Ο Σαμίρ Μάνε έφυγε από την Αλβανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εγκαταστάθηκε στην Αυστρία, όπου οικοδόμησε την περιουσία. Πλέον, έχοντας επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, διαθέτει υπό τον έλεγχό του και εποπτεύει μια αυτοκρατορία που απλώνεται από το real estate μέχρι το retail που εκτείνεται πάνω και πέρα από όλα τα δυτικά Βαλκάνια.
Μια ηλιόλουστη μέρα του Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, περπατάει στο εμπορικό κέντρο Tirana East Gate, έναν «ναό» 110.000 τμ που φιλοξενεί διεθνή brands από Adidas και Swarovski μέχρι Burger King και KFC. Το mall στην Αλβανία, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα «συγκροτήματα» που έχει οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.
«Το Tirana East Gate είναι η ναυαρχίδα των asset μας. Είναι 100% μισθωμένο», υπογράμμισε μιλώντας στο Forbes, με τους ενοικιαστές, να περιλαμβάνουν ονόματα από H&M και Zara, μέχρι εστιατόριο σούσι, καταστήματα παιχνιδιών και μια αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών. «Οι άνθρωποι θέλουν να μπορούν να αγγίζουν τα προϊόντα. Κάθε επιχείρησή μας στην Αλβανία παρέχει αυτή τη δυνατότητα» επεσήμανε.
Ο 57χρονος μεγιστάνας είναι ο πρώτος - και μοναδικός - δισεκατομμυριούχος της Αλβανίας, με πληθυσμό με μόλις 2,8 εκατ. κατοίκων. Χάρη στις επενδύσεις του στο λιανικό εμπόριο, τα ακίνητα και τις τράπεζες, έχει χτίσει μια περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων, κερδίζοντας μια θέση στη λίστα των κροίσων του κόσμου για το 2025 που καταρτίζει το διεθνές περιοδικό. Δεν είναι κάτι που περίμενε ποτέ ως 23χρονος πρόσφυγας που έφυγε από την Αλβανία το 1991.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό ήταν δυνατό. Το όνειρό μου ήταν να έχω το δικό μου σπίτι ή να έχω αυτοκίνητο», τόνισε ενώ πλέον, ο όμιλός του, Balfin Group, δραστηριοποιείται σε 10 χώρες και κατέγραψε καθαρά κέρδη 120 εκατ. δολαρίων από πωλήσεις 880 εκατ. δολαρίων το 2024, με ράλι 31% και 14% από το 2023, αντίστοιχα. Περίπου το 62% του τζίρου προέρχεται από το λιανεμπόριο, ενώ έπονται τα ακίνητα με 20%, οι τράπεζες με 9% και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με 9%.
Το αποτύπωμά του είναι ορατό σε όλη την αλβανική πρωτεύουσα, όπου ζει από τότε που επέστρεψε το 2005. Είναι ιδιοκτήτης της Tirana Bank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Αλβανίας. Η αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών Neptun είναι η μεγαλύτερη στη χώρα ενώ κατείχε τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ μέχρι που την πούλησε για 48 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα τoυ Forbes για το 2025
Βέβαια, η περιουσία του δεν σταματά στα σύνορα της Αλβανίας. Είναι ιδιοκτήτης καταστημάτων λιανικής πώλησης σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ πέρα από τα δυτικά Βαλκάνια, έχει επίσης αρχίσει να επενδύει σε πολυκατοικίες και γραφεία στην Αυστρία και τον Καναδά, καθώς και στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Εξηγώντας την προσέγγισή του, επισυνάπτει τα μαθήματα που έμαθε διαβάζοντας βιβλία από αμερικανικά επιχειρηματικά icons, όπως ο πρώην επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της General Electric, Τζακ Γουέλτς. Ο Μάνε γεννήθηκε το 1967 στην Κορυτσά της νότιας Αλβανίας όσο κυβερνούσε ο Ενβέρ Χότζα. Τα ταξίδια στο εσωτερικό ήταν πολύ περιορισμένα και ο Μάνε σπάνια έφευγε από την γενέτειρά του μέχρι που πήγε στο πανεπιστήμιο των Τιράνων σε ηλικία 18 ετών, όπου σπούδασε γεωλογία.
Το 1991, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή. Πήρε αυστριακή βίζα από ένα ταξιδιωτικό γραφείο και έκανε ένα 36ωρο non stop ταξίδι με λεωφορείο προς τη Βιέννη, όπου καταγράφηκε ως πρόσφυγας. (Αργότερα έμαθε ότι η βίζα που εκδόθηκε από την υπηρεσία ήταν πλαστή, αλλά κανείς δεν τον σταμάτησε).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πλούτος των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων - Περιουσίες και βιογραφικά
Πέρασε πάνω από έξι μήνες σε ένα στρατόπεδο προσφύγων, σπουδάζοντας μόνος του γερμανικά, μέχρι που έγινε αρκετά καλός ώστε να υποβάλει αίτηση στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης για να συνεχίσει το πτυχίο του στη γεωλογία. Το 1992, το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας κατέρρευσε. Παράτησε το πανεπιστήμιο το 1993 και άρχισε να μεταφράζει για ορισμένους εξαγωγείς πριν ασχοληθεί ο ίδιος με το επιχειρείν.
Την ίδια χρονιά ίδρυσε μια εταιρεία που ονομαζόταν Alba-Trade, η οποία αγόραζε βιντεοκάμερες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές στην Αυστρία και τα έστελνε στην Αλβανία. Φόρτωνε ο ίδιος τα φορτηγά και στη συνέχεια έκανε το διήμερο οδικό ταξίδι από τη Βιέννη στα Τίρανα, ενώ κοιμόταν στο φορτηγό για να εξοικονομήσει χρήματα και να προστατεύσει τα εμπορεύματα. Έβρισκε μια θέση στα Τίρανα, πάρκαρε το φορτηγό του και οι πελάτες απλώς εμφανίζονταν.
«Πουλούσαμε όλα τα εμπορεύματα από το φορτηγό σε τρεις ώρες. Αλλά στην Αυστρία, είδα ότι πώς να πουλάμε προϊόντα σωστά στα καταστήματα» ανέφερε ενώ άνοιξε το πρώτο κατάστημα Neptun που πουλούσε τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές στα Τίρανα το 1996. Δύο χρόνια αργότερα επεκτάθηκε στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στο Κόσοβο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, καθιστώντας τον έναν από τους πρώτους ξένους που εισήλθαν σε αυτές τις αγορές μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1990.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι σημαίνει να είσαι πλούσιος στην Ελλάδα
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε χτίσει μια αυτοκρατορία ηλεκτρονικών ειδών στα δυτικά Βαλκάνια, με 19 καταστήματα και έσοδα 50 εκατ. δολαρίων, προμηθεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων του από την Ασία. Αλλά βλέποντας την επιτυχία των δυτικών εμπορικών σημάτων και εμπορικών κέντρων στην μετα-κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και στην Αλβανία.
Το 2005, μετακόμισε την οικογένειά του από τη Βιέννη στα Τίρανα για να ανοίξει το πρώτο εμπορικό κέντρο της χώρας στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Για να το «εδραιώσει», χρειαζόταν ένα παντοπωλείο. Έτσι, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη συναντώντας τους επικεφαλής αλυσίδων σούπερ μάρκετ για να τους πείσει να ανοίξουν καταστήματα στην Αλβανία, ενώ έπρεπε να πείσει τους συμπατριώτες τους να στραφούν στον δυτικό-στροφο καπιταλισμό και να πληρώσουν για αγαθά σε ένα mall αντί για τις αγορές της γειτονιάς.
Παράλληλα, έπεισε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με έδρα το Λονδίνο, να επενδύσει 15 εκατ. δολάρια για χρηματοδότηση στο παντοπωλείο του. Τον Οκτώβριο του 2005, άνοιξε το Qendra Tregtare Univers στα Τίρανα, με ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών Neptun και το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας παντοπωλείων Euromax. Όταν αποφάσισε να εγκαινιάσει το θηριώδες mall Tirana East Gate, είχε απτά στοιχεία για το success story του και κέρδισε περισσότερους επενδυτές από πριν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 10 πλουσιότερες γυναίκες του 2025
Ωστόσο και ο πλούτος του έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των αρχών. Τον Οκτώβριο, ο Ειδικός Εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς (SPAK) της Αλβανίας συνέλαβε τον πρώην Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Μάνε -ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα- φέρεται να προσέφερε στον Μέτα και την τότε σύζυγό του Μόνικα Κριεμάντι, μια βίλα στο συγκρότημα Rolling Hills αξίας λίγο κάτω του 1 εκατ. δολαρίων για προσωπικές διευκολύνσεις.
Πάντως, αρνήθηκε μετ' επιτάσεως τις κατηγορίες ως «αβάσιμες και αποδεδειγμένα ψευδείς από τις αλβανικές αρχές» και λέει ότι ποτέ δεν είχε στενή προσωπική σχέση με τον Μέτα. «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω διερευνηθεί, κατηγορηθεί ή διωχθεί, ούτε για αυτό το θέμα, ούτε για κανένα άλλο», ισχυρίστηκε. Στον σκληρό κόσμο της αλβανικής οικονομίας, υπερηφανεύεται που δεν μπήκε στην πολιτική σκηνή ούτε επωφελήθηκε από την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων τη δεκαετία του 1990.
«Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική και δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου. Δεν συμμετείχα ποτέ σε καμία ιδιωτικοποίηση. Στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, αν είσαι πλούσιος, ο λαός σε θεωρεί ολιγάρχη. Αλλά έχτισα τον πλούτο μου στην Αυστρία και επέστρεψα» διεμήνυσε ενώ στα επιχειρηματικά του πλάνα είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του με νέες επενδύσεις και στην Αλβανία.