Βουλή: Το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου του για δημοτικά συμβούλια και αποκεντρωμένες διοικήσεις

Newsroom
Μοιράσου το
Βουλή: Το βράδυ η ψήφιση του νομοσχεδίου του για δημοτικά συμβούλια και αποκεντρωμένες διοικήσεις
Η ρύθμιση της κυβέρνησης για τη συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, που προτείνουν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια (άρθρο 44) και η τροπολογία για τη σύσταση θέσης γραμματέα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν αναφορές στο θέμα του χρόνου των εκλογών.

Ψηφίζεται το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης - Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών - Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».

Η ρύθμιση της κυβέρνησης για τη συζήτηση θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, που προτείνουν αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια (άρθρο 44) και η τροπολογία για τη σύσταση θέσης γραμματέα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν αναφορές στο θέμα του χρόνου των εκλογών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είπε ότι με την βελτιωμένη διάταξη του άρθρου 44 «δίνουμε τη δυνατότητα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα (εκτός ημερήσιας διάταξης), με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Δίνουμε τη δυνατότητα εν συνεχεία -και είναι η μόνη ουσιαστικά διαφοροποίηση που επέρχεται με την τροπολογία που έχουμε κάνει- αντί αυτά τα θέματα να προτάσσονται, δηλαδή να συζητούνται πρώτα και πριν από την ημερήσια διάταξη, η απόφαση αυτή να πηγαίνει στο τέλος, και εκεί να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο, αν θέλει να τα συζητήσει ή όχι, είτε εκείνη την ώρα είτε σε άλλη συνεδρίαση».

Για το θέμα της σύστασης θέσης γραμματέα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ο κ. Βορίδης είπε ότι «στην πραγματικότητα εφαρμόζουμε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αυτό το οποίο κάναμε και στο επιτελικό κράτος. Δηλαδή, διατηρούμε τον υπηρεσιακό παράγοντα, προκειμένου να μην υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης σε όλες τις επιλογές του προσωπικού και των οικονομικών. Άρα, το μοντέλο των Υπουργείων μεταφέρεται στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Όπως ο υπηρεσιακός γραμματέας των Υπουργείων έχει τώρα τον έλεγχο του προσωπικού και των οικονομικών, έτσι τώρα ο συντονιστής, ο οποίος διατηρείται, έχει τον έλεγχο του προσωπικού και των οικονομικών. Όμως, όλη τη λειτουργία και την άσκηση της πολιτικής, όπως σήμερα την έχει ο Υπουργός, αντίστοιχα την έχει ο μετακλητός γραμματέας. Αυτή είναι η αλλαγή, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελεσματικότερο συντονισμό στην ουσία των πολιτικών, κάτι που γίνεται προς όφελος των πολιτών».

«Επαναφέρετε τον κομματικό γραμματέα ως πολιτικό προϊστάμενο των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ενώ οι σημερινοί συντονιστές υποβιβάζονται σε υπηρεσιακούς γραμματείς» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός κάνοντας λόγο για επιστροφή στο «κομματικό παρελθόν». Για το "44" είπε ότι η τροποποίηση του κ. Βορίδη «δεν μπορεί να λειτουργήσει» ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη διάταξη.

Την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας επί του "44", σε περίπτωση μη απόσυρσης του, προανήγγειλε στην τοποθέτησή της η αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι «με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα αποκαταστήσουμε τον δημοκρατικό διάλογο στα δημοτικά συμβούλια».

Το «44», δεν καταργεί μόνο το δικαίωμα των παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, αφαιρεί επίσης τη δυνατότητα που δίνεται σε μαζικούς λαϊκούς φορείς να θέτουν επείγοντα ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναφέρθηκε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης: «Εάν, κ. πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να κυβερνήσετε άλλο τη χώρα, εάν κουραστήκατε, εάν σας βρήκανε κρίσεις πολλές και δεν μπορείτε να τα καταφέρετε άλλο, μπορείτε να πάτε σε εκλογές, αλλά εσείς θα κάνετε πέρα. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία σε εκλογές ,για να κοροϊδέψει τον λαό, να ξαναπάρει την εξουσία και να περάσει τον δύσκολο χειμώνα» είπε ο κ. Μυλωνάκης.

«Βρισκόμαστε σε προεκλογικό κλίμα, παρά τις διαψεύσεις», είπε η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη. Ζήτησε επίσης την απόσυρση του «44» καθώς «η ΝΔ βλέπει το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να θέτουν θέματα προς συζήτηση πριν ξεκινήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ως ενοχλητικό εμπόδιο».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας, ότι «θέλετε να ενισχύσετε και να εμπεδώσετε το κομματικό κράτος μ' έναν ωμό, ασφυκτικό έλεγχο και επί των εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών αρχών, μια αντίληψη η οποία προσιδιάζει ευθέως με καθεστώς, καθώς και να αποδυναμώσετε έτι περαιτέρω τις εκλεγμένες αυτοδιοικήσεις και τον πολιτικό πλουραλισμό μέσα στα δημοτικά συμβούλια».

Όμηρο της πραγματικότητας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας: «Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να συμμαζέψει κάτι που ο ίδιος τροφοδότησε τις προηγούμενες ημέρες ως διαρροές, βλέποντας την κοινωνική πίεση, ότι πάμε για εκλογές» είπε ο κ. Σκουρλέτης σημειώνοντας ότι (ο πρωθυπουργός) βλέπει ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση: «Η ίδια η πραγματικότητα είναι που θα σας οδηγήσει σε εκλογές, να το γνωρίζετε. Αυτή είναι η «ομηρία» σας και από αυτή δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο πρωθυπουργός ανοίγει και κλείνει το θέμα των εκλογών «κατά το δοκούν» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης. (Ο πρωθυπουργός) διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία παρότι προβληματίζεται «για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος», όμως, στο μεταξύ, «έχει παραλύσει το σύμπαν. Όλοι τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ειλικρινά λυπάμαι τους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν ξέρουν αν πρέπει να συνεχίσουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή να πιάσουν στασίδι έξω από το γραφείο πιθανού ανασχηματισμού» είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρωσία-ΟΗΕ: Σοϊγκού και Γκουτέρες συζήτησαν για την ασφαλή λειτουργία του σταθμού της Ζαπορίζια

23:40

Πέθανε ο συγγραφέας του «Γητευτή των Αλόγων», Nicholas Evans

23:30

Wall Street: Δεν πτοήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία της Κίνας και επέμεινε ανοδικά

23:12

«Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη» των προσφύγων στον Έβρο, ρωτούν οι Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ψυχογιός και Ν. Γκαρά

23:06

Πετρέλαιο: Απώλειες 3% για την τιμή - Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας

22:42

Νορβηγία: Το 'Οσλο προμηθεύει όλο το φυσικό αέριο που μπορεί στη Γερμανία

22:17

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συνοδεύει βρετανικό αεροσκάφος εκτός του ρωσικού εναέριου χώρου

21:59

Streaming: Το HBO Max απομακρύνει 70 υπαλλήλους

21:29

Κάτω από τα 1.800 δολάρια έκλεισε ο χρυσός

21:03

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Χρυσό μετάλλιο ο Χρήστου στα 50μ. ύπτιο

20:57

Γερμανία: Πακέτο στήριξης υποσχέθηκε ο Σολτς ενόψει αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος

20:46

Ευρωαγορές: Κατάφεραν με δυσκολία να συγκεντρώσουν μικρά κέρδη

20:27

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον Έβρο για τη διάσωση 38 μεταναστών

20:00

Ρεύμα: Μέτρα ενίσχυσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

19:57

Βουλγαρία: Αμετάβλητη η ανεργία σε σχέση με τον Ιούνιο

19:40

Wall Street: Άλλαξε πρόσημο και δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

19:26

Οριοθετημένη η φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

19:14

Η Μόσχα θα διευκολύνει μια επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

18:59

Apple: Θέλει να προσθέσει διαφημίσεις σε περισσότερα apps στο iPhone σας

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας