Νούσιας (Envolve Entrepreneurship): 120 εκατ. ευρώ έχουν σηκώσει οι startups που διακρίθηκαν στο Envolve Award Greece

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νούσιας (Envolve Entrepreneurship): 120 εκατ. ευρώ έχουν σηκώσει οι startups που διακρίθηκαν στο Envolve Award Greece
O κ. Αλέξανδρος Νούσιας, διευθυντής του Envolve Entrepreneurship που τρέχει εδώ και χρόνια τον διαγωνισμό Envolve Award Greece μιλά στο insider.gr για την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλά και για τον διαγωνισμό που πήρε παράταση έως τις 23 Μαρτίου 2021.

Δυναμικές προοπτικές στη νεοφυή επιχειρηματική σκηνή της χώρας αλλά και εταιρείες που θέτουν τις βάσεις για να αποτελέσουν δυνητικά τον πρώτο ελληνικό μονόκερο (σ.σ. unicorn χαρακτηρίζεται μια startup η οποία καταφέρνει να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. δολάρια) διαβλέπει ο κ. Αλέξανδρος Νούσιας, Διευθυντής του Envolve Entrepreneurship, του οργανισμού που τρέχει εδώ και χρόνια τον διαγωνισμό Envolve Award Greece.

O θεσμός, που αποτελεί τη συνέχεια του «Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας», φέτος «κλείνει» τα οκτώ και μέχρι στιγμής έχει πολλά εντυπωσιακά νούμερα να επιδείξει. «Σε αυτά τα 8 χρόνια μετράμε 31 νικήτριες εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 19 κλάδους της οικονομίας και σε 8 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Οι υποστηρικτές και οι συνεργάτες μας ξεπερνούν πλέον τους 20 και με την βοήθειά τους οι 31 startups έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 1.800 άμεσες κι έμμεσες θέσεις εργασίας. Πέρα από την δική μας χρηματοδότηση, η οποία φτάνει πλέον τα 5,5 εκατ. ευρώ, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αντλήσει σωρευτικά 120 εκατ. ευρώ και η αποτίμησή τους ξεπερνά σήμερα που μιλάμε τα 300 εκατ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο insider.gr

Αφορμή για την έναρξη του διαγωνισμού και για τις προαναφερθείσες επιδόσεις των εταιρειών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε αυτόν, αποτέλεσε η επιθυμία του ομίλου Libra, της οικογένειας Λογοθέτη, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα και να μειώσει το brain drain. «Αυτός ήταν ο λόγος που το 2012, μια χρονιά που η κρίση είχε χτυπήσει ήδη την “πόρτα” της Ελλάδας, ξεκίνησε σε επίπεδο οργανισμού το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας το οποίο εξελίχθηκε σε Envovle Awards Greece» όπως εξηγεί ο κ. Νούσιας.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και οι επιτυχίες εταιρειών που αναδείχτηκαν μέσα από τον διαγωνισμό ώθησε τους εμπνευστές του, μετά από παραίνεση και των αμερικανικών αρχών, να εγκαινιάσουν αντίστοιχα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και στην Αμερική. Κάπως έτσι, το 2015 ξεκίνησε και το Αμερικανικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας που έχει μετεξελιχθεί σε Envolve Award USA, στους υποστηρικτές του οποίου εντάσσεται μέχρι και το Obama Foundation. «Στόχος, στην περίπτωση της Αμερικής, ήταν να προσφέρουμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε ανθρώπους που είχαν πλήρως αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα γεγονός που σε συνδυασμό με τα υψηλά εργασιακά κόστη τους απέτρεπε από το να κάνουν πράξη τις ιδέες τους» σημειώνει ο κ. Νούσιας. Το Envolve Award USA ξεκίνησε σε δύο περιοχές της Αμερικής (Μπρονξ και Μαϊάμι) και σήμερα έχει επεκταθεί σε 8 αμερικανικές πολιτείες.

Ερωτηθείς για τις διαφορές της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ο Διευθυντής του Envolve εξηγεί ότι το οικοσύστημα της Αμερικής είναι σίγουρα πιο ώριμο από το Ελληνικό το ίδιο και η χρηματοδοτική στήριξή του. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι «οι ελληνικές εταιρείες σηκώνουν ύστερους γύρους χρηματοδότησης από αμερικανούς επενδυτές», όπως αναφέρει.

Πέρα βέβαια από την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, o οργανισμός του Envolve είναι από τους λίγους που στρέφει το βλέμμα του και στην ελληνική περιφέρεια, με πολλαπλές μάλιστα δράσεις. Η πιο χαρακτηριστική είναι η περιοδεία που πραγματοποιούν κάθε χρόνο τα στελέχη του σε 20 με 25 πόλεις της χώρας μας. Σε κάθε σταθμό αυτής, διοργανώνουν events, παρέχουν συμβουλές και προσφέρουν εκπαίδευση στους συμμετέχοντες, χτίζοντας εντέλει ένα ευρύ δίκτυο που αποτελεί χώρο ζύμωσης ιδεών. «Το ενδιαφέρον σε όλο αυτό είναι ότι άνθρωποι δραστήριοι στο χώρο, οι οποίοι ζούσαν ακόμα και στην ίδια πόλη και δεν γνωρίζονταν, έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν και πολλές φορές και να συνεργαστούν αν δουλεύουν μια παρόμοια ιδέα. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από αυτά τα event γνωρίζουν ανθρώπους που έχοντας θητεύσει σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού επιστρέφουν στην ελληνική περιφέρεια και είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την γνώση τους λειτουργώντας ως “καταλύτες” για το περιφερειακό οικοσύστημα. H εμπειρία είναι τέτοια που σε αρκετές πόλεις ακόμα και μετά την αποχώρησή μας τέτοιες συναντήσεις, άτυπα meetups, συνεχίζουν να οργανώνονται. Κάπως έτσι δημιουργούνται μικροί πυρήνες που σύντομα εξελίσσονται. Σε αυτό φυσικά βοηθάει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει Πανεπιστήμια διάσπαρτα σε πολλές πόλεις» τονίζει.

Το φετινό ετήσιο ραντεβού βέβαια, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, όπως εξηγεί ο κ. Νούσιας. Ωστόσο έχει μεταφερθεί online για τον Μάρτιο ενώ έχει εμπλουτιστεί και με διάφορα webinars που έχει πραγματοποιήσει ή δρομολογεί το Envolve τα οποία στοχεύουν τόσο στη εκπαίδευση όσο και στη διασύνδεση της περιφερειακής επιχειρηματικής σκηνής. «Έχουμε προσπαθήσει την γνώση που μεταφέρουμε σε κάθε ένα από τα event μας να την διαχέουμε και μέσω των webinars, έχουμε κάνει ήδη 7 και συνεχίζουμε», διευκρινίζει ο κ. Νούσιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, η αξία του startup οικοσυστήματος, τόσο από την πρωτεύουσα όσο κι από την περιφέρεια, αναμένεται να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο βραχυπρόθεσμα, μετά και την απόφαση της πολιτείας να στέρξει τον εν λόγω κλάδο. «Η δημιουργία ενός μητρώου για το startup οικοσύστημα είναι από μόνο του ένα σημαντικό βήμα, γιατί συμβάλλει στην αναγνώριση του “κλάδου” και δίνει την δυνατότητα σε ένα ευρύτερο μέρος της κοινωνίας να καταλάβει την αξία που μπορεί να φέρει μια startup. Πόσο μάλλον όταν τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, που έχουν ανακοινωθεί από την πολιτεία κι αναμένεται να εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα».

Το παραπάνω αποτελεί άλλωστε κι έναν ακόμα λόγο για τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τον διαγωνισμό Envolve Award Greece, ο οποίος πήρε και παράταση 20 ημερών, όπως αναφέρει ο κ. Νούσιας. «Οι startups και καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο envolveglobal.org/envolve-awards έως τις 23 Μαρτίου 2021. Κάθε νικητής κερδίζει υποστήριξη 360 μοιρών, μέσω άτοκης χρηματοδότησης, καθοδήγησης, καθώς και παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης από το ευρύ δίκτυο συνεργατών του Envolve. Επιπλέον, τo Envolve Entrepreneurship μέσω της συνεργασίας που έχει ανακοινώσει με τη The Startup Elevator, θα προσφέρει στους νικητές και τους φιναλίστ του Envolve στην Ελλάδα ένα διακεκριμένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Coaching για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας, το οποίο θα διεξαχθεί τον Μάρτιο» σημειώνει ο κ. Νούσιας.

Όσο για τους πολλά υποσχόμενους κλάδους στους οποίους θα δούμε αρκετές εξελίξεις στο μέλλον ο Διευθυντής του Envolve Greece ξεχωρίζει αυτούς της υγείας, της αγροτεχνολογίας, του τουρισμού αλλά και της εκπαίδευσης. «Εμείς είχαμε πολλές startups από τον τομέα της εκπαίδευσης που είχαν μια εξαιρετική πορεία, όπως για παράδειγμα το Quizdom Education ένα spin-off του δημοφιλούς Quisdom, που προσέφερε συμπληρωματική εκπαίδευση μέσα από παιχνίδι. Η εν λόγω startup έκανε exit πολύ νωρίς κάτι που επιβεβαιώνει τις προοπτικές και του εκπαιδευτικού κλάδου» καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider