Α. Γεωργιάδης: Η πρόταση Μπάιντεν αναγκάζει τις εταιρείες να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τα εμβόλια – Η θέση του CEO της Pfizer Hellas

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Α. Γεωργιάδης: Η πρόταση Μπάιντεν αναγκάζει τις εταιρείες να βρουν τρόπους για να αυξήσουν τα εμβόλια – Η θέση του CEO της Pfizer Hellas
Στο επίκαιρο θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων έναντι τις Covid- 19 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Στο επίκαιρο θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων έναντι τις Covid- 19 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι με την πρόταση αυτή, όσοι ηγέτες έχουν ταχθεί υπέρ της διεθνώς -μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν αφίστανται των προβλημάτων που έχει μια τέτοια προοπτική, εντούτοις, την υποστηρίζουν προκειμένου να λυθεί ένα υπαρκτό πρόβλημα, που μπορεί να στιγματίσει ηθικά μια ολόκληρη γενιά.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο σεβασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιστημονικής έρευνας και της δημιουργίας νέων φαρμάκων. Χωρίς προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας νέο φάρμακο δεν μπορεί να βγει. Όσοι προσπάθησαν, δε, να βγάλουν νέα φάρμακα με κεντρικό σχεδιασμό απέτυχαν παταγωδώς. Τα φάρμακα αποτελούν αποτέλεσμα κοπιώδους εργασίας και μεγάλου χρηματικού ρίσκου. Άρα αν δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι εφόσον επιτύχεις θα έχεις και όφελος από αυτό, δεν έχεις κίνητρο για να προχωρήσεις τη διαδικασία.

Παρότι γνωρίζουμε όλα αυτά, η πρόταση έγινε γιατί έπρεπε στην παγκόσμια κοινότητα να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος για το πώς θα λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα: οι πλούσιες χώρες έχουν προχωρήσει τον εμβολιασμό τους, ωστόσο, υπάρχει μία χαώδης διαφορά στα ποσοστά των εμβολιασθέντων μεταξύ π.χ. αυτών της Β. Αμερικής και της ΕΕ και αυτών της Ινδίας ή της Ν. Αφρικής. Εάν εμείς την προσπεράσουμε με αδιαφορία, επειδή έτυχε να είμαστε στην καλή πλευρά του πλανήτη και να εμβολιαστούμε, θα είναι προφανώς ένα πολύ μεγάλο ηθικό στίγμα για τη γενιά μας», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η πρόταση Μάιντεν αναγκάζει τις εταιρείες να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να φτάσουν τα εμβόλια και στις φτωχές χώρες.

«Σύμφωνα με τις εταιρείες η λύση δεν είναι η κατάργηση της πατέντας αλλά η αύξηση της παραγωγής. Δεκτόν. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει ως πολιτικούς είναι να φτάσουν τα εμβόλια και στους φτωχούς ανθρώπους του πλανήτη. Αν η πίεση ότι θα χάσουν την πατέντα τούς οδηγεί στο να παράγουν περισσότερα και να προσφέρουν περισσότερα, το αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί. Η πολιτική είναι άσκηση ρεαλισμού. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει και οι εταιρείες να βάλουν σοβαρά πλάτη στο να εμβολιάσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν σήμερα την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ζαχαρίας Ραγκούσης, από την πλευρά, του αναφέρθηκε στα πρακτικά ζητήματα ενός τέτοιου ενδεχομένου, τεκμηριώνοντας τη θέση του με στοιχεία που αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer.

«Μόνο το εμβόλιο της Pfizer περιέχει 280 συστατικά που τα προμηθευόμαστε από 86 διαφορετικούς προμηθευτές, οι οποίοι έχουν έδρα σε 19 διαφορετικές χώρες. Για να βγει μία παρτίδα χρειάζονται 40 τεστ, εκ των οποίων τα 13 μπορούν να γίνουν μόνο στην Αμερική. Κατόπιν αυτού, όποιος νομίζει ότι με την άρση της πατέντας μπορεί κάποιος να κάνει παραγωγή αύριο το πρωί ή σε 12 ή σε 18 μήνες. υποτιμά τη δουλειά, την επιστημονική και παραγωγική, των ανθρώπων που κρύβονται σε όλη τη φαρμακοβιομηχανία και στο θαύμα που παρουσιάζουμε σε όλο τον κόσμο φέρνοντας 8 διαφορετικά εμβόλια μετά από 12 μήνες», εξήγησε ο κ. Ραγκούσης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα στην περίπτωση άρσης των πατεντών, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και αντιπρόεδρος ΔΣ της ΒΙΑΝΕΞ, Κωνσταντίνος Παναγούλιος τόνισε ότι η συζήτηση είναι περισσότερο θεωρητική και δεν έχει πρακτική βάση.

«Επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση και στη χώρα μας για το κατά πόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν τα εμβόλια, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε αυτή τη φάση οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα παράγουν. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πολύ μεγάλες επενδύσεις και πολύς χρόνος. Και βεβαίως χρειάζεται να έρθει και η τεχνογνωσία από τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει αυτά τα εμβόλια. Συνεπώς η συζήτηση αυτή είναι περισσότερο θεωρητική και δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Παναγούλιας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider