Δυναμική εκκίνηση στον τουρισμό - Εφαλτήριο το Πάσχα για μια καλή σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Δυναμική εκκίνηση στον τουρισμό - Εφαλτήριο το Πάσχα για μια καλή σεζόν
Στο 60% με 90% οι πληρότητες - Ποιοι τουριστικοί προορισμοί κινήθηκαν ικανοποιητικά στις γιορτές - Οι προβλέψεις για έσοδα κι αφίξεις στη συνέχεια.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα του Απριλίου για την πορεία του τουρισμού, οδηγώντας την χώρα να διεκδικήσει με αξιώσεις την επαναφορά του 80% της τουριστικής κίνησης και των εσόδων του 2019, αν όχι την ολική επαναφορά του κλάδου στα προ πανδημικά επίπεδα. Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφηκε το Πάσχα παρά το ρευστό περιβάλλον, λόγω πανδημίας, πολέμου και ακρίβειας θα μπορούσε σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού να αποτελέσει εφαλτήριο για την συνέχεια, εκπληρώνοντας τις υψηλές προσδοκίες της φετινής σεζόν.

Στο 60% - 90% οι πληρότητες το Πάσχα

Χαρακτηριζόμενο από παράγοντες της αγοράς ως «επιτυχημένη πρόβα τζενεράλε» της θερινής τουριστικής σεζόν, το Πάσχα (Καθολικό και Ορθόδοξο), κατάφερε να αυξήσει αισθητά την κινητικότητα σε νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς.

Για την ακρίβεια, βάσει των αεροπορικών αφίξεων, το Σαββατοκύριακο 16-17/4, του Καθολικού Πάσχα, η κίνηση από το εξωτερικό ήταν αυξημένη τόσο για την Αθήνα όσο και για άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας με τουρίστες από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Βρετανία αλλά και τις σκανδιναβικές αγορές να επισκέπτονται την χώρα μας. Το γεγονός επιβεβαιώνουν τόσο οι προγραμματισμένες πτήσεις για την χώρα μας οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες όλο τον Απρίλιο όσο και οι αυξημένες πληρότητες των αεροσκαφών που αφίχθησαν στην Ελλάδα, οι οποίες πλησίασαν ποσοστιαία τα επίπεδα του 2019, με τις διαθέσιμες θέσεις βέβαια να υπολείπονται σε σχέση με την προπανδημική χρονιά. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ την πρώτη εβδομάδα του μήνα οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την χώρα μας έφτασαν τις 270.604 ενώ μια εβδομάδα αργότερα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 13,5% φτάνοντας τις 307.061. Αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 13%, καταγράφουν οι προγραμματισμένες θέσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα και τον υπόλοιπο μήνα, φτάνοντας την εβδομάδα 18-24 Απριλίου τις 346.916 και την εβδομάδα 25 Απριλίου με 1 Μαΐου τις 393.480.

Η ζήτηση παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και την Μεγάλη Εβδομάδα, οδηγώντας δημοφιλείς προορισμούς ακόμα και σε πληροτητες της τάξης του 90%, τροφοδοτούμενη πλέον και από Έλληνες που αποφάσισαν να αποδράσουν για το Πάσχα των Ορθοδόξων. Ειδικά σε προορισμούς όπως Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος και Κρήτη οι πληρότητες κυμάνθηκαν από 80%-90% για τα καταλύματα που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο, ενώ σε χαμηλότερα, αλλά ικανοποιητικά για τα δεδομένα, επίπεδα, κινήθηκαν και ηπειρωτικοί προορισμοί, όπως η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο και τα Ζαγοροχώρια στην Ήπειρο. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι πληρότητες στους τελευταίους, έφταναν στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας στο 60%, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους να γεμίζουν.

Η εικόνα βέβαια παρέμεινε διαφορετική σε άλλους, όχι και τόσο δημοφιλείς και πιο απομακρυσμένους από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προορισμούς, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο τουρισμός εξακολουθεί να κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, κάτι που παρατηρήθηκε καθ’όλη την διάρκεια της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι προορισμοί της Πελοποννήσου όπως η Μονεμβασιά και η Μάνη, παρουσίαζαν πληρότητες της τάξης του 70% με 80% την ώρα που σε άλλες πόλεις της περιοχής οι κρατήσεις έφταναν μετά βίας το 50% των διαθέσιμων δωματίων. Στα επίπεδα του 50% έφτασαν και οι πληρότητες στο Πήλιο ενώ εξίσου χαμηλά κινήθηκαν και άλλοι προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της υστέρησης που καταγράφει τα χρόνια της πανδημίας ο οδικός τουρισμός που τροφοδοτεί την περιοχή με τουρίστες.

Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει ανοίξει περίπου το 50% των εποχιακών καταλυμάτων ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν, σταδιακά, από το τριήμερο της πρωτομαγιάς και μετά.

Η ανοδική πορεία του Απριλίου αποτέλεσε συνέχεια της καλής αρχής του Μαρτίου, όπου οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων καταγράφηκαν βελτιωμένες σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους μήνες, τόσο σε επίπεδο πληροτήτων όσο και τιμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Ειδικότερα, στο 85% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων που ήταν ανοιχτά τον Μάρτιο, η μέση πληρότητα έφτασε στο 38,4%, ποσοστό υψηλότερο έναντι του Φεβρουαρίου και του Ιανουαρίου που η πληρότητα έφτανε το 30% και 22,7% αντίστοιχα. Εξίσου ανοδικά κινήθηκε και η μέση τιμή δωματίου η οποία έφτασε τον Μάρτιο τα 53 ευρώ από τα 47 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο κι από τα 45 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Οι προβλέψεις για την συνέχεια

Πέρα από τις καλές επιδόσεις του Απριλίου βέβαια, οι κρατήσεις δείχνουν να αυξάνουν και για το καλοκαίρι, με φορείς και παράγοντες του κλάδου να επισημαίνουν ότι η ζήτηση «ανακάμπτει εντυπωσιακά».

«Μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία η ζήτηση για την Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Δεδομένη η απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία όμως θα καλυφθεί από άλλες αγορές. Διαφαίνονται τουριστικά έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019. Αν το πετύχουμε, θα είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε tweet του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sani/Ikos και επίτημος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ενδεικτικές της αισιοδοξίας που επικρατεί ήταν και οι προβλέψεις της Eurobank που έγιναν προ εβδομάδων στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος προνομίων «Business Banking Τουρισμός» της Τράπεζας. Βάσει αυτών, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταγράψει φέτος 20,7 εκατ. ταξιδιωτικές αφίξεις, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τα 14,7 εκατομμύρια του 2021, αλλά αρκετά μικρότερος από τα 31,3 εκατ. αφίξεις που κατέγραψε η χώρα την προ πανδημική χρονιά του 2019. Από άποψη άμεσων εσόδων, η τράπεζα προέβλεψε ότι θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 15 δισ. ευρώ φέτος, αριθμός και πάλι υψηλότερος από τα έσοδα του 2021(10,65 δισ.) αλλά χαμηλότερος σε σχέση με τα 18 δισ. ευρώ του 2019.

Με βάση τις συγκεκριμένες προβλέψεις, παρότι οι αφίξεις θα ανακάμψουν κατά 60% περίπου σε σχέση με το 2019 (πέρυσι ανέκαμψαν κατά 46,9% σε σχέση με το 2019) τα έσοδα αναμένεται να ανακάμψουν κατά 85% περίπου, σε σχέση με την χρυσή προ πανδημική χρονιά, κυρίως χάρη στην αύξηση της μέσης δαπάνης, η οποία παρατηρήθηκε ήδη από πέρυσι κι αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος η Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι από τους επισκέπτες της χώρας μας κατέγραψε διψήφια αύξηση της τάξης του 18,1%, φθάνοντας το 2021 τα 688,9 ευρώ από τα 583,2 ευρώ του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του τραπεζικού ομίλου για τις τουριστικές εισπράξεις της φετινής χρονιάς συμβαδίζουν με αυτές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, εκπρόσωποι του οποίου έκαναν πρόσφατα λόγο για έσοδα 15 δισ. ευρώ από τον τουρισμό, ποσό που αντιστοιχεί στο 80%-85% αυτών του 2019.

Από την άλλη, φειδωλοί όσον αφορά τις προβλέψεις τους παραμένουν οι θεσμικοί φορείς του κλάδου και το υπουργείο Τουρισμού, οι οποίοι τονίζουν ότι η φετινή τουριστική χρονιά αναμένεται να κινηθεί καλύτερα από πέρυσι αποφεύγοντας ωστόσο να ποσοτικοποιήσουν αυτό το «καλύτερα», εξαιτίας της ευρύτερης αστάθειας που προκύπτει από την πανδημία και τις πληθωριστικές πιέσεις που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Οι κρατήσεις αυξάνονται, οι προορισμοί πληθαίνουν αλλά δεν εφησυχάζουμε

Αερομεταφορές: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα του Μαρτίου για την πορεία της σεζόν

Eurobank: Στήριξη στις τουριστικές επιχειρήσεις με το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός

Όλες οι ειδήσεις

08:18

Η δημοκρατία, τα ενεργειακά, τα F-35 και η τουρκική προκλητικότητα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

08:13

Νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ύψους 30,5 εκατ. ευρώ

08:04

Πώς αποτιμάται η ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στην αναγέννηση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων

08:01

Ποιο οδικό project 60 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα «καπαρώνει» η ΑΚΤΩΡ

07:58

Στον «αέρα» η «περιβαλλοντική» διαβούλευση για το «Κέντρο Καινοτομίας» στη ΧΡΩΠΕΙ – Πότε αναμένονται εξελίξεις

07:55

Τι θα κρίνει το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης - Αγωνία για τις τιμές αερίου και τη στάση της ΕΕ, ελπίδες από τουρισμό

07:53

ΕΦΚΑ: «Γκάζι» για τον μηδενισμό 120.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων - Βοήθεια και από τους ιδιώτες

07:47

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Πράσινες» επενδυτικές ευκαιρίες σε τέσσερις αγορές εκτός συνόρων

07:45

Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο - Οι στόχοι - Κερδισμένοι-χαμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ

07:42

Τι αλλάζει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση ξενοδοχείων

07:32

Lamda: Εξετάζει νέο retail bond 200 εκατ. - Ο μίτος της Αριάδνης - Πλαστικά Θράκης: Το τερμάτισαν...

07:31

Το νέο ρολόι Omega x Swatch του Ed Sheeran είναι ίσως το καλύτερο στη συλλογή του

07:20

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πιο συχνή χρόνια νόσος - Ασυμπτωματική, αλλά επικίνδυνη

00:45

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας

00:27

Μπάιντεν: Είχαμε καλές συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη - Η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της

23:57

ΗΠΑ: Εκκενώνονται κοινότητες λόγω της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην ιστορία του Νέου Μεξικού

23:44

La Repubblica: Στα νότια της Σικελίας ρωσικό πλοίο με πάνω από 100 «κατασκόπους»

23:36

Ουκρανία: Είκοσι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

23:28

Γερμανία: Ο Σολτς αποκλείει νομιμοποίηση των εδαφών που κατακτά με τα όπλα η Ρωσία

23:17

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Τσαβούσογλου για την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας

23:09

Wall Street: Επιμένει το αρνητικό κλίμα - Κράτησε τις 4.000 μονάδες ο S&P

23:00

Αλγερία: 11 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μετά από βύθιση σκάφους

22:50

Βρετανία: Εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα της σπάνιας ευλογιάς των πιθήκων

22:35

Μαριούπολη: Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί αποχώρησαν από το Αζοφστάλ - Θα κρατηθούν ως αιχμάλωτοι

22:29

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για τον ηθικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας»

22:23

Ουκρανία: «Εκτελούμε τις οδηγίες της ανώτατης διοίκησης» αναφέρει ο διοικητής του τάγματος Αζόφ

22:20

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας

22:10

Carlyle Group: Προχωρά στην εξαγορά της ManTech έναντι 3,9 δισ. δολαρίων

21:58

Σύγκρουση τρένων στη Βαρκελώνη - Ένας νεκρός και 85 τραυματίες

21:50

Με απόφαση Μπάιντεν, ο στρατός των ΗΠΑ επιστρέφει στη Σομαλία