«Δεν υπάρχει λόγος να μην θέλει λύση η Γερμανία»

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Δεν υπάρχει λόγος να μην θέλει λύση η Γερμανία»

Θετικά αποτιμούν τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel κυβερνητικές πηγές, μετά και την ολοκλήρωση των ραντεβού του Aλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως η εντύπωση που συνάγεται από τη σημερινή συνάντηση με την Καγκελάριο είναι πως δεν υπάρχει λόγος να μην θέλει η Γερμανία μια λύση στο μέτωπο της αξιολόγησης, με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης (QE, τμηματική έξοδος στις αγορές).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αρχικά στη συνάντηση με την κ. Merkel συζητήθηκε το θέμα της οικονομίας, το οποίο μάλιστα ήταν και το κύριο ζήτημα. «Εκθέσαμε το πρόβλημα που υπάρχει με το ΔΝΤ, με την αντίφαση των θέσεων Γερμανίας και ΔΝΤ και είπαμε πως είναι πολλοί στην Ευρώπη που υποστηρίζουν πως δεν μπορεί αυτή να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο. Είναι κάθετη και κατηγορηματική η στάση της κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων νέα μέτρα», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν παράλληλα πως «δεν υπάρχει λόγος η Γερμανία να μην θέλει τη λύση» (σ.σ. σε ό,τι αφορά την ελληνική αξιολόγηση), υπό την αίρεση πως σε αντίθετη περίπτωση θα αυξανόταν εκ νέου η αβεβαιότητα, στο πλαίσιο και της ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη. Γενικά, πάντως, οι ίδιοι κύκλοι συνόψιζαν λέγοντας πως υπήρξε «πολύ καλό κλίμα, κλίμα κατανόησης, το οποίο βοηθά στην κατεύθυνση του να βρεθεί μια λύση στη δύσκολη εξίσωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Ως προς τις παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός παρείχε λεπτομέρειες γι’ αυτές μετά από ερώτηση της καγκελαρίου, πλην όμως ουσιαστικά το ζήτημα παραπέμπεται στο EWG προς διευθέτηση. Πάντως, ως προς το θέμα αυτό, η κυβερνητική εκτίμηση είναι πως «η εισήγηση των θεσμών για τη διανομή του πλεονάσματος, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, δεν είναι κατ’ αρχήν αρνητική: παρά το γεγονός πως χρησιμοποιεί μια αρκετά σκληρή γλώσσα, καταλήγει στο ότι δεν θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το 2016, όπου απλά θα μειώσει το μαξιλάρι του «υπερπλεονάσματος», οπότε δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση ο στόχος». Με άλλα λόγια, η μπάλα πηγαίνει στο EWG, πλην όμως υφίσταται δυνατότητα σε πολιτικό επίπεδο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως η σημερινή δήλωση του Jeroen Dijsselbloem δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Νέος Ελληνικός Προϋπολογισμός: Ελεύθερη πτώση επενδύσεων το 2027 - Πού θα αυξηθούν οι δαπάνες

Cosmote, Nova, Vodafone: Πού σκοράρουν στις νέες συνδέσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών

Κλιματικό σοκ στην ελληνική γεωργία έως το 2060: Πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider