Bloomberg: Μια “ενδιαφέρουσα” χρονιά για την αγορά των ομολόγων το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Μια “ενδιαφέρουσα” χρονιά για την αγορά των ομολόγων το 2022
Η πρώτη εβδομάδα του έτους έδωσε το σήμα για το τι θα ακολουθήσει.

Θα είναι μια χρονιά γεμάτη δράση για τις αγορές ομολόγων, εάν η πρώτη εβδομάδα του 2022 έδωσε το σήμα για το τι θα ακολουθήσει.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ομόλογα είχαν το χειρότερο ξεκίνημά τους και το αυξημένο γερμανικό χρέος ακολούθησε για να στείλει τις αποδόσεις στα υψηλότερα από το 2019 επίπεδα. Τώρα απειλούν να σπάσουν το φράγμα και να περάσουν πάνω από το 0%, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να δράσουν για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό που έχει επιταχυνθεί, καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ.

Το “γενικό θέμα” είναι ένα μια από τις πολλές προγνώσεις που έρχονται το 2022: Της ανατιμολόγησης των αγορών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις ζορίζουν τους κεντρικούς τραπεζίτες. Καθώς η έκδοση ομολόγων ξεκινά αυτόν τον μήνα, οι διάφορες δηλώσεις από πλευράς στελεχών των κεντρικών τραπεζών πιθανώς να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια και απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων.

«Η πρώτη εβδομάδα αυτού του νέου έτους σίγουρα δεν απογοήτευσε τους επενδυτές που θέλουν να εμπορεύονται με βάση τα νέα της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Gaetan Peroux, στρατηγικός αναλυτής της UBS Global Wealth Management. «Με κάθε ανακοίνωση ή και απόφαση, φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι τα χρονοδιαγράμματα εξομάλυνσης των περισσότερων κεντρικών τραπεζών της G-10 πηγαίνουν για παρακάτω».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) δείχνει τον δρόμο, με την αγορά να προσδοκά τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων και μείωση του ενεργητικού των ομολόγων στον ισολογισμό της. Ενώ η αγορά χρέους από πλευράς της ΕΚΤ συνεχίζεται, η συνολική ποσοτική της χαλάρωση φέτος αναμένεται να μειωθεί σε κάτι περισσότερο από 500 δισ. ευρώ (570 δισ. δολάρια), δηλαδή σχεδόν στο ήμισυ του επιπέδου που παρατηρήθηκε το 2021, αναφέρει η TD Securities.

Αυτό θα καταστήσει θετική την καθαρή προσφορά ομολόγων στη ζώνη του ευρώ φέτος, αφού ληφθούν υπόψη οι εξαγορές και το QE που ανήλθαν στα 75 δισ. ευρώ, έναντι έλλειψης 392 δισ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την Danske Bank.

Στο στόχαστρο τα γερμανικά ομόλογα

«Η αυξημένη διάρκεια προσφοράς είναι πιθανό να υποστηρίξει την πτωτική κίνηση των επιτοκίων», δήλωσε η Pooja Kumra, ανώτερη υπεύθυνη στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια στην TD Securities. Κάτι τέτοιο θα στόχευε τις 10ετείς αποδόσεις των γερμανικών ομόλογων (Bund) - τις μόνες κάτω από το 0% στην ευρωζώνη - για να γίνουν θετικές και να φτάσουν στο 0,30% στο τέλος του έτους. Ο μέσος όρος σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg είναι περίπου 0,1%, με τους επενδυτές ιστορικά να είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο να “καούν” από κάποιο “σοτράρισμα” στα Bunds.

Τα επιτόκια κάτω από το μηδέν είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στην ευρωζώνη εδώ και χρόνια, όμως η προοπτική αυστηροποίησης της πολιτικής της ΕΚΤ σιγά – σιγά αναστρέφει αυτή την τάση. Η “δεξαμενή χρέους” στη ζώνη του ευρώ με τις αποδόσεις κάτω από το 0%, σχεδόν μειώθηκε στο μισό την εποχή κορύφωσης της πανδημίας, στα 4,5 τρισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Το selloff των γερμανικών ομολόγων το ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός οδήγησε το spread των αποδόσεων των διετών βρετανικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών, πάνω από τις 140 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2019.

Η διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων αντανακλά την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεπεράσει την ΕΚΤ όσον αφορά τη νομισματική σύσφιξη. Οι αγορές χρήματος προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων στη Βρετανία που θα φτάσει τις 100 μονάδες βάσης, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με λιγότερες από 15 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ.

«Οι αυξήσεις επιτοκίων δεν σημαίνουν ότι οι πωλητές λόγω της αστάθειας των επιτοκίων θα καταγράψουν απώλειες φέτος, δεδομένων των σημερινών αυξημένων επιπέδων», δήλωσε ο Tanvir Sandhu, επικεφαλής στρατηγικής για τα παγκόσμια παράγωγα στο Bloomberg Intelligence. «Η πιθανότητα για μεγαλύτερη αστάθεια των μετοχών φέτος, έχει επίσης ενισχύσει το κόστος αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, δεδομένης της ζήτησης των επενδυτών για προστασία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρές πιέσεις με «άρωμα» κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider