Βοδινό κρέας: Γιατί η αγαπημένη σας μοσχαρίσια μπριζόλα μπορεί φέτος το καλοκαίρι να είναι πιο ακριβή από ποτέ

Το κόστος του βοδινού κρέατος εκτοξεύεται στα ύψη χάρη σε μια σειρά παραγόντων που οδήγησαν σε περιορισμένη προσφορά βοοειδών στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο δε, ολόκληρη η αλυσίδα επεξεργασίας του επηρεάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις.
Βοδινό κρέας: Γιατί η αγαπημένη σας μοσχαρίσια μπριζόλα μπορεί φέτος το καλοκαίρι να είναι πιο ακριβή από ποτέ

Μπορεί να μην έχουμε νιώσει ακόμη καλοκαίρι, για να ξεχυθούμε στις παραλίες και να κλείσουμε διακοπές, ο καιρός, ωστόσο, είναι ό,τι πρέπει για μπάρμπεκιου. Ακόμη κι εκεί, βέβαια, ίσως αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι οιωνοί στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: Γκόρντον Ράμσεϊ - Γιατί το βίντεο με τη συνταγή για Wagyu Burger ξεσήκωσε θύελλα ειρωνικών σχολίων στα social media

Χάρη σε μια σειρά παραγόντων που οδήγησαν σε περιορισμένη προσφορά βοοειδών στην αμερικανική ήπειρο, το κόστος του βοδινού κρέατος εκτοξεύεται στα ύψη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η τιμή του κιμά έχει ήδη αυξηθεί περισσότερο από 20% από το 2020 και θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι. Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2024.

«Όταν μιλάμε για την τελική τιμή του βοείου κρέατος σε έναν καταναλωτή, ολόκληρη η αλυσίδα επεξεργασίας βρίσκεται κάτω από τις πληθωριστικές πιέσεις», είπε στην WSJ ο Τομ Γουίντις, επικεφαλής του τμήματος βοδινού κρέατος της Cargill. «Κάθε βήμα της επεξεργασίας είναι πλέον πιο ακριβό».

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία κρέατος έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως συνθήκες ξηρασίας, αυξήσεις κόστους και διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα ζώα τους και λίγοι από αυτούς βλέπουν λόγους για να αντικαταστήσουν τις αγελάδες που έχουν στείλει για σφαγή ή να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων που φροντίζουν. «Ξοδεύουμε 1 εκατ. για να βγάλουμε 4.000 δολάρια», αναφέρει στη ο Ράιαν Στόμπεργκερ, κτηνοτρόφος στη νοτιοδυτική Νεμπράσκα.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, σημειώνει το ρεπορτάζ. Και σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας που επικαλείται η εφημερίδα, η παραγωγή βοείου κρέατος στη χώρα αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ το 2024, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση από το 1979.

Παρά την καθυστερημένη προσφορά, η ζήτηση για βόειο κρέας στις ΗΠΑ παραμένει υψηλή. Στελέχη της λιανικής αγοράς κρέατος δηλώνουν ότι παρόλο που το βοδινό κρέας δεν έχει πλέον θετική φήμη για τον αντίκτυπό του στο κλίμα και την υγεία των ανθρώπων, οι καταναλωτές εξακολουθούν να το προμηθεύονται.

Και ενώ το κοτόπουλο μπορεί να είναι η πρωτεΐνη που καταναλώνεται περισσότερο στην Αμερική, η αγορά του βοδινού κρέατος αξίζει διπλάσια από την αγορά πουλερικών, σημειώνοντας τζίρο 30 δισ. δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει στις 23 Απριλίου.

Έτσι, ενώ ορισμένοι αγοραστές σε παγκόσμια κλίμακα, μπορεί να ωθούνται σε ελαφρώς φθηνότερες λύσεις διατροφής καθώς η τιμή του βοδινού κρέατος συνεχίζει να αυξάνεται, δεν πρόκειται απαραίτητα να σταματήσουν να αγοράζουν κόκκινο κρέας. Σίγουρα, δε, εκείνοι που δεν επηρεάζονται τόσο από από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, δεν θα σταματήσουν να ξοδεύουν όσα απαιτούνται για ένα τρυφερό φιλέτο μινιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ