«Χοντραίνει» το πολιτικό παιχνίδι της διαπραγμάτευσης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Χοντραίνει» το πολιτικό παιχνίδι της διαπραγμάτευσης

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η διαπραγμάτευση, καθώς, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να εκπεμφθεί αισιοδοξία πως στο τέλος θα βρεθεί ένα «σημείο ισορροπίας», η τρέχουσα συγκυρία θυμίζει στην καλύτερη…φουρτούνα.

Το άρθρο των στελεχών του ΔΝΤ κ.κ. Thomsen και Obstfeld προκάλεσε έντονη ενόχληση στην κυβέρνηση και αναμόχλευσε τα πάθη μεταξύ Ταμείου και Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, είναι πολλοί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα ήθελαν ευχαρίστως ένα βελούδινο διαζύγιο από το ΔΝΤ, γνωρίζουν όμως πως η συμμετοχή του θεωρείται sine qua non για τα κοινοβούλια Γερμανίας και Ολλανδίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καλεί το Ταμείο να αποδείξει στην πράξη πως δεν τάσσεται υπέρ περισσότερης λιτότητας και να υποστηρίξει με παρρησία την άποψή του. Με εφάμιλλη παρρησία όμως η κυβέρνηση απορρίπτει και νέα μέτρα μετά το 2018 που το ΔΝΤ ζητά σε κάθε περίπτωση για να είναι καλυμμένο-εκτός της παράτασης του ενισχυμένου κόφτη, όχι όμως με πρόωρη νομοθέτηση, αλλά με ενδεχόμενη συμπερίληψη στο Μεσοπρόθεσμο.

Πυρά κυβέρνησης και Ευρωπαίων εναντίον του ΔΝΤ

Μάλιστα, η κυβέρνηση πέρασε και στο επόμενο στάδιο, κατηγορώντας το ΔΝΤ για την επάρκεια των προβλέψεων, αλλά και για τα στοιχεία που επικαλείται. Ως προς τις προβλέψεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως, όσο το ΔΝΤ ήταν εντός προγράμματος, πρόβαλε αισιόδοξες απόψεις για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας, οι οποίες διαψεύστηκαν, ενώ, όταν έμεινε εκτός του προγράμματος, υιοθέτησε μια πιο σκληρή προσέγγιση, η οποία επίσης διαψεύστηκε στην πράξη. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο έκανε λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες που λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό» φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του στον Guardian κατηγόρησε τα στελέχη του Ταμείου πως είναι «φειδωλοί με την αλήθεια» και πως στις διαπραγματεύσεις κάνουν ελάχιστα για να αμβλύνουν την πίεση για τα υψηλά πλεονάσματα, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης έγραψε στο twitter «Εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξηγεί γιατί είναι κατά της λιτότητας, αλλά, αφού επιμένουν, πρέπει να την κάνουν σωστά», ποστάροντας το πασίγνωστο βίντεο με τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ψέματα» αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Ταμείου πως τα μισά νοικοκυριά δεν φορολογούνται και πως οι συντάξεις είναι από τις πιο γενναιόδωρες στην Ευρώπη, ενώ και εντός της διαπραγμάτευσης στο Hilton ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε προς την Delia Velculescu πως «διαπραγμάτευση δεν γίνεται με άρθρα σε blogs».

Μάλιστα, έντονη ενόχληση υπήρξε και από την πλευρά των Ευρωπαίων, με εκπρόσωπο του ESM να δηλώνει την έκπληξη των θεσμών για το άρθρο και να σημειώνει πως «ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ιδιωτικότητα», ενώ οικονομικοί κύκλοι της Κομισιόν επέστρεψαν τα βέλη στους κ. Thomsen και Obstfeld, αποδομώντας ένα προς ένα τα σημεία, τα οποία ανέφεραν τα στελέχη του Ταμείου και εκτιμώντας πως το ΔΝΤ έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του.

Έτσι, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το power game κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ευρωζώνης. Το Ταμείο δεν θέλει υψηλά πλεονάσματα, αλλά λέει πως, αν κυβέρνηση και Ευρώπη καταλήξουν σε πλεονάσματα του 3,5%, θα χρειαστεί έξτρα μέτρα για να καλυφθεί, η Ευρωζώνη δεν συζητά μείωση των πλεονασμάτων, αλλά θέλει και το Ταμείο στο πρόγραμμα, ενώ η κυβέρνηση καλεί το Ταμείο να μείνει στο πρόγραμμα και να «πατήσει πόδι» για τα πλεονάσματα, συζητά για το 3,5% και δέχεται έναν ενισχυμένο κόφτη, δεν δέχεται όμως να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα πριν το 2018, δεν δέχεται πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία και παράλληλα διαμηνύει πως δεν θα πάει σε εκλογές και δεν θα παραδώσει τη χώρα «στη συμμαχία των προθύμων».

Η πολιτική διαπραγμάτευση και το σενάριο των εκλογών

Μέσα σε αυτή την…ωραία ατμόσφαιρα, παράλληλα, και λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, όπου θα έχει σειρά επαφών για το ζήτημα της αξιολόγησης με Juncker, Schulz, Hollande Merkel και Gabriel (Πέμπτη και Παρασκευή), ήρθε ένα δημοσίευμα του πρακτορείου MNI, το οποίο θεωρείται πως έχει προνομιακή ενημέρωση από υψηλόβαθμους κύκλους της Κομισιόν. Σύμφωνα με αυτό, ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική, τώρα που οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. φαίνεται να έχουν κολλήσει.

«Ο Τσίπρας δέχθηκε μια φιλική προειδοποίηση να μην αναστατώσει την ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ειδικά από τη στιγμή που πλησιάζουν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, ειδικά η Γερμανία, παραμένουν σχετικά επιφυλακτικά απέναντι στον Τσίπρα. Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να “εκβιάσει” με εκλογές για να πάρει μια καλύτερη συμφωνία. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αντιπαραγωγικός και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι επειδή η Γερμανία θέλει ένα ομαλό προεκλογικό κύκλο θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας μπορεί να παίξει και να χάσει» τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας έτσι μια…φιλική προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει στις επαφές του να γίνει συζήτηση ουσίας προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου. Κυρίως σε αυτές με τον κ. Juncker, τον κ. Hollande (τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί απελευθερωμένο) και την κ. Merkel. Πλην όμως, οι ίδιες πηγές εξηγούν πως η κυβέρνηση έχει και όρια, πέρα από τα οποία δεν μπορεί να φτάσει. Και αυτό, όπως έχει ξαναγράψει το Insider.gr, έχει διαμηνυθεί από νωρίτερα «εκεί που πρέπει», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αναφέρει πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η στρατηγική της, αλλά αντίθετα η τελευταία επιλογή-η οποία όμως θα μπορούσε να προκύψει, αν δεν αρθεί το αδιέξοδο και αν υπάρξει ένας μονόπλευρος συμβιβασμός Ευρωζώνης-Ταμείου εις βάρος της Ελλάδας. Πάντως, η κυβέρνηση έχει χαμηλώσει τους τόνους ως προς το ζήτημα των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως πριν από μερικές μέρες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί «σημείο ισορροπίας», ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν, όπως έχει ξαναγράψει το Insider.gr, στην επιθυμία των Ευρωπαίων για πολιτική σταθερότητα. Το αυτό επιβεβαίωναν στο Insider.gr και κοινοβουλευτικές πηγές των Χριστιανοδημοκρατών από το Βερολίνο, οι οποίες εξηγούσαν πως θα προτιμούσαν οιεσδήποτε εξελίξεις να έρθουν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 στη Γερμανία, τονίζοντας όμως πως δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με κάθε κόστος. Με αυτά τα δεδομένα, όπως εκτιμούσε έγκυρος πολιτικός παρατηρητής, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει πως θα προκριθεί η πολιτική παράμετρος της κατάστασης και κάπως έτσι θα οδηγηθούμε σε κάποιον συμβιβασμό, χωρίς αυτό όμως να είναι δεδομένο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Νέος Ελληνικός Προϋπολογισμός: Ελεύθερη πτώση επενδύσεων το 2027 - Πού θα αυξηθούν οι δαπάνες

Cosmote, Nova, Vodafone: Πού σκοράρουν στις νέες συνδέσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών

Κλιματικό σοκ στην ελληνική γεωργία έως το 2060: Πόσο πραγματικά κινδυνεύουμε;

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider