ΟΟΣΑ: Οι ελλείψεις προσωπικού φέρνουν αυξήσεις μισθών - Από το 2025 το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Οι ελλείψεις προσωπικού φέρνουν αυξήσεις μισθών - Από το 2025 το «ξεπάγωμα» των τριετιών
Μετά την Κομισιόν, που εκτιμά πως η ανεργία στη χώρα μας θα αργήσει να αποκλιμακωθεί, και ο ΟΟΣΑ πιστοποιεί πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10% ούτε το 2024.

Ελλείψεις προσωπικού που πιέζουν ανοδικά τους μισθούς και πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% μετά το 2024 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του.

Μετά την Κομισιόν που εκτιμά πως η ανεργία στη χώρα μας θα αργήσει να αποκλιμακωθεί και ο ΟΟΣΑ πιστοποιεί πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10% ούτε το 2024. Παράλληλα η έλλειψη εργατικού δυναμικού αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την ελληνική αγορά εργασίας, ωθώντας τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς ώστε να κρατήσουν τα στελέχη τους ή να βρουν νέα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε το 2023 λόγω περιορισμών στην παραγωγική δυναμικότητα. Για την ανεργία προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 11,2% φέτος (από 12,4% πέρυσι) και περαιτέρω στο 10,4% το 2024.

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιταχυνθεί, καθώς τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4%, μετά από αυξήσεις περίπου 10% το 2022.

Η έκθεση ασχολείται και με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η δεξαμενή των υποψήφιων προς εργασία, «φωτογραφίζοντας» τις γυναίκες και τους νέους που στη χώρα μας κατέχουν αρνητικό ρεκόρ στην απασχόληση, σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, η περαιτέρω αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Η προώθηση της χρήσης της γονικής άδειας και των ευέλικτων εργασιακών συμφωνιών και η επέκταση των διευκολύνσεων για τη φροντίδα των παιδιών θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών και των νέων, σημειώνει ο Οργανισμός.

Κομισιόν: Αύξηση μισθών μετά το 2024

Στο επίμαχο ζήτημα της ανεργίας στην Ελλάδα αναφέρεται και η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της, προβλέποντας αργή αποκλιμάκωση στο 11,8% έως το 2024.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεσή της, η αγορά εργασίας βελτιώθηκε σημαντικά το 2022, εν μέσω διαρκούς δημιουργίας θέσεων εργασίας. Παρόλο που οι πολίτες συνέχισαν να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία -υποδηλώνοντας αύξηση του εργατικού δυναμικού- το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5% και αναμένεται να μειωθεί στο 11,8% έως το 2024.

Μάλιστα η Κομισιόν κάνει εκτίμηση και για το επίμαχο θέμα της αύξησης των μισθών, που βρίσκεται στην ατζέντα των προεκλογικών παροχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Επισημαίνει πως παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη της αύξησης των ονομαστικών μισθών φέτος, οι πραγματικοί μισθοί (μετά δηλαδή τον πληθωρισμό) δεν θα αυξηθούν πριν το 2024.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά πως παρά την αύξηση κατά 9,4% του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2023, οι κίνδυνοι ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών-τιμών φαίνονται συγκρατημένοι. Ωστόσο, συνεχίζουν να υφίστανται, εφόσον προκύψει μια πιο γρήγορη προσαρμογή των μισθών, που θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα τον πυρήνα του Δείκτη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι προοπτικές για αυξήσεις των μισθών το 2023 είναι πιο θετικές, λόγω της ισχυροποίησης των αγορών εργασίας, των ισχυρών αυξήσεων των κατώτατων μισθών σε αρκετές χώρες και, γενικότερα, της πίεσης από τους εργαζομένους να ανακτήσουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης.

Πως «φρενάρουν» οι αυξήσεις μισθών

Υπενθυμίζεται πως με βάση μνημονιακό νόμο του 2012, εφόσον υποχωρήσει η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω από το 10% -με βάση όμως την Έρευνα του Εργατικού Δυναμικού (σ.σ. Unemployment Rate/LFS) και όχι την εθνικολογιστική βάση (σ.σ. οn a national account basis)- τότε θα ξεπαγώσουν οι τριετίες δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας ύψους 10% για όποιον μισθωτό συμπληρώνει 3, 6, 9 και πάνω έτη προϋπηρεσίας σε συναφή επάγγελμα.

Συνεπώς, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10% (σε ετήσια βάση) ούτε το 2024, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες αυξήσεις στους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, πέραν εκείνων στους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου, που «βλέπει» την ανεργία στο 9,8% το 2026, άρα το ξεπάγωμα των τριετιών παραπέμπεται για το 2027.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε η χώρα μας στις Βρυξέλλες, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να συνεχίσει στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.

Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Πρόβλεψη-σοκ για ανεργία πάνω από 10% το 2024 - Πώς «φρενάρει» τις αυξήσεις μισθών

Μητσοτάκης: Θέλω να αυξήσω μισθούς, να μειωθεί η ανεργία και να έρθουν επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider