία εμβολίων και από τις περικοπές στην παραγωγή από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, ο σχετικά αργός ρυθμός εμβολιασμών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο σύντομα θα ανακάμψουν οι εθνικές οικονομίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider