Όταν αγοράζουμε μία ασφάλεια ζωής πρέπει να έχουμε απαντήσεις για δύο βασικά ερωτήματα. Αρχικά είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τί μας καλύπτει η ασφάλεια που αγοράζουμε. Σε γενικές γραμμές η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύκολη. Η πιο ουσιαστική και δύσκολο  να απαντηθεί ερώτηση σχετίζεται με το τί δεν μας καλύπτει. Στην πράξη η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το εάν πρέπει να αποφασίσουμε την αγορά ή μη του υπό διερεύνηση προϊόντος.  

Βασικό για κάθε ασφαλισμένο είναι να γνωρίζει τις «εξαιρέσεις» και τις «αναμονές» που προβλέπονται στο συμβόλαιο ζωής που αγοράζει. Με τον όρο «εξαιρέσεις» εννοούμε κινδύνους που δεν καλύπτονται από το συμβόλαιο, ενώ με τον όρο «αναμονές» αναφερόμαστε στους κινδύνους εκείνους που για να καλυφθούν πρέπει να περάσουν 1 ή 2 συνήθως έτη από την σύναψη του συμβολαίου.

Συνήθως στην κατηγορία των μόνιμων εξαιρέσεων περιλαμβάνονται προϋπάρχουσες γνωστές παθήσεις που δεν δηλώθηκαν εξ αρχής, εκ γενετής ανωμαλίες και συγγενείς παθήσεις, απόπειρα αυτοκτονίας, αποκατάσταση στειρότητας και παχυσαρκίας, γηριατρική θεραπεία, λήψη ναρκωτικών και αλκοολισμός, διανοητικές διαταραχές και ψυχικές παθήσεις, πλαστική χειρουργική μόνο για αισθητικούς λόγους (για λόγους υγείας καλύπτεται κανονικά), αφαίρεση μυρμηγκιών και σπίλων εκτός εάν πρόκειται για κακοήθεια όπου και καλύπτονται, διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσοκομείο άσχετες με την περίπτωση νοσηλείας, παθήσεις στα δόντια, διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία και αστιγματισμός (σοβαρές παθήσεις όπως π.χ. καταρράκτης καλύπτονται), τοκετός, αποβολή και επιπλοκές τους, τεχνητά προσθετικά μέλη (π.χ. τεχνητό χέρι) έκτος από βηματοδότη, απινιδωτή, κερατοειδή, ενδοφακό και υλικά οστεοσύνθεσης που η αγορά και τοποθέτηση καλύπτονται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κανονικά. Εάν ένας ασφαλισμένος προσκομίσει δικαιολογητικά για τέτοιες περιπτώσεις δεν πρόκειται να αποζημιωθεί.

Στην κατηγορία των αναμονών 1 έτους, δηλαδή στις παθήσεις που καλύπτονται μετά από ένα συνεχή χρόνο ασφάλισης, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο θεραπείες αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων (π.χ. θυρεοειδής), παθήσεις γυναικείων γεννητικών οργάνων, οι κήλες, καθώς και κάθε πάθηση που προϋπήρχε αλλά ήταν άγνωστη στον ασφαλισμένο.  Στην κατηγορία των αναμονών 2 ετών, δηλαδή στις παθήσεις που καλύπτονται μετά από δύο έτη συνεχούς ασφάλισης, περιλαμβάνονται συνήθως οι ρευματισμοί, ραγάδα δακτυλίου, η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ο μηνίσκος και οι σύνδεσμοι γόνατος, οι αιμορροΐδες, το ρινικό διάφραγμα και οι κιρσοί.

Οι εξαιρέσεις και οι αναμονές βέβαια μπορεί να ποικίλλουν ανά ασφαλιστική εταιρία. Επιπρόσθετα μπορεί κάποιος ασφαλισμένος πληρώνοντας έναν μεγαλύτερο ασφάλιστρο να αποφύγει εξαιρέσεις και αναμονές.

Συμπερασματικά προτού αγορασθεί ένα συμβόλαιο ζωής απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε αναλυτικά τις εξαιρέσεις και τις αναμονές και το κόστος που πρέπει να επιβαρυνθούμε στην περίπτωση που επιθυμούμε να τις αποφύγουμε.