Πετρέλαιο: Τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση αναμένουν οι επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση αναμένουν οι επενδυτές
Την Τρίτη το πρωί το αργό διαπραγματεύεται στα 56,65 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,19% και το μπρεντ στα 62,38 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,40%.

Τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τις προοπτικές του πετρελαίου αναμένει οι αγορά προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις μιας ασθενέστερης ζήτησης. Από την αρχή της φετινής χρονιάς μέχρι σήμερα, το μπρεντ κατέγραψε άνοδο κατά 13% αλλά αυτή η αύξηση είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη από την άνοδο του 35% που είχε σημειώσει κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, οι θεμελιώδεις προοπτικές επιδεινώθηκαν σημαντικά και οδήγησαν σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν "βιομηχανική ύφεση".

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από την «συγχρονισμένη επιβράδυνση», η οποία οδήγησε σε μειωμένες διασυνοριακές επενδύσεις και εμπόδισε τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις ήταν πιο απρόθυμες να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, γεγονός που με τη σειρά του μείωσε τη ζήτηση για βασικές εισροές - όπως το αργό πετρέλαιο. Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην ιστορία: υπερπροσφορά.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ + έχουν μειώσει την παραγωγή τους σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την αρνητική επιρροή της υπερπροσφοράς στις τιμές του αργού πετρελαίου. Εντούτοις, η διαφωνία μεταξύ των μελών του καρτέλ καθιστά δυσκολότερη την ομοιόμορφη και αποτελεσματική συγκράτηση της παραγωγής. Η Νιγηρία, η Ρωσία και το Ιράκ υπερέβησαν τις ποσοστώσεις τους για τον Οκτώβριο, αφήνοντας τη Σαουδική Αραβία - τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του καρτέλ - να πάρει αναλάβει εξισορροπητική δράση και να αντλήσει κάτω από το στόχο της.

Σε μια προσπάθεια αύξησης των τιμών, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να συμφωνήσει βαθύτερες περικοπές κατά τη συνάντηση που θα έχουν τα μέλη του το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό πετρελαίου Bijan Zanganeh. Μέχρι τότε, εν μέσω της ανανεωμένης αισιοδοξίας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, θα μπορούσαμε να δούμε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Την Τρίτη το πρωί (10.18 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 56,65 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,19% και το μπρεντ στα 62,38 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider