Το ρωσικό πετρέλαιο φεύγει, η παγκόσμια ύφεση έρχεται

Τέρρυ Μαυρίδης
Μοιράσου το
Το ρωσικό πετρέλαιο φεύγει, η παγκόσμια ύφεση έρχεται
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με Μπάιντεν θα πάρει τις (μάλλον) αναμενόμενες αποφάσεις. Όμως τα σύννεφα πυκνώνουν.

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, η «τρίπλα» του Βλαντίμιρ Πούτιν για αγορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μόνο με ρούβλια από τις «μη φιλικές χώρες», 99,9% απλά επιτάχυνε τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις.

Και τι σημαίνει η κίνηση Πούτιν με τις «μη φιλικές χώρες»; Ότι οι Δυτικές χώρες που επέβαλαν τις κυρώσεις με τις οποίες «στραγγαλίζεται» η ρωσική οικονομία και το ρωσικό νόμισμα, θα πρέπει με ευρώ και δολάρια να αγοράζουν ρούβλια, στηρίζοντας δηλαδή το ρωσικό νόμισμα και μάλιστα με ισοτιμίες που θα καθορίζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από έναν μήνα, το ρούβλι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση χάνοντας σχεδόν το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Όμως εσχάτως, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το ρούβλι μάζεψε τις απώλειες του και πλέον βρίσκεται 30% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές τράπεζες εμποδίζονται να πραγματοποιήσουν πολλές συναλλαγές, οι παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν σταματήσει να παραδίδουν αγαθά στα ρωσικά λιμάνια και μια σειρά από αποχωρήσεις Δυτικών εταιρειών στερεί από τη χώρα καταναλωτικά προϊόντα και θέσεις εργασίας. Ο πληθωρισμός αυξάνεται κατά 2% την εβδομάδα και ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα συρρικνωθεί έως και 15% φέτος.

Λογικά, μετά το «τελεσίγραφο» Πούτιν αυτό που θα δούμε στο τέλος της Συνόδου, θα είναι ο εξοστρακισμός των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και από την ευρωπαϊκή αγορά, με ότι αυτό θα συνεπάγεται.

Νέοι πελάτες

Το μόνο που μειώνει τον «πόνο» που βιώνει η Ρωσία, είναι οι πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και μπορεί ήδη οι Δυτικοί να έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από τη ρωσική ενέργεια, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους.

Η Ινδία της οποίας η οικονομία είναι η τρίτη πιο ενεργοβόρα του πλανήτη, μέσα στον Μάρτιο τετραπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Αυτό μεταφράζεται σε 360.000 βαρέλια ημερησίως και στην συντριπτική του πλειοψηφία αφορά φορτία τα οποία τελικά επέλεξαν να μην αγοράσουν Ευρωπαίοι εισαγωγείς.

Η Ρωσία μάλιστα έχει έντονο αποτύπωμα στον ενεργειακό τομέα της Ινδίας, καθώς στη Rosneft ανήκει το 49% της Nayara Energy, της εταιρείας που κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο στη χώρα.

Αναζητώντας ισορροπία

Σύμφωνα με τον χρηματοπιστωτικό οίκο Standard Chartered, oι συνεχιζόμενες κυρώσεις, η συνεχιζόμενη απροθυμία των καταναλωτών να αγοράσουν από τη Ρωσία, καθώς και οι ελλείψεις κεφαλαίου, εξοπλισμού και τεχνολογίας θα συνεχίσουν να μειώνουν τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στα commodities, η μείωση της παραγωγής της Ρωσίας θα κορυφωθεί στα 2,306mb/d (εκατ. βαρέλια/ημέρα) το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Όπως αναφέρει η Standard Chartered, για να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου 2mb/d επιπλέον προσφορά για το υπόλοιπο του 2022. Κυρίως λόγω των σημερινών πολύ χαμηλών επιπέδων αποθεμάτων και επιπλέον 2mb/d το 2ο τρίμηνο για να διευκολυνθούν οι μετατοπίσεις που προκαλούνται από την εκτόπιση του ρωσικού πετρελαίου από τα Δυτικά ενεργειακά portfolio. Το μοντέλο της Standard Chartered υποθέτει ότι η τρέχουσα συμφωνία του OPEC+ συνεχίζεται, ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις εξαγωγές του Ιράν και η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ σε ετήσια βάση είναι λίγο πάνω από 1,5 mb/d.

Βέβαια η προοπτική υπογραφής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, θα μπορούσε να δώσει κάποια λύση. Υπολογίζεται ότι το Β' εξάμηνο τους τρέχοντος έτους θα μπορούσαν να μπουν περί τα 1,2 bp/d στην αγορά και να είναι πλέον επιλέξιμα από Δυτικούς αγοραστές.

Όμως το κενό στην προσφορά θα παραμείνει. Και όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, πρακτικά, μόνο δύο χώρες μέλη του OPEC έχουν τις παραγωγικές δυνατότητες να καλύψουν τη ζήτηση. Η Σαουδική Αραβία και Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει καμία πρόθεση να δράσουν.

Η λέξη από «υ» που κανείς δεν θέλει να ακούσει

Με τα πράγματα στην Σύνοδο Κορυφής να δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δύσκολα θα μείνουν στο ευρωπαϊκό «μενού», άρχισε να ακούγεται η λέξη που κανείς δεν θέλει να ακούει: Ύφεση και για να το πούμε στην διάσταση της, παγκόσμια ύφεση. Σύμφωνα με την έκθεση των Λουτζ Κίλιαν και Μάικλ Ντ. Πλάντε από την FED του Ντάλας, από τη στιγμή που τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα θα αποκλειστούν από την αγορά, μια παγκόσμια οικονομική ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη. Μάλιστα τόνισαν ότι «αυτή η επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι πιο παρατεταμένη από εκείνη του 1991», δηλαδή κάνουν λόγο για έναν μεγαλύτερο σοκ στην αγορά, από αυτό που προέκυψε μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η Moody's Analytics. Την περασμένη εβδομάδα σε έκθεση της ανέφερε σχετικά με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed από τα τέλη του 2018, ότι «τα μοντέλα ύφεσης υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες έχουν αυξηθεί πρόσφατα», προσθέτοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:33

TBI Bank: Το «Buy Now Pay Later» αλλάζει τον τρόπο αγοράς αυτοκινήτου

16:32

Δένδιας: Ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής

16:25

Κομισιόν: 72 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ερευνητών και φορέων καινοτομίας

16:14

Παραίτηση Τζόνσον: Ο «ηλίθιος κλόουν» έφυγε, το μήνυμα της Ρωσίας

16:14

COSMOTE & Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησαν το πρώτο Campus Network στην Ελλάδα 300μ. κάτω από το έδαφος

16:12

Καραμανλής: Αυτά τα τρία χρόνια, η Ελλάδα γίνεται πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη

16:07

Ρωσία: Συνελήφθη για υπεξαίρεση ενός εκατ. ρουβλίων ανώτατος επιστήμονας του στρατού

16:07

Κεραμέως: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ ανοίγει τους ορίζοντες στα πανεπιστήμια

16:00

Eurolife FFH: Αξία έχει να στηρίζουμε την πρόσβαση στη γνώση

16:00

Βρετανία: Οι πρώτες αντιδράσεις για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

15:58

Κλάδος φαρμάκου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «πρωταγωνίστρια» στην Ευρώπη

15:52

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Οι τρεις άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού

15:52

Κορονοϊός: 18.297 τα νέα κρούσματα, με 3.812 επαναλοιμώξεις - Στους 98 οι διασωληνωμένοι

15:44

ΗΠΑ: Σε χαμηλό έτους το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο - Πάνω από τις εκτιμήσεις τα επιδόματα ανεργίας

15:43

Σκυλακάκης: Για μας ο πολιτικός κύκλος είναι σημαντικός, αλλά είναι πιο σημαντικό να κάνουμε τη δουλειά μας

15:36

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κάλεσμα σε Μακρόν για «στοχευμένη δράση» ενάντια στον πληθωρισμό

15:31

FIT FOR 55: Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει για πιο οικολογικά αεροπορικά καύσιμα

15:23

Η Daikin Europe επενδύει €300 εκατ. σε εργοστάσιο κατασκευής αντλιών θερμότητας

15:19

Βρετανία: Τα σκάνδαλα της θητείας του Μπόρις Τζόνσον

15:13

Χαρίτσης: Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

15:04

ΥΠΕΘΑ: Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η διαδικασία επιλογής πολιτικών υπαλλήλων σε θέσεις εξωτερικού

15:00

ΤΜΕΔΕ: Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές των Κατασκευών στην Ελλάδα

14:58

ΕΑΕΕ: Άνω των 110 εκατ. ευρώ η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2021

14:51

Κομισιόν: «Δεν σχολιάζει» την παραίτηση Τζόνσον - Παραμένει το αδιέξοδο για τη Β. Ιρλανδία

14:50

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Υλοποιούμε περισσότερα από όσα υποσχεθήκαμε και συνεχίζουμε

14:45

Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με «ατζέντα» την ακρίβεια και την ενέργεια

14:37

ΕΛΙΝΟΙΛ: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,070015 ευρώ ανά μετοχή

14:37

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να περιληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

14:31

Μηταράκης: Το 2025 θα υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης του νησιωτικού ΦΠΑ από το μεταναστευτικό

14:31

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του