BACKSTORY

Δύσκολοι καιροί για εργαζόμενους - Χρηματοδοτήσεις stop - Μεγάλος ανταγωνιστής η Τουρκία

29-08-2023 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δύσκολοι καιροί για εργαζόμενους - Χρηματοδοτήσεις stop - Μεγάλος ανταγωνιστής η Τουρκία
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες και εργαζόμενους

Αλλάζουν οι καιροί και αυτό έχει τους κινδύνους του.

Και ας γνωρίζουν όσοι δεν το γνωρίζουν πως αυτό που αντιμετωπίζουν στις ΗΠΑ τώρα θα έρθει στην Ευρώπη αύριο και στη χώρα μας μεθαύριο. Ποιο είναι αυτό; Σε μεγάλους εργασιακούς ανασχηματισμούς προβαίνουν οι εργοδότες στις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στη Wall Street Journal, μιας και τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις εκτιμούν πως έχουν ύφεση να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον και μπορεί να μην απολύουν εργαζόμενους αλλά οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά εργασιακά αδιέξοδα από τις αναδιαρθρώσεις.

Σε τέτοιες αναδιαρθρώσεις έχουν περάσει κολοσσοί όπως οι Adidas, Adobe, IBM και Salesforce. Οι εταιρείες εκτιμούν πως η περίοδος των χρυσών αγελάδων πέρασε και πως θα έχουν λιγότερους πελάτες από πριν.

Μηχανικό ανάλογο

Αν αυτό συμβαίνει, τότε πέρασε και η περίοδος που οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν μεγάλη ζήτηση και είχαν το πάνω χέρι στις επιλογές.

Χρηματοδοτήσεις stop

Και έτσι όπως τα διάβαζα αυτά θυμήθηκα πόσο δύσκολο ήταν οι τουριστικές επιχειρήσεις να βρουν εργαζόμενους αυτό το καλοκαίρι. Θα 'ναι άραγε έτσι και το επόμενο ή η ύφεση θα οδηγήσει στη χώρα μας λιγότερους τουρίστες.

Εν τω μεταξύ οι χρηματοδοτήσεις όπως δείχνουν να στοιχεία της ΤτΕ αθροίζουν όλο και λιγότερο μιας και τα επιτόκια έχουν οδηγηθεί στα ύψη.

Οι τράπεζες λοιπόν κάνουν μια προσπάθεια να δώσουν δάνεια όσο γίνεται επιδοτούμενα μιας και αυτά έχουν κάποια αντιμετωπίσιμα επιτόκια.

Σκληραίνουν τα στρατόπεδα στην ΕΚΤ

Αυτό το θέμα των επιτοκίων θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο καθώς ενισχύονται τα στρατόπεδα των σκληροπυρηνικών Ευρωπαίων που λένε πως η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχιστεί έως ότου καμφθεί ο πληθωρισμός. Θα καμφθεί; Ερώτημα. Τα αντίπαλα στρατόπεδα πάντως υποστηρίζουν πως η ύφεση μάς χτυπάει την πόρτα και καλό θα ήταν να την αντιμετωπίσουμε με πιο μειλίχιο ύφος μιας και δεν αστειεύεται καθόλου.

Μεγάλος ανταγωνιστής η Τουρκία

Πάντως μιας και μιλήσαμε για τουρισμό, καλό είναι να λαμβάνουμε τα σχετικά μηνύματα.

Η TUI μεγαλώνει την προσφορά της σε ό,τι αφορά την Τουρκία για τους Βρετανούς ταξιδιώτες. Αυξάνει λοιπόν τη χωρητικότητά της στην Αττάλεια κατά 30%, τη χειμερινή περίοδο 2022/23, και μεγαλώνει και τον χρονικό ορίζοντα της περιόδου κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη. Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία, όσο να πεις, είναι φθηνότερη.

Οι εξαγορές τραπεζών δεν αποτελούν ποτέ εύκολη υπόθεση

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελβετίας διερευνά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, UBS, σύμφωνα με αναφορές ελβετικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι διαδικασίες έγκρισης της εξαγοράς αυτής ήταν εξπρές αλλά τώρα ήρθε η ώρα των ανεξάρτητων αρχών.

Οι ενστάσεις ξεκίνησαν

Μπορεί να ξεκινά σήμερα η περίοδος ενστάσεων για τον διαγωνισμό της νέας παραχώρησης της Αττικής Οδού, ωστόσο μια άλλη είδηση έρχεται από τον mega διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ. Φαίνεται πώς ο Άβαξ στρέφεται κατά και των δύο έτερων διεκδικητών, καταθέτοντας ένσταση, που μένει να φανεί πόσο θα επηρεάσει χρονικά το εμβληματικό έργο, που έχει αναχθεί ως κορυφαίο τόσο για την Κρήτη, όσο και για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι οι κατασκευές έχουν μπει σε κύκλο ανάπτυξης, η επιστροφή στα παλιά δείχνει ότι δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα.

Άλλο ένα «βήμα» της Intracom Properties προς το ΧΑ

Έληξε την περασμένη Παρασκευή η δημόσια πρόταση της Intracom προς τους μετόχους της ανώνυμης εταιρείας με επωνυμία «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ» και τελικά η εισηγμένη, συμφερόντων Σ. Κόκκαλη, συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 87,729% περίπου του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της δεύτερης (έγινε αποδεκτή η πρόταση από μετόχου που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 13,522%). Ετσι, δεν έπιασε το 90%, πράγμα που δεν νομίζουμε να ενδιέφερε κιόλας την Intracom. Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρώθηκε άλλο ένα βήμα, άλλη μια διαδικασία στην πορεία για την εισαγωγή της Intracom Properties στο ΧΑ, με τον real estate φορέα να μπαίνει μέσω της ΚΛΜ και να έχει σημαντικά σχέδια.

Η Αττική Οδός και η περίοδος των ενστάσεων

Εκκίνησε από χτες η δεκαήμερη περίοδος μέσα στην οποία τα σχήματα που διεκδικούν τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού έχουν δικαίωμα και περιθώρια για υποβολή ενστάσεων, αφού ήδη το διάστημα Παρασκευής – Κυριακής, όπως σας είχαμε πει, ο ένας ξεψάχνισε τον φάκελο του άλλου. Αρχικά, από το ΤΑΙΠΕΔ λένε δεν είχαμε παρατράγουδα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει με τόσους εμπλεκόμενους, αν δηλαδή κάποιος έχει αποφασίσει να «κάνει τζαρτζαρίσματα» ή να καθυστερήσει τη διαδικασία. Οπότε, ας περιμένουμε.

Πιέζει ο χρόνος για τα διόδια

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν ζυμώσεις για το θέμα των διοδίων που σας έχουμε αναδείξει, δηλαδή ότι οι παραχωρησιούχοι πίεζαν για αυξήσεις από αρχές Σεπτεμβρίου. Και επειδή ο επόμενος μήνας είναι πολύ κοντά, πολλά λέγονται για τις συσκέψεις σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο με παραχωρησιούχους και με αρμόδιους υπουργούς (χωρίς τις εταιρίες). Επειδή πιέζει και ο χρόνος, αναμένονται λογικά επίσημες τοποθετήσεις. Θεωρητικά, οι εταιρείες θέλουν γενναίες ανατιμήσεις, καθώς πέρυσι ο πληθωρισμός έφτανε στο 12%. Επίσης, υπάρχουν και λύσεις με την «μοιρασιά» του βάρους των ανατιμήσεων σε όλους, «παιχνίδι» με τον ΦΠΑ, παράταση της εφαρμογής των αυξήσεων ή άλλα μοντέλα. Να δούμε λοιπόν τις διαρροές ή τις επίσημες ανακοινώσεις προσεχώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:27

Γραφάκος: DRS το 2026 και νέες μονάδες έως το 2029 – Το χρονοδιάγραμμα για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων

07:19

ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 76 εκατ. για «λίφτινγκ» στο Υδραγωγείο Μόρνου

07:11

Σιάμισιης: «Η Ελλάδα δεν έχει ακριβότερα καύσιμα» – Το στοίχημα της διύλισης σε εποχή ακραίων διακυμάνσεων

07:07

«Μπράλος – Άμφισσα» (ΑΒΑΞ): Πώς «ξεχειλώνει» κατά σχεδόν 1,5 χρόνο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου

07:05

ΓΣΕΕ: Επτά χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων το εισόδημα των μισθωτών υπολείπεται της προ-κρίσης περιόδου

07:03

Φορολογική ενημερότητα: Οι νέοι κανόνες για οφειλέτες - Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, συμψηφισμούς

07:02

Εξάρχου - «AKTOR 2031»: Νέα «δύναμη πυρός» 1 δισ. για επενδύσεις 3 δισ. σε Κατασκευή/Παραχωρήσεις, LNG, FSRU/ΑΠΕ

07:00

Το μεγάλο στοίχημα της AKTOR - Το κόστος του χρήματος - Διαψεύσεις και εξελίξεις

23:57

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

23:45

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα

23:32

Ελβετία: Ρεκόρ 80ετίας έσπασε η ζέστη τον Ιούνιο - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα

21:56

Τουρνάς: Έρχονται δύσκολες ημέρες – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

21:51

Αλλαγή σκηνικού στο πετρέλαιο - Η ιρανική επίθεση σε πλοίο το έφερε ξανά σε ανοδική πορεία

21:37

ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 θάνατοι από πνιγμό καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα - Οδηγίες για ασφαλή κολύμβηση

21:22

Μαρινάκης για συνέντευξη Τσίπρα: «Ή αγνοεί τους κανόνες ή οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες - Να εξηγήσει πού θα βρει τα 6 δισ.»

21:11

Η Michelin θα κλείσει εργοστάσιο 1.200 εργαζομένων στις ΗΠΑ

21:04

Πολωνία: Σύγκρουση τρένων κοντά στην πόλη Μπιαλοσλίβιε

21:00

Τσίπρας: «Στόχος η νίκη στις εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης»

20:54

Απάντηση Chevron σε Τραμπ: Θα χρειαστεί χρόνος για να πέσουν οι τιμές της βενζίνης

20:50

Γαλλία: Το α' τρίμηνο του 2026, το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 3,5 τρισ. ευρώ

20:35

Βουλή: Ο Ευ. Μπακέλας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

20:27

Ομάν: Αναφορές για πλήγμα σε φορτηγό πλοίο

20:14

Ο Δ. Αβραμόπουλος ζητά από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του