Σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς μέσα στο 2022 και «κλείσιμο» έτους με σχεδόν αμετάβλητο S&P 500, προβλέπει ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη «απορροφήσει και τιμολογήσει» τις επιθετικές αλλαγές πολιτικής από την Fed.
«Παραμένουμε θετικοί στα assets υψηλού κινδύνου λόγω των χαμηλών, σε επίπεδα ρεκόρ, τοποθετήσεων, του bearish κλίματος και της θέσης μας ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, δεδομένης της υποστήριξης των καταναλωτών των ΗΠΑ, την παγκόσμια επαναλειτουργία μετά την Covid-19 και την κινεζική τόνωση και ανάκαμψη» τονίζει στο υπόμνημα του ο Κολάνοβιτς και η ομάδα του.
«Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον κύκλο, αλλά πιθανότατα θα συγκλίνει σε μια σταθερή λύση στο δεύτερο εξάμηνο. Παρά το απότομο selloff, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ανακτήσουν τις απώλειες της χρονιάς μέχρι στιγμής και θα οδηγήσουν σε ένα γενικά αμετάβλητο έτος». Η έκθεση ωστόσο, υπογραμμίζει πως «αυτή είναι μια bullish άποψη χωρίς γενική συναίνεση, με τους περισσότερους αναλυτές να είναι πλέον αρνητικοί», αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς μετοχών.
Όπως επισημαίνει ο Κολάνοβιτς, αν και ο Μάιος ξεκίνησε με επικράτηση των πωλητών, κατά την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκε ανάκαμψη η οποία οδήγησε στο «κλείσιμο» του μήνα χωρίς σπουδαίες μεταβολές.
Εκτιμά, μάλιστα, πως ενώ το πρώτο μισό του Μαΐου είδε την αγορά να επηρεάζεται από την «στροφή» της Fed και μπήκε σε συνθήκες υπερπώλησης, δεν χρειάστηκαν πολλά για να αντιστραφούν πλήρως οι απώλειες, όπως τα καθησυχαστικά σχόλια από τον Bostic της ομοσπονδιακής τράπεζας αλλά και τις ελπίδες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα λάθος στην πολιτική και συνακόλουθα η ύφεση.
Σημειώνεται δε, πως οι εταιρικές επαναγορές εκτοξεύτηκαν μετά από τον γύρο των οικονομικών αποτελεσμάτων, και θα διατηρηθούν για το έτος σε επίπεδο ρεκόρ 1,2 τρισ. δολαρίων, καθώς και το rebalancing χαρτοφυλακίων σταθερού βάρους την τελευταία εβδομάδα του μήνα.
Όπως επισημαίνει η ανάλυση, φυσικά, ορισμένες short θέσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, δημιουργώντας το ισχυρότερο ράλι από το 2020, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι και το πρότυπο για ολόκληρο το έτος, με την έννοια ότι η αγορά «ξεπούλησε» το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα ακολουθηθεί με σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο.
«Έχει ήδη απορροφηθεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής»
Οι αναλυτές της JPMorgan επισημαίνουν πως η αγορά έχει ήδη απορροφήσει και τιμολογήσει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε στάδιο κορύφωσης. Λόγω προσωρινών επιδράσεων ή base effects ο πληθωρισμός εκτιμάται πως μπορεί να περιοριστεί, δίνοντας έτσι τον χώρο στην Fed για μια «χαλάρωση» ενόψει και των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.
Καθώς η αστάθεια εξομαλύνεται, και υπάρχουν ενδείξεις μείωσης τόσο στα επιτόκια όσο και στην μεταβλητότητα των μετοχών, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά θα οδηγηθεί σε συστηματικές εισροές και στην εκ νέου ανάληψη ρίσκου από διάφορες ομάδες επενδυτών, όπως για παράδειγμα οι ευάλωτοι στην μεταβλητότητα επενδυτές οι οποίοι θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 500 δισ. δολάρια.
Ως παράγοντες υποστήριξης, η JPMorgan επισημαίνει τις εταιρικές επαναγορές μετοχών που συνεχίζονται σε ρυθμούς ρεκόρ καθώς και την ισχυρή αγορά εργασίας και την κατανάλωση, αποτρέποντας έτσι περαιτέρω πωλήσεις από ιδιώτες επενδυτές.
Η JPMorgan προβλέπει πω οι λιανικοί επενδυτές θα συνεχίζουν να αγοράζουν προβληματικά τμήματα της αγοράς τα οποία έχουν «χάσει» περί το 50%-80% και αναμένεται να ανακάμψουν στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι λιανικές αγορές που χρηματοδοτήθηκαν πέρυσι με τις επιταγές ενίσχυσης λόγω της πανδημίας πιθανότατα δεν θα σταματήσουν, καθώς τώρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους μισθούς εργασίας, κάτι που επισημαίνεται πως είναι πιο βιώσιμο, και για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις από στοιχεία εισροών σε ETF που είναι δημοφιλή στους επενδυτές λιανικής.
Εξίσου σημαντικό, καταλήγει η JPMorgan, είναι ότι η κινεζική τόνωση και η επαναλειτουργία θα παράσχουν έναν ισχυρό ρεύμα για την αγορά μετοχών και τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο στο β’ εξάμηνο. Τα ισχυρά αποτελέσματα από τις τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης της Κίνας και τα πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης, σύμφωνα με την ανάλυση, αντιπροσωπεύουν ένα θετικό σημείο καμπής για αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.