Οι λόγοι για το τέλος στο ράλι των ευρωαγορών - Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι λόγοι για το τέλος στο ράλι των ευρωαγορών - Τι εκτιμούν οι αναλυτές
Γιατί οι αναλυτές προβλέπουν το τέλος στο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών.

Το ισχυρό φετινό ράλι ευρωπαϊκών μετοχών φαίνεται πως οδηγείται στο τέλος του, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg, 16 αναλυτές μεγάλων οίκων προέβλεψαν πως ο δείκτης Stoxx 600 θα κλείσει το 2023 στις 455 μονάδες, παρά τα κέρδη άνω του 9%.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για μία σημαντική επιβράδυνση του αναπτυξιακού μομέντουμ τους επόμενους μήνες. H παροδική ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα παύσει να είναι αισθητή το β’ τρίμηνο του έτους, δεδομένων των επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ» υπογραμμίζει η αναλύτρια της Bank of America, Μίλα Σαβόβα.

Η ικανότητα της Ευρώπης για την αποφυγή της ύφεσης, η αισιοδοξία όσον αφορά το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και τα σχετικά σταθερά εταιρικά κέρδη έχουν ενισχύσει την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών με τη Σαβόβα να υπολογίζει πτώση έως και 20% για τον Stoxx 600 στις 365 μονάδες μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2023 πριν αυτός ανακάμψει μέχρι τα τέλη του έτους στις 430 μονάδες.

Το ίδιο πιστεύει και ο αναλυτής Μίσλαβ Ματέζκα της JPMorgan που σημειώνει πως «οι νομισματικοί δείκτες προμηνύουν τη δημιουργία προβλημάτων λόγω της περιορισμένης ρευστότητας και της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων. Αυτές οι ενδείξεις δεν πρέπει να αγνοηθούν» ενώ δηλώνει πως οι επιπτώσεις της αλλαγής νομισματικής πολιτικής δε διαφαίνονται άμεσα στην πραγματική οικονομία και καθυστερούν μέχρι και δύο έτη εκτιμώντας πως το ράλι θα αρχίσει να επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2023.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Unicredit SpA, Κρίστιαν Στόκερ, «θα υπάρξει μεταβλητότητα στο εγγύς μέλλον. Δεδομένου του μειωμένου μομέντουμ των αποπληθωριστικών τάσεων, οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να λάβουν επιπλέον βήματα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και να αυξήσουν τα επιτόκιά τους περισσότερο από το αναμενόμενο». «Οι πιθανότητες ύφεσης δεν έχουν μειωθεί. Το αντίθετο», επεσήμανε ο αναλυτής της TFS Derivatives, Στεφάν Εκολό, προσθέτοντας πως «δεδομένου του σπιράλ τιμών-μισθών, των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών και του υψηλού ενεργειακού κόστους, η κερδοφορία των εταιρειών θα μειωθεί αισθητά».

Οι θετικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν επεκτείνει το ράλι του Stoxx 600 άνω του 21% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο αμερικανικό δείκτη αναφοράς S&P 500. Παράλληλα, o βρετανικός FTSE 100 ξεπέρασε τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο γαλλικός CAC 40 πλησιάζει κι αυτός ρεκόρ υψηλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

CAC 40: Τα είδη πολυτελείας εκτοξεύουν 14% το χρηματιστήριο στο Παρίσι - Πρωτιά για το 2023

Τι βλέπει τώρα η Scope για την Ελλάδα - Τι θα κρίνει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Coinbase: «Ανοιχτή» σε νέες απολύσεις για την βελτίωση της οικονομικής της απόδοσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider