Νικητές και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι στις 100 ημέρες Τραμπ

Ο Τραμπ συμπλήρωσε 100 ημέρες από την επιστροφή του ως ένοικος στο Οβάλ Γραφείο. Πώς διαμορφώνονται οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων στις ΗΠΑ.
Νικητές και χαμένοι δισεκατομμυριούχοι στις 100 ημέρες Τραμπ

«Έτσι νιώθεις όταν νικάς», δήλωσε χαρούμενος ο Έλον Μασκ την ημέρα που ορκίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας πως είναι πολύ ενθουσιασμένος για το μέλλον. Τώρα, καθώς ο Τραμπ συμπλήρωσε 100 ημέρες από την επιστροφή του ως ένοικος στο Οβάλ Γραφείο, μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας έχει εξασθενίσει, καθώς η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά βιώνει το χειρότερο ξεκίνημα της εδώ και 50 χρόνια, με τους S&P 500 και Dow Jones να υποχωρούν 8% εν μέσω του δασμολογικού πολέμου των ΗΠΑ.

Κανείς δεν έχει πληγεί περισσότερο από τον Μασκ, ο οποίος έγινε 45 δισ. δολάρια φτωχότερος από ό,τι ήταν τη δεύτερη ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ ενώ η μετοχή της Tesla από την αρχή του 2025 μετρά κατακρήμνιση 33%. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος που «φτωχαίνει» εν μέσω του Trump 2.0. Συνολικά, οι 800 περίπου δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής κατά 300 δισ. δολάρια «ρηγμένοι» από τις 20 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 15 μεγιστάνες με 12ψήφια περιουσία

Μαζί με τον Μασκ, στους μεγαλύτερους χαμένους ανήκουν οι: Τζεφ Μπέζος της Amazon, Λάρι Έλισον της Oracle και Έλισον Πέιτζ της Google, τρεις μεγιστάνες της τεχνολογίας που κατέλαβαν εξέχουσες θέσεις ακριβώς πίσω από την οικογένεια του Τραμπ στην ορκωμοσία του. Έκτοτε έχουν χάσει 35 δισ. δολάρια, 28 δισ. δολάρια και 27 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Εικόνα

Άλλοι εξέχοντες υποστηρικτές του Τραμπ έχουν επίσης χάσει δισεκατομμύρια, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta με πτώση 21,5 δισ. δολαρίων. Ο συνιδρυτής της Blackstone, Στέφεν Σβάρτσμαν, ο οποίος αρχικά διεμήνυσε ότι δεν θα υποστήριζε την εκστρατεία του μακροχρόνιου φίλου του για το 2024, αλλά τελικά υπαναχώρησε, είναι κατά 11 δισ. δολάρια φτωχότερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθλητές, τραγουδιστές και όχι μόνο: Οι 18 δισεκατομμυριούχοι celebrities

Φυσικά, ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι έχουν καταφέρει να γίνουν πλουσιότεροι, εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια στις αγορές, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ. Η Berkshire Hathaway πούλησε 134 δισ. δολάρια σε μετοχές το 2024 σε bull market και στο τέλος της χρονιάς βρέθηκε να κάθεται σε ένα «μαξιλάρι» ρεκόρ 334 δισ. δολαρίων. Το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπερνά τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου μετοχών της, που αγγίζει τα 272 δισ. δολάρια.

Άλλοι μεγάλοι δισεκατομμυριούχοι νικητές μέχρι στιγμής: ο Πίτερ Τιλ (αύξηση 4,9 δισ. δολαρίων) και ο Αλεξάντερ Καρπ (+3,6 δισ. δολάρια), καθώς η Palantir αποτελεί την πιο δημοφιλής μετοχή των ΗΠΑ σήμερα (με εκτίναξη +340,5% το 2024). Εντωμεταξύ, τα τρία εν ζωή παιδιά του ιδρυτή της Walmart, Σαμ Γουόλτον, είναι τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια πλουσιότερα το καθένα, καθώς οι καταναλωτές συρρέουν στον γίγαντα του λιανικού εμπορίου εν μέσω επίμονου πληθωρισμού.

Οι 10 μεγαλύτεροι χαμένοι δισεκατομμυριούχοι

  1. Έλον Μασκ (Tesla, SpaceX): - 45,3 δισ. δολάρια
  2. Τζεφ Μπέζος (Amazon): - 34,8 δισ. δολάρια
  3. Λάρι Έλισον (Oracle): - 28,2 δισ. δολάρια
  4. Λάρι Πέιτζ (Google): - 27,4 δισ. δολάρια
  5. Σεργκέι Μπριν (Google): - 25,6 δισ. δολάρια
  6. Τζένσεν Χουάνγκ (Nvidia): - 24,9 δισ. δολάρια
  7. Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta): - 21,5 δισ. δολάρια
  8. Μάικλ Ντελ (Dell): - 16,8 δισ. δολάρια
  9. Στέφεν Σβάρτσμαν (Blackstone): - 10,9 δισ. δολάρια
  10. Στιβ Μπάλμερ (Microsoft): - 8,4 δισ. δολάρια

Οι 10 μεγαλύτεροι νικητές δισεκατομμυριούχοι

  1. Γουόρεν Μπάφετ (Berkshire Hathaway): + 19,6 δισ. δολάρια
  2. Πίτερ Τιλ (Facebook): + 4,9 δισ. δολάρια
  3. Μπραντ Τζέικομπς (Logistics): + 4 δισ. δολάρια
  4. Λιν Μπιν (Smartphones): + 3,7 δισ. δολάρια
  5. Αλεξάντερ Καρπ (Palantir): + 3,6 δισ. δολάρια
  6. Ρομπ Γουόλτον & Οικογένεια (Walmart): + 3,1 δισ. δολάρια
  7. Τζιμ Γουόλτον & Οικογένεια (Walmart): + 3,1 δισ. δολάρια
  8. Άλις Γουόλτον (Walmart): + 3 δισ. δολάρια
  9. Ρόμπερτ Ντάγκαν (Βιοτεχνολογία και Υγειονομική Περίθαλψη): + 2,9 δισ. δολάρια
  10. Μπιλ Γκέιτς (Microsoft): + 2,5 δισ. δολάρια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ