Κάτω του στόχου κατά 70% οι εισπράξεις από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ λόγω covid το 2020

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάτω του στόχου κατά 70% οι εισπράξεις από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ λόγω covid το 2020
Απόκλιση 45% στα ποσά που έχουν βεβαιωθεί και μείωση 34% στον αριθμό των ελέγχων. Ανεβάζει ταχύτητες ο ελεγκτικός μηχανισμός το 2021. Στο μικροσκόπιο των θεσμών η πορεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το τσουνάμι της πανδημίας και τα δυο lockdown «πάγωσαν» τους φορολογικούς ελέγχους, άνοιξαν «τρύπα» στις φορολογικές εισπράξεις και ανέτρεψαν τον προγραμματισμό και τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί στην ΑΑΔΕ για το 2020.

Με χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά και την αγορά να βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία οι έλεγχοι που διενήργησαν πέρυσι οι φοροελεγκτές ήταν απολύτως στοχευμένοι, καθώς προτεραιότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ήταν η διευκόλυνση και η στήριξη των επιχειρήσεων και όχι το φοροκυνηγητό.

Τα στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 34% στον αριθμό των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί, υστέρηση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν και βουτιά 70% στις εισπράξεις από τους φόρους που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί για το 2020. Τα συνολικά έσοδα εμφανίζουν «τρύπα» 17 δισ. ευρώ ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις εισπράξεις του ΦΠΑ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ξεπέρασαν το ετήσιο αναθεωρημένο στόχο, στοιχείο που αντικατοπτρίζει τη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που καταγράφεται στην εποχή του κορωνοϊού. Ενώ ο αναθεωρημένος στόχος για τις εισπράξεις ΦΠΑ το 2020 ήταν 12,579 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο είχαν ήδη εισπραχθεί 12,664 δισ. ευρώ, παρά το lockdown και την πτώση της κατανάλωσης. Καλές όμως επιδόσεις καταγράφονται και στο μέτωπο των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά το φρένο που μπήκε από τον περασμένο Μάρτιο στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ όπως αποτυπώνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2020 που έδωσε στη δημοσιότητα:

  • Το 2020 είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι και στο δεκάμηνο είχαν γίνει 16.734 καταγράφοντας μείωση 34% σε σχέση με τον ετήσιο στόχο.
  • Ο ετήσιος στόχος για βεβαίωση εσόδων μετά από έλεγχο είχε τεθεί στα 1,8 δισ. ευρώ. Στο 10μηνο είχαν εισπραχθεί 981,08 εκατ. ευρώ.
  • Οι εισπράξεις από τους ελέγχους είχαν υπολογιστεί σε 450 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στο δεκάμηνο όμως μπήκαν στα ταμεία μόλις 133,950 εκατ. ευρώ με την πτώση να φθάνει το 70%.
  • Είχαν σχεδιαστεί 67.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι αλλά έγιναν 52.144 στο δεκάμηνο.
  • Ο ετήσιος στόχος που είχε τεθεί για τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα 3,574 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατάφερε να βάλει στα κρατικά ταμεία 3,327 δισ. ευρώ.
  • Προ πανδημίας, τα έσοδα τα οποία στόχευε να εισπράξει η ΑΑΔΕ ήταν 53,122 δισ. ευρώ αλλά μέχρι τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί 36,054 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα του ελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ το 2020 αλλά και οι ελεγκτικοί στόχοι του 2021 θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των θεσμών στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης.

Οι στόχοι του 2021

Φέτος, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ανεβάζει ξανά ταχύτητες. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει ήδη εντολή για τη διενέργεια 25.500 στοχευμένων φορολογικών ελέγχων. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Παράλληλα, θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

Επίσης οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσουν τουλάχιστον 800 ελέγχους - έρευνες, 10.700 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους και 6.000 εμφανείς μερικούς επιτόπιους ελέγχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider